Auditul legal – Asigurarea acurateței situațiilor financiare ale societăților comerciale

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2006/43/CE privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Registrul public al auditorilor

Recunoașterea firmelor de audit în afara țării lor de origine

Autorizarea auditorilor legali dintr-un alt stat membru

Este posibil ca auditorii dintr-un alt stat membru să trebuiască să urmeze o perioadă de adaptare (care să nu depășească trei ani) și/sau să susțină teste. Astfel se asigură că aceștia au nivelul necesar de cunoștințe despre aspecte cum ar fi dreptul societăților comerciale, dreptul fiscal și dreptul muncii. Auditorii trebuie introduși în registrul public de îndată ce primesc autorizarea.

Formarea continuă

Independența și obiectivitatea

Organizarea muncii

Statele membre trebuie să se asigure că, în cazul în care auditul legal este efectuat de o firmă de audit, aceasta desemnează cel puțin un partener-cheie de audit și că firma pune la dispoziția partenerului (partenerilor)-cheie de audit resurse suficiente și personal care are competența și capacitățile necesare pentru a-și îndeplini sarcinile în mod corespunzător. O regulă similară se aplică în cazul în care o firmă realizează asigurarea raportării privind dezvoltarea durabilă.

Confidențialitatea și secretul profesional

Standarde internaționale

Toate auditurile legale trebuie efectuate pe baza standardelor internaționale de audit, dacă și atunci când acestea vor fi adoptate de Comisia Europeană. Comisia are puterea discreționară de a adopta aceste standarde și le poate adopta numai dacă acestea respectă anumite condiții. Atât timp cât Comisia nu a adoptat niciun standard internațional, statele membre pot să aplice standardele naționale.

Numirea și demiterea

Auditarea conturilor consolidate

În cazul conturilor consolidate (mai precis, ale unei societăți-mamă și ale filialelor), există o definire clară a responsabilităților auditorilor legali care auditează componente ale grupului. Auditorul grupului (mai precis, auditorul legal sau firma de audit care efectuează auditul conturilor consolidate) este pe deplin responsabil pentru raportul de audit.

Asigurarea calității

Standarde de asigurare pentru raportarea privind dezvoltarea durabilă

Raportul de audit și raportul de asigurare privind raportarea privind dezvoltarea durabilă

Directiva stabilește în detaliu norme specifice cu privire la modul în care auditorul legal prezintă rezultatele auditului legal și ale asigurării raportării privind dezvoltarea durabilă. În plus, aceste rapoarte trebuie să fie întocmite în conformitate cu cerințele standardelor de asigurare adoptate de Comisie și/sau de statele membre.

Statele membre pot permite unui furnizor independent de servicii de asigurare (IASP)*, stabilit pe teritoriul lor, să efectueze asigurarea raportării privind dezvoltarea durabilă, cu condiția ca furnizorul să fie supus unor cerințe echivalente cu cele stabilite pentru auditori prin Directiva 2006/43/CE.

Investigații și sancțiuni

Întreprinderile mici

Entități de interes public (EIP)*

Auditul legal al EIP – datorită necesității de informații fiabile și relevanței acestora pentru public și investitori – face obiectul unor norme stricte. Acestea includ:

Regulamentul (UE) nr. 537/2014 cuprinde și alte norme aplicabile în mod specific entităților de interes public.

Acte de punere în aplicare și delegate

Directiva permite Comisiei să adopte acte de punere în aplicare și acte delegate cu privire la aspectele internaționale ale directivei. Acestea pot aduce precizări suplimentare referitoare la obligația autorităților din statele membre și a diferiților participanți la piață de a respecta obligațiile din acest domeniu stabilite de directivă.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 29 iunie 2008.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Audit legal. O verificare a evidențelor financiare, impusă prin lege, care urmărește să ofere acționarilor o opinie cu privire la acuratețea conturilor societății sau a entității publice.
Auditor legal. O persoană fizică care este autorizată de autoritățile competente ale unui stat membru, în conformitate cu Directiva 2006/43/CE, să efectueze audituri legale și, după caz, asigurarea raportării privind dezvoltarea durabilă.
Furnizor independent de servicii de asigurare (IASP). Un organism de evaluare a conformității acreditat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 pentru a efectua asigurarea informațiilor legate de durabilitate în conformitate cu articolul 34 alineatul (1) din Directiva 2013/34/UE.
Entități de interes public (EIP). Acestea includ:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului (JO L 157, 9.6.2006, pp. 87-107).

Modificările succesive aduse Directivei 2006/43/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 537/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind cerințe specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public și de abrogare a Deciziei 2005/909/CE a Comisiei (JO L 158, 27.5.2014, pp. 77-112).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 20.11.2023