Logistica transportului de marfă în Europa

Prezenta comunicare a Comisiei vizează îmbunătăţirea eficacităţii sistemului de transport european prin intermediul logisticii. De asemenea, comunicarea promovează multimodalitatea ca mijloc de a face transportul de marfă mai ecologic, mai sigur şi mai eficient din punct de vedere energetic. Comunicarea a fost urmată de un plan de acţiune în 2007.

ACT

Communication from the Commission to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions - Freight Transport Logistics in Europe - The key to sustainable mobility [COM(2006) 336 final - Not published in the Official Journal] (Comunicare a Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor – Logistica transportului de marfă în Europa – Cheia mobilităţii durabile [COM(2006) 336 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]).

SINTEZĂ

Globalizarea şi extinderea UE către est au pus transportul european în faţa unor noi provocări. Creşterea rapidă a transportului de marfă contribuie la economie, dar este totodată o sursă de congestii, zgomot, poluare şi accidente. În acelaşi timp, transportul a devenit tot mai dependent de combustibilii fosili. Prezenta comunicare a Comisiei precizează că, fără măsuri adecvate, situaţia va continua să se înrăutăţească şi va avea consecinţe din ce în ce mai marcante asupra competitivităţii Europei şi a mediului în care trăim.

Prin urmare, Comisia recomandă modernizarea logisticii în vederea îmbunătăţirii eficacităţii modurilor de transport individuale şi a combinaţiilor acestora. Ea recomandă în special o mai bună repartizare a traficului spre moduri de transport mai ecologice, mai sigure şi mai eficiente din punct de vedere energetic. Comisia a prezentat un plan de acţiune cu privire la acest subiect în 2007.

Starea pieţei europene a logisticii

Se estimează că, la nivel mondial, sectorul logisticii reprezintă aproximativ 5,4 trilioane EUR, adică 13,8 % din PIB-ul global. În medie, costurile cu logistica reprezintă 10-15 % din costul final al produsului finit. Deşi logistica devine tot mai importantă, ea încă nu face obiectul unor studii statistice fiabile. Cu toate acestea, companiile din UE recunosc tot mai mult existenţa unor alternative competitive pentru transportul de marfă rutier.

Strângerea legăturilor dintre logistică şi politica transporturilor

Comunicarea Comisiei reafirmă necesitatea unui echilibru între securitate (a se vedea [COM(2006) 79]) şi fluiditatea transporturilor. Comisia doreşte introducerea logisticii în cadrul politicii transporturilor, astfel încât logistica să devină un factor capital în luarea deciziilor.

Comisia propune intervenţii în următoarele domenii:

Context

În 1997, Comisia a publicat o comunicare privind intermodalitatea, care a subliniat importanţa intermodalităţii pentru eficientizarea şi ecologizarea transportului european de marfă. Textul a avansat o serie de strategii pentru promovarea „mobilităţii durabile”, inclusiv modernizarea sistemelor logistice. De asemenea, Comisia a anunţat că programul PACT va fi înlocuit de Marco Polo. În 2001, revizuirea intermediară a Cărţii albe [COM(2006) 314 - Nepublicată în Jurnalul Oficial] a evidenţiat importanţa logisticii. Prezenta comunicare face din logistică un element cheie al „mobilităţii durabile”.

ACTE CONEXE

Directiva 92/106/CEE a Consiliului din 7 decembrie 1992 privind stabilirea de norme comune pentru anumite tipuri de transporturi combinate de mărfuri între state membre [Jurnalul Oficial L 368 din 17.12.1992].

Ultima actualizare: 25.04.2008