Dimensiuni și greutăți maxime autorizate pentru camioane, autobuze și autocare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 96/53/CE – greutatea și dimensiunile autorizate pentru camioane, autobuze și autocare implicate în traficul internațional

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Traficul internațional

Traficul național

Vehiculele care depășesc limitele stabilite cu privire la dimensiuni au dreptul să utilizeze drumurile unui stat membru. Cu toate acestea, există câteva excepții de la aceste limite, inclusiv pentru:

Statele membre pot autoriza limite de greutate mai mari pentru transportul național.

Statele membre pot, de asemenea, să testeze pe teritoriul lor noi tehnologii pe vehicule care depășesc limitele stabilite pentru o perioadă limitată.

Conformitate

Statele membre trebuie să se asigure că vehiculele pot dovedi că respectă normele furnizând:

Detalii suplimentare sunt disponibile în anexa III la directivă.

Aplicarea normelor

Guvernele naționale decid modul de aplicare a normelor și sancțiunile impuse pentru depășirea greutăților maxime autorizate. Cu toate acestea, acestea ar trebui să pună în aplicare măsuri specifice pentru a detecta vehiculele grele aflate în circulație care sunt susceptibile de a depăși aceste limite cu ajutorul unor sisteme automate (senzori pe șosea sau echipamente de cântărire la bord). O dată la 2 ani, trebuie trimis la Comisia Europeană un raport care să precizeze:

Acte de punere în aplicare

Notă: un act strâns legat de acesta, Regulamentul (UE) 2019/1892, stabilește normele privind omologarea de tip pentru cabine cu formă alungită și pentru dispozitive și echipamente aerodinamice.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva 96/53/CEE se aplică de la 17 septembrie 1996, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până la 16 septembrie 1997.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Combustibilii alternativi. Combustibili sau surse de energie care servesc, cel puțin parțial, drept substitut pentru sursele de petrol fosil în furnizarea de energie pentru transporturi și care au potențialul de a contribui la decarbonizarea acesteia și de a îmbunătăți performanța de mediu a sectorului transporturilor, și care constă în:
Camioane și autobuze cu 3 osii cu emisii zero. Vehicule grele (camioane și autobuze) fără motor cu ardere internă sau cu un motor cu ardere internă care emite mai puțin de 1 g CO2/kWh sau mai puțin de 1 g CO2/km.
Transportul intermodal. Transport de mărfuri care implică o combinație de transport rutier cu un transport alternativ pe calea ferată și/sau pe apă, prin care mărfurile sunt transportate într-o unitate de încărcare intermodală (container sau cutie mobilă de până la 45 de picioare), fără ca mărfurile propriu-zise să fie manipulate la transbordare. Aceste moduri alternative trebuie să acopere cea mai mare parte a călătoriei, în timp ce tronsonul transportului rutier trebuie să fie limitat la o distanță scurtă, la începutul și/sau la sfârșitul călătoriei.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 96/53/CE a Consiliului din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional (JO L 235, 17.9.1996, pp. 59-75).

Modificările succesive aduse Directivei 96/53/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1916 al Comisiei din 15 noiembrie 2019 de stabilire a dispozițiilor detaliate în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor aerodinamice montate în spate în temeiul Directivei 96/53/CE a Consiliului (JO L 297, 18.11.2019, p. 3-4).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2019/1892 al Comisiei din 31 octombrie 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1230/2012 în ceea ce privește cerințele de omologare de tip pentru anumite autovehicule echipate cu cabine cu formă alungită, precum și pentru dispozitive și echipamente aerodinamice pentru autovehicule și remorcile acestora (JO L 291, 12.11.2019, pp. 17-41).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1213 al Comisiei din 12 iulie 2019 de stabilire a unor dispoziții detaliate care să asigure condiții uniforme pentru punerea în aplicare a interoperabilității și compatibilității echipamentelor de cântărire la bord în conformitate cu Directiva 96/53/CE a Consiliului (JO L 192, 18.7.2019, pp. 1-22).

Data ultimei actualizări: 17.12.2021