Genocid, crime împotriva umanității și crime de război: cercetarea și urmărirea penală

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2003/335/JAI — cercetarea și urmărirea penală în cazul faptelor de genocid, al crimelor împotriva umanității și al crimelor de război

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Decizia stabilește un cadru pentru îmbunătățirea cooperării între țările UE în ceea ce privește cercetarea și urmărirea penală a persoanelor care au comis sau sunt suspectate de comiterea unor fapte de genocid*, crime împotriva umanității* sau crime de război*.

ASPECTE-CHEIE

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Decizia se aplică începând cu 14 mai 2003.

CONTEXT

În urma faptelor de genocid, a crimelor împotriva umanității și a crimelor de război care au avut loc în Rwanda și fosta Iugoslavia, Tribunalele Penale Internaționale au demarat cercetarea, urmărirea penală și aducerea în fața instanței a autorilor crimelor. Cu toate acestea, obținerea unor rezultate pozitive în urma cercetării și urmăririi penale a unor astfel de crime necesită o cooperare strânsă la nivel internațional.

TERMENI-CHEIE

* Genocid: acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios.

* Crime împotriva umanității: acte comise în cadrul unui atac sistematic pe scară largă, îndreptat împotriva populațiilor civile.

* Crime de război: acte comise care încalcă dreptul războiului (de exemplu, Convențiile de la Geneva). Printre exemple se numără maltratarea prizonierilor de război, uciderea ostaticilor sau distrugerea deliberată a municipiilor, a orașelor sau a satelor.

ACT

Decizia 2003/335/JAI a Consiliului din 8 mai 2003 privind cercetarea și urmărirea penală în cazul faptelor de genocid, al crimelor împotriva umanității și al crimelor de război (JO L 118, 14.5.2003, pp. 12-14)

Data ultimei actualizări: 28.06.2016