Agenda pentru un turism european durabil şi competitiv

Europa este cea mai populară destinaţie turistică din lume şi turismul contribuie în mod semnificativ la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în Europa. Cu toate acestea, competitivitatea sectorului este strâns legată de durabilitatea sa, deoarece calitatea destinaţiilor turistice depinde în mare măsură de mediul natural şi de comunitatea locală. Iată de ce este necesară adoptarea unei abordări globale care vizează atât prosperitatea economică a sectorului, cât şi coeziunea socială, protecţia mediului şi promovarea culturii din zonele destinaţiilor turistice europene.

ACT

Comunicarea Comisiei din 19 octombrie 2007 intitulată „Agenda pentru un turism european durabil şi competitiv” [COM(2007) 621 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Prezenta comunicare marchează lansarea şi confirmarea oficială a unei agende pentru un turism european competitiv şi durabil. Prosperitatea economică, egalitatea şi coeziunea socială, protecţia mediului şi a culturii: acestea sunt obiectivele prezentei Agende.

Aceste obiective implică numeroase provocări pentru acest sector, inclusiv:

Îndeplinirea obiectivelor Agendei se va face pe baza politicilor adecvate, cum ar fi gestionarea durabilă a destinaţiilor (de exemplu, prin planificarea utilizării spaţiului şi a solului sau deciziile de investiţii în infrastructură şi servicii), luarea în considerare a problemelor de durabilitate de către companii (DE) (EN) (FR) şi sensibilizarea turiştilor cu privire la durabilitate.

În scopul de a atinge obiectivul unui turism atât competitiv, cât şi durabil, Comisia propune principiile următoare:

Toate părţile interesate din turismul în Europa sunt invitate să participe la punerea în aplicare a acestei Agende: guvernele de la toate nivelurile, companiile, turiştii, instituţiile de învăţământ şi de cercetare, sindicatele, asociaţiile de consumatori, ONG-urile şi organizaţiile internaţionale. Comisia, în ceea ce o priveşte, intenţionează să aplice toate acţiunile enumerate mai jos.

Să încurajeze părţile interesate să furnizeze cunoştinţe şi să le împărtăşească

Bunele practici în ceea ce priveşte durabilitatea şi competitivitatea turismului ar trebui să fie împărtăşite. Iată de ce Comisia sprijină şi/sau va sprijini în mod activ următoarele iniţiative:

Promovarea destinaţiilor de excelenţă

Comisia va continua punerea în aplicare a iniţiativei „Destinaţii europene de excelenţă” (EDEN) (DE) (EN) (FR). Aceasta va continua, de asemenea, să promoveze Europa ca o destinaţie de calitate şi durabilă. Pentru aceasta va colabora cu Comisia europeană pentru turism (EN) (FR) şi organizaţiile naţionale de turism, şi va susţine în cel mai bun mod portalul de destinaţii turistice europene.

Mobilizarea instrumentelor financiare ale UE

Proiectele turistice pot beneficia de fonduri comunitare multiple, inclusiv:

Integrarea deplină a durabilităţii şi competitivităţii în cadrul politicilor Comisiei

O serie de politici comunitare pot influenţa turismul şi durabilitatea acestuia: mediu, transporturi, ocuparea forţei de muncă sau cercetare. Aceste politici au un impact diferit, în funcţie de teritorii. Comisia va lua în considerare nevoile specifice ale teritoriilor, fie că este vorba de spaţii de coastă şi marine, de zone montane, zone rurale sau chiar de zone urbane.

See also

Ultima actualizare: 15.02.2008