Identificatorul european de jurisprudență

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Planul de acțiune 2019-2023 privind e-justiția europeană

Concluzii invitând la introducerea identificatorului european de jurisprudență (ECLI) și a unui set minim de metadate uniforme pentru jurisprudență

Articolul 67 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

CARE ESTE ROLUL ACESTUI PLAN DE ACȚIUNE, AL ACESTOR CONCLUZII ȘI AL ACESTUI ARTICOL DIN TRATAT?

Planul de acțiune 2019-2023 privind e-justiția europeană se bazează pe planul de acțiune 2014-2018 al UE privind e-justiția, care s-a încheiat. Ambele reflectă importanța accesului transfrontalier la jurisprudența* națională, necesitatea standardizării și a tehnologiilor descentralizate.

Aceste concluzii au solicitat introducerea identificatorului european de jurisprudență (ECLI) și a unui set minim de metadate* uniforme pentru jurisprudență.

Concluziile se bazează pe articolul 67 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Acest articol afirmă că UE este un spațiu al libertății, securității și al justiției, cu respectarea drepturilor fundamentale și a diferitelor sisteme juridice și tradiții ale țărilor UE.

ASPECTE-CHEIE

Accesul la jurisprudență este extrem de important pentru statul de drept – una dintre valorile esențiale ale UE, astfel cum se prevede la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Acest acces:

Jurisprudența instanțelor naționale este o sursă importantă de informații privind sistemele juridice ale statelor UE, dar și privind dreptul UE. Însă, pe lângă problemele legate de limbă, lipsa unor identificatori uniformi pentru jurisprudență a constituit un obstacol în calea cercetării transfrontaliere cu privire la aspecte de ordin juridic. Cetățenii, profesioniștii din domeniul juridic și autoritățile naționale au avut nevoie, prin urmare, de un instrument care permite efectuarea de căutări cu ușurință prin jurisprudența națională și europeană și menționarea ulterioară, în mod clar.

Scopul nu a fost acela de a crea o bază de date europeană centralizată privind jurisprudența națională. În schimb, a fost instituit un sistem comun pentru identificarea și pentru metadatele jurisprudenței.

Prin urmare, concluziile au solicitat țărilor UE să stabilească în mod voluntar:

Fiecare țară a UE participantă care folosește ECLI trebuie să desemneze o organizație guvernamentală sau judiciară în calitate de coordonator național ECLI. Diferitele instanțe interne naționale se pot alătura sistemului în orice moment. ECLI a fost, de asemenea, pus în aplicare de camerele de recurs ale Oficiului European de Brevete și de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (care acționează, de asemenea, în calitate de coordonator ECLI pentru UE). Un identificator european este atribuit tuturor hotărârilor pronunțate, nu doar celor publicate pe internet.

Beneficiile ECLI includ:

În decembrie 2018, Consiliul a adoptat strategia și planul de acțiune pentru dezvoltarea e-justiției care se va desfășura în perioada 2019-2023. Activitățile legate de e-justiție se vor concentra pe 3 obiective:

CONTEXT

Informații despre ECLI se pot găsi pe portalul european e-justiție. Portalul oferă detalii cu privire la formatul și utilizarea identificatorului, precum și cu privire la metadate și coordonatorii naționali. Acesta permite, de asemenea, accesul la o interfață de căutare ECLI. Această interfață nu este destinată să fie o bază de date la nivel european, ci permite pur și simplu, efectuarea unei căutări prin intermediul ECLI și a unor metadate în bazele de date și în site-urile naționale interconectate.

TERMENI-CHEIE

Jurisprudență: totalitatea hotărârilor judiciare referitoare la o chestiune juridică dată.
Metadate: în tehnologia informației, este vorba despre datele care descriu alte date, informând, de exemplu, asupra datei publicării sau a autorului. Prin urmare, metadatele facilitează consultarea informațiilor. Ele îmbunătățesc, de asemenea, relevanța rezultatelor afișate de motoarele de căutare.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Planul de acțiune 2019-2023 privind e-justiția europeană (JO C 96, 13.3.2019, pp. 9-32)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul V – Spațiul de libertate, securitate și justiție – Capitolul 1 – Dispoziții generale – Articolul 67 (ex-articolul 61 TCE și ex-articolul 29 TUE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 73)

Concluzii ale Consiliului invitând la introducerea identificatorului european de jurisprudență (European Case Law Identifier – ECLI) și a unui set minim de metadate uniforme pentru jurisprudență (JO C 127, 29.4.2011, pp. 1-7)

DOCUMENTE CONEXE

Strategia privind e-justiția 2019-2023 (JO C 96, 13.3.2019, pp. 3-8)

Planul de acțiune multianual 2014-2018 privind e-justiția europeană (JO C 182, 14.6.2014, pp. 2-13)

Data ultimei actualizări: 29.04.2019