Al şaptelea program-cadru: activităţile Centrului Comun de Cercetare (CCC)

Principalul obiectiv al Centrului Comun de Cercetare (CCC) este să furnizeze sprijin ştiinţific şi tehnic politicilor Uniunii Europene. Mai concret, Centrul acţionează ca o interfaţă între cercetarea tehnologică şi aplicaţiile practice ale acesteia în politicile comunitare. În perspectiva celui de Al şaptelea program-cadru, a fost elaborat un program specific care defineşte activităţile CCC. Acest document descrie caracteristicile şi obiectivele generale ale programului, precum şi principalele activităţi pe care acesta le include.

ACT

Decizia Consiliului 2006/975/CE din 19 decembrie 2006 privind programul specific de pus în aplicare, prin acţiuni directe, de către Centrul Comun de Cercetare în temeiul celui de Al şaptelea program-cadru al Comunităţii Europene pentru activităţi de cercetare, de dezvoltare tehnologică şi demonstrative (2007-2013) [Jurnalul Oficial L 400 din 30.12.2006].

SINTEZĂ

Centrul Comun de Cercetare (CCC) desfăşoară activităţi de cercetare fundamentală şi furnizează cunoştinţe şi sprijin ştiinţific şi tehnic politicilor Uniunii Europene. O funcţie importantă a Centrului o reprezintă promovarea transferului de tehnologii rezultate din cercetare, atât pentru a crea o plusvaloare industrială, cât şi pentru a sprijini politicile comunitare în materie de inovare. Înfiinţat în urmă cu 43 de ani pentru a furniza expertiză europeană în domeniul energiei nucleare, Centrul Comun a devenit cu timpul o instituţie de cercetare vastă, diversă şi cu scopuri multiple, complet integrată în activităţile Comisiei.

CARACTERISTICI ŞI OBIECTIVE GENERALE

Misiunea CCC conform programului specific va fi să consolideze rolul utilizatorilor în elaborarea, punerea în aplicare şi monitorizarea politicilor comunitare, să sprijine şi să faciliteze acest proces, dar şi să reacţioneze la noile cerinţe.

În ceea ce priveşte abordarea, se va pune accentul atât pe cerinţele privind o „mai bună reglementare” definite în noua Strategie de la Lisabona, cât şi pe dezvoltarea mijloacelor şi capacităţii de a face faţă noilor provocări. În plus, CCC va consolida legăturile cu comunitatea ştiinţifică în următoarele moduri:

Una dintre caracteristicile esenţiale ale programului specific este abordarea integrată a sprijinului ştiinţific şi tehnic adus politicilor. Aceasta ar trebui să contribuie la o mai bună înţelegere, în mai multe domenii, a interacţiunilor dintre evoluţiile tehnologice şi ştiinţifice, inovare şi competitivitate pe de o parte, şi diferite abordări de reglementare şi politice pe de altă parte.

Consiliul de administraţie va fi responsabil cu monitorizarea şi evaluarea anuală a programului de lucru al CCC. În fiecare an, CCC va analiza rezultatele şi impactul acţiunilor puse în aplicare. Între timp, sondajele privind satisfacţia utilizatorilor, care până în prezent au fost realizate o dată la doi ani, vor fi foarte probabil înlocuite cu un sistem de colectare continuă a comentariilor. În plus, conform normelor şi bunelor practici ale Comisiei în ceea ce priveşte activităţile sale de evaluare, se va efectua o analiză la mijlocul perioadei (la trei ani şi jumătate de la demararea programului-cadru de cercetare). Această analiză va fi realizată de experţi externi şi se va baza în principal pe informaţiile culese cu ocazia fiecărei analize anuale. La finalul celor şapte ani de derulare a programului-cadru se va efectua o evaluare generală.

Bugetul necesar pentru desfăşurarea acestui program specific este estimat la 1 751 de milioane pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2013.

Este demn de reţinut faptul că Al şaptelea program-cadru, inclusiv diferitele programe specifice şi activităţile de cercetare care decurg din acestea, trebuie să respecte o serie de principii etice fundamentale şi să ţină cont de aspecte sociale, legale, socioeconomice, culturale şi de egalitate între sexe.

ACTIVITĂŢI

Acţiunile CCC se vor concentra în principal pe următoarele teme politice:

Prosperitatea într-o societate bazată intensiv pe cunoaştere

Acest domeniu se împarte în cinci puncte distincte legate de:

Competitivitatea şi inovarea vor fi promovate în mai multe moduri:

CCC va contribui direct la Spaţiul European de Cercetare prin:

În domeniul energiei, CCC are trei obiective principale:

În domeniul transporturilor, activităţile CCC se vor concentra pe:

CCC va contribui, de asemenea, la crearea unor politici şi instrumente pentru tehnologiile societăţii informaţionale. CCC va participa totodată la punerea în aplicare a politicilor UE care sunt afectate de evoluţiile acestor tehnologii (de exemplu, comerţul electronic, securitatea persoanelor, e-guvernarea etc.) sau legate de strategiile europene globale cu privire la creştere, integrare socială şi calitatea vieţii. În fine, CCC îşi va concentra eforturile asupra „convergenţei” aplicaţiilor din domeniile sănătăţii, securităţii şi mediului. Scopul este evaluarea impactului potenţial al ştiinţei şi tehnologiei informaţiei asupra societăţii în ceea ce priveşte competitivitatea, protecţia vieţii private, dreptul de proprietate şi integrarea socială.

CCC îşi va extinde, de asemenea, competenţele în domeniul ştiinţelor vieţii şi al biotehnologiei, realizând studii asupra impactului socioeconomic şi punând în aplicare noi strategii şi procese. CCC va desfăşura totodată acţiuni în domeniul biotehnologiei, în legătură cu sănătatea şi agricultura (inclusiv industria alimentară).

Solidaritatea şi gestionarea responsabilă a resurselor

Acest domeniu se împarte în patru puncte distincte legate de:

CCC va sprijini politicile privind dezvoltarea rurală, agricultura şi pescuitul pe trei niveluri, legate de producţie, aspecte de mediu şi relaţiile dintre producători şi consumatori. Programul specific este destinat, de asemenea, să îmbunătăţească calitatea şi accesibilitatea datelor ştiinţifice şi să dezvolte procese pentru evaluarea impactului economic şi social al opţiunilor de gestionare a politicilor.

În ceea ce priveşte resursele naturale, activităţile CCC se vor concentra pe:

În plus, CCC va contribui la stabilirea legăturii între mediu şi sănătate prin:

În ceea ce priveşte schimbările climatice, CCC se va concentra pe problema emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, CCC se va ocupa cu evaluarea impactului climei (inundaţii, secete, incendii de pădure, furtuni etc.) asupra sectoarelor cel mai vulnerabile din economia europeană (în special sectorul agricol şi cel forestier). CCC va aborda totodată şi chestiunea integrării politicilor privind clima în alte politici sectoriale în contextul analizării diferitelor opţiuni pentru perioada post-Kyoto.

Securitate şi libertate

Această secţiune se împarte în trei puncte distincte legate de:

Sprijinul acordat de CCC politicilor UE legate de securitatea internă constă în special în aplicarea competenţelor de analiza sistemelor în următoarele domenii:

CCC va interveni, de asemenea, la faţa locului în cazul unor dezastre naturale şi accidente tehnologice. Centrul va contribui în special la îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a UE şi la optimizarea gestionării crizelor din punctul de vedere al rapidităţii reacţiei, monitorizării şi evaluării daunelor.

În ceea ce priveşte industria alimentară, acţiunile CCC se vor baza pe conceptul „de la consumator la agricultor”. Mai precis, Centrul va valida metode şi proceduri armonizate pentru o gamă largă de produse alimentare şi furaje. În plus, CCC îşi va dezvolta capacitatea de a gestiona crizele alimentare.

Europa ca partener mondial

Tema relaţiilor externe ale UE cuprinde două puncte distincte: securitatea planetară şi cooperarea pentru dezvoltare.

În ceea ce priveşte securitatea planetară, CCC va oferi sprijin tehnologic pentru următoarele acţiuni, printre altele:

În domeniul cooperării pentru dezvoltare, CCC va juca un rol în înfiinţarea şi funcţionarea unui Observator pentru dezvoltarea durabilă şi mediu. Acesta va fi instalat iniţial în ţările din Africa, Caraibe şi Pacific (ACP). Observatorul se va baza pe un sistem de colectare şi comunicare a informaţiilor. Sistemul respectiv se va concentra în special pe următoarele trei aspecte:

Activitatea observatorului se va concentra înainte de toate pe reacţia la nevoile existente. Acesta va fi conceput astfel încât să poată fi gestionat de ţările în curs de dezvoltare.

Context

Din 1984, politica în materie de cercetare şi dezvoltare tehnologică a Uniunii Europene s-a bazat pe programe-cadru multianuale. Cel de Al şaptelea program-cadru este al doilea program de la lansarea în 2000 a Strategiei de la Lisabona şi va avea o importanţă crucială pentru creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa în anii următori. Comisia doreşte să dezvolte „triunghiul cunoaşterii”, alcătuit din cercetare, educaţie şi inovare, astfel încât cunoaşterea să fie utilizată pentru promovarea dinamismului economic şi pentru progresul social şi de mediu.

Termeni-cheie ai actului

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare – Data expirării

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia 2006/975/CE

1.1.2007-31.12.2013

-

JO L 400 din 30.12.06

ACTE CONEXE

Decizia 2006/977/Euratom a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific de pus în aplicare, prin acţiuni directe, de către Centrul Comun de Cercetare în temeiul celui de Al şaptelea program-cadru al Comunităţii Europene a Energiei Atomice (Euratom) pentru activităţi de cercetare şi de formare în domeniul nuclear (2007-2011) [Jurnalul Oficial L 400 din 30.12.2006].

Această decizie se referă la obiectivele şi activităţile Centrului Comun de Cercetare (CCC) în cadrul programului specific Euratom. Obiectivele şi activităţile respective au legătură în principal cu formarea, managementul cunoaşterii, siguranţa nucleară, gestionarea deşeurilor şi impactul activităţii nucleare asupra mediului.

See also

Ultima actualizare: 12.01.2007