Programul specific „Cooperare”

Acest program specific vizează în principal stimularea cooperării între diverşii actori din domeniul cercetării în vederea punerii în aplicare a tehnologiilor şi cunoştinţelor spre beneficiul societăţii europene. Acesta va permite un răspuns mai eficace la provocările sociale, economice, de mediu şi industriale actuale şi viitoare. Prezentul document expune caracteristicile şi obiectivele, precum şi principalele linii directoare cuprinse în program. Obiectivele, abordările şi activităţile specifice sunt mai apoi detaliate pe teme.

ACT

Decizia 2006/971/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Cooperare” de punere în aplicare a celui de-al şaptelea Program-cadru al Comunităţii Europene pentru activităţi de cercetare, de dezvoltare tehnologică şi demonstrative (2007-2013).

SINTEZĂ

Unul dintre principalele obiective ale celui de-al şaptelea Program-cadru este transformarea Europei în principalul pol ştiinţific şi tehnologic mondial. În această privinţă programul ştiinţific „Cooperare” vizează susţinerea cooperării dintre universităţi, ramuri industriale, centre de cercetare şi organe publice de decizie, atât în cadrul Uniunii Europene (UE), cât şi la nivel mondial.

Acest program specific cuprinde 9 teme ce corespund domeniilor esenţiale din aria cunoaşterii şi tehnologiei, unde se va pune problema susţinerii cooperării transnaţionale pentru a răspunde provocărilor sociale, economice, de mediu şi industriale:

În termeni bugetari, suma estimată necesară pentru punerea în execuţie a programului specific se ridică la 32 413 milioane de euro pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2007 şi 31 decembrie 2013.

CARACTERISTICI ŞI OBIECTIVE GENERALE

Programul specific „Cooperare” este destinat realizării mai multor obiective pe termen mai lung sau mai scurt, realizare care va permite stimularea competitivităţii UE în domeniile ştiinţifice şi tehnologice.

Aceste obiective vizează:

Aportul esenţial al acestui program specific va viza în mod specific reunirea resurselor, disciplinelor şi excelenţei ştiinţifice. În plus, mai buna coordonare a politicilor naţionale, difuzarea rezultatelor în ansamblul Uniunii, crearea de echipe şi de reţele de cercetare paneuropene şi punerea în aplicare a activităţilor legate de provocările paneuropene vor stimula integrarea cercetării şi dezvoltării la nivel european.

În vederea optimizării gestionării implementării programului, a fost prevăzută stabilirea unor indicatori de performanţă, aceasta având loc la trei niveluri:

TEMELE: LINII DIRECTOARE

Implementarea celor nouă teme (a se vedea mai sus) asupra cărora se va concentra acţiunea UE prezintă mai multe implicaţii:

Sănătate

În materie de sănătate, obiectivul programului este unul dublu. Acesta constă, pe de o parte, în îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate la nivel atât european, cât şi mondial, iar pe de altă parte, în stimularea competitivităţii industriilor şi întreprinderilor europene active în acest domeniu.

În termenii abordării, accentul se va pune pe:

Tema va cuprinde trei mari domenii de activitate:

Bugetul alocat pentru această temă se va ridica la 6 100 milioane de euro.

Alimentaţia, agricultura şi biotehnologia

În acest domeniu, obiectivul îl reprezintă crearea unei bioeconomii europene bazată pe cunoaştere şi reunind ansamblul părţilor implicate, între care comunitatea ştiinţifică şi ramurile industriale. În esenţă, va fi vorba despre adaptarea activităţii de cercetare la evoluţia provocărilor sociale şi economice actuale (alimentaţia sănătoasă, dezvoltarea durabilă, producţia şi schimbările climatice etc.).

La nivelul abordării, accentul se va pune în principal pe:

În ceea ce priveşte activităţile, acestea se vor traduce prin:

Bugetul alocat acestei teme se va ridica la 1 935 milioane de euro.

Tehnologiile informaţiei şi comunicării

Obiectivul îl reprezintă îmbunătăţirea competitivităţii industriei europene în egală măsură cu adaptabilitatea tehnologiilor informaţiei şi comunicării (TIC) pentru a face faţă nevoilor societăţii şi economiei europene.

Abordarea adoptată privilegiază:

Diferitele activităţi luate în considerare se vor concentra asupra:

Bugetul alocat acestei teme se va ridica la 9 050 milioane de euro.

Nanoştiinţele, nanotehnologiile, materialele şi noile tehnologii de producţie

În acest domeniu, obiectivul constă, pe de o parte, în îmbunătăţirea competitivităţii industriei europene, dar, în egală măsură, şi în asigurarea tranziţiei unei industrii a resurselor către o industrie a cunoaşterii.

În vederea realizării acestui obiectiv, se vor avea în vedere două tipuri de abordări:

În ceea ce priveşte activităţile, se va acorda prioritate elaborării interdisciplinare de noi produse şi materiale, dar şi de noi procedee şi tehnici.

Bugetul alocat acestei teme se va ridica la 3 475 milioane de euro.

Energia

În ceea ce priveşte această temă, transformarea sistemului energetic actual, ce are la bază folosirea combustibililor fosili, într-un sistem durabil, diversificat şi rentabil, capabil să facă faţă provocărilor iminente (dependenţa energetică, schimbările climatice, competitivitatea), va constitui obiectivul principal.

La nivelul abordării, cercetarea se va concentra, aşadar, pe dezvoltarea tehnologiilor rentabile, în vederea îmbunătăţirii rentabilităţii, dar şi a competitivităţii economiei energetice a Europei.

Aplicaţiile sunt următoarele:

Bugetul alocat acestei teme se va ridica la 2 350 milioane de euro.

Mediul

La acest nivel, principala provocare o reprezintă dezvoltarea tehnologiilor necesare ce vor permite realizarea echilibrului între activităţile umane şi gestiunea durabilă a mediului şi a resurselor sale.

În acest sens, accentul se va pune pe:

În ceea ce priveşte activităţile ce se vor întreprinde, programul specific prevede realizarea de cercetări în diverse domenii pentru a găsi răspunsurile adecvate la provocările viitoare:

Bugetul alocat acestei teme se va ridica la 1 890 milioane de euro.

Transporturile

În materie de transporturi, obiectivul este, înainte de toate, stabilirea de structuri mai competitive, dar totodată mai sigure şi mai ecologice.

În ceea ce priveşte abordarea, prioritatea o va constitui elaborarea şi punerea în aplicare de noi politici, care să pună noile descoperiri tehnologice în serviciul transporturilor europene durabile. În această privinţă, sistemul european de navigaţie mondială prin satelit, care cuprinde Galileo şi EGNOS, oferă numeroase potenţiale ce merită exploatate.

Atât la nivelul transportului aerian, cât şi al transportului de suprafaţă (feroviar, rutier, căi navigabile), sunt prevăzute diverse activităţi.

Pentru transportul aerian:

Pentru transportul de suprafaţă:

Bugetul alocat acestei teme se va ridica la 4 160 milioane de euro.

Ştiinţele socioeconomice şi umaniste

Îmbunătăţirea cunoştinţelor referitoare la diversele provocări socioeconomice cu care se confruntă Europa (creştere, ocuparea forţei de muncă, competitivitate etc.) apare ca un obiectiv ce trebuie atins în vederea elaborării politicilor care fac referire la acestea.

În acest sens, în afară de cercetarea socioeconomică, activităţile se vor concentra şi pe programele naţionale pertinente. Activităţile vor fi facilitate de stabilirea unor structuri de cercetare adaptate. Se vor întreprinde acţiuni de difuzare specifice (ateliere, conferinţe, mass-media etc.), concentrate pe grupe determinate (în special pe factorii politici de decizie) şi pe marele public.

Principalele activităţi vor cuprinde în esenţă activităţi de cercetare concentrate pe:

Bugetul alocat acestei teme se va ridica la 623 milioane de euro.

Securitatea şi spaţiul

În ceea ce priveşte aceste domenii, obiectivele vizate sunt multiple:

Fiind vorba de securitate, se va acorda prioritate dimensiunii civile. Cercetarea va fi multidisciplinară. Ea se va axa pe două domenii: dezvoltarea de metode şi integrarea, demonstrarea şi validarea tehnologiilor. Activităţile vor fi concentrate pe patru domenii legate de misiunile de securitate ce au o valoare europeană suplimentară (protecţia împotriva terorismului şi criminalităţii, securitatea infrastructurilor şi serviciilor de utilitate publică, securitatea frontierelor, restabilirea securităţii în caz de criză) şi pe trei domenii transversale (integrarea şi interoperabilitatea sistemelor de securitate, securitatea şi societatea, coordonarea şi structurarea activităţii de cercetare).

În domeniul spaţial, va fi vorba despre punerea tehnologiilor prin satelit în serviciul societăţii europene (securitate, mediu, comunicare), dar şi despre sprijinirea activităţilor de explorare a spaţiului.

Bugetele alocate spaţiului şi securităţii se vor ridica la 1 430 şi respectiv 1 400 milioane de euro.

Context

Începând din anul 1984, UE duce o politică de cercetare şi dezvoltare tehnologică bazată pe programele-cadru plurianuale. Al şaptelea Program-cadru este al doilea de la lansarea Strategiei de la Lisabona din 2000 şi trebuie să joace un rol primordial în creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă din Europa în anii următori. Comisia urmăreşte dezvoltarea „triunghiului cunoaşterii” format cu ajutorul politicilor de cercetare, educaţie şi inovaţie pentru a pune cunoaşterea în serviciul dinamicii economice şi progresului social şi al mediului.

Referinţe

Act

Data intrării în vigoare – Data expirării

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia 2006/971/CE

1.1.2007-31.12.2013

-

JO L 400 din 30.12.2006

ACTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Consiliu, către Parlamentul European, către Comitetul Economic şi Social European şi către Comitetul Regiunilor privind progresele înregistrate în cadrul celui de-al şaptelea Program-cadru pentru cercetare [COM(2009) 209 – Nepublicată în Jurnalul Oficial]. Instrumentele de cercetare comună ale programului „Cooperare” permit întreprinderilor şi universităţilor colaborarea într-un mediu de „inovaţie deschisă”, care favorizează circulaţia cunoştinţelor şi tehnologiilor. Valoarea adăugată a Europei şi efectele sale structurante asupra Spaţiului european de cercetare (SEC) reprezintă criterii decisive în alegerea temelor prioritare, indiferent de amploarea şi competenţa instrumentului.

See also

Ultima actualizare: 15.01.2010