Proceduri generale privind deținerea și deplasarea produselor supuse accizelor (până în februarie 2023)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2008/118/CE privind regimul general al accizelor

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Aceasta introduce un regim armonizat cu privire la produsele supuse accizelor, pentru a garanta libera circulație a acestora și, astfel, buna funcționare a pieței unice a Uniunii Europene (UE).

ASPECTE-CHEIE

Această directivă stabilește procedurile generale cu privire la accize care se aplică pentru:

Aceste produse sunt supuse accizelor când:

Atâta timp cât acestea nu dau naștere unor formalități legate de trecerea frontierelor în cadrul UE, statele membre ale UE pot percepe taxe și asupra:

Această directivă se aplică pe teritoriul UE cu câteva excepții, cum ar fi:

Exigibilitate, restituire și scutire de accize

Accizele devin exigibile în momentul eliberării pentru consum în statul membru în cauză. Persoana plătitoare de accize este, în general, antrepozitarul autorizat sau destinatarul înregistrat.

Statele membre:

Produsele accizabile sunt scutite de plata accizelor dacă sunt destinate utilizării:

De asemenea, statele membre pot scuti de la plata accizelor produsele accizabile furnizate de magazinele duty-free, transportate în bagajul personal al călătorilor care se deplasează pe cale aeriană sau maritimă către o țară din afara UE.

Producere, transformare și deținere

Fiecare stat membru își stabilește propriile norme privind producerea, transformarea și deținerea de produse accizabile definite de directivă. Atunci când accizele nu au fost plătite, producția, transformarea și deținerea de produse accizabile trebuie să aibă loc într-un antrepozit fiscal.

Deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize

Atunci când produsele accizabile se află sub un „regim suspensiv de accize”, accizele sunt suspendate de la producerea, prelucrarea, transformarea sau deplasarea produselor accizabile.

Accizele pot fi mutate, în cadrul unui regim suspensiv de accize în UE, dintr-un antrepozit fiscal sau dintr-un loc de import la:

O circulație a produselor accizabile trebuie, în principiu, să se desfășoare sub acoperirea unui document administrativ electronic, astfel cum se prevede în Regulamentul (CE) nr. 684/2009, modificat cel mai recent de Regulamentul (UE) de punere în aplicare 2021/2265.

Autoritățile competente din statul membru de expediție pot solicita antrepozitarului autorizat sau expeditorului înregistrat o garanție care să acopere riscurile inerente deplasării în regim suspensiv de accize. În principiu, garanția poate fi oferită de către un terț.

Garanția este valabilă pe întreg teritoriul UE, iar normele detaliate sunt stabilite de statele membre.

Deplasarea și impozitarea produselor accizabile după eliberarea pentru consum

Atunci când produsele accizabile sunt eliberate pentru consum, înseamnă că produsele accizabile:

Accizele pe mărfuri achiziționate de o persoană fizică pentru uz personal și transportate dintr-un stat membru în altul pot fi taxate numai în statul membru în care au fost achiziționate. Pentru a stabili dacă bunurile accizabile sunt destinate uzului propriu al unei persoane private, statele membre iau în considerare:

În cazul în care produsele accizabile destinate consumului într-un stat membru sunt deținute în scopuri comerciale într-un alt stat membru, produsele sunt supuse accizelor în acest alt stat membru. Accizele plătite în primul stat membru se pot restitui.

În cazul vânzării la distanță dintr-un stat membru în altul, vânzătorul și intermediarul acestuia trebuie să plătească accize în statul membru de destinație.

statele membre pot dispune ca produsele accizabile să poarte marcaje fiscale sau marcaje naționale de identificare.

Abrogare

Directiva 2008/118/CE se abrogă și se înlocuiește cu Directiva (UE) 2020/262 (a se vedea sinteza) începând cu 13 februarie 2023.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 15 ianuarie 2009, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația națională până în 2010.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE (JO L 9, 14.1.2009, pp. 12-30).

Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 2008/118/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului în ceea ce privește procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize (JO L 197, 29.7.2009, pp. 24-64).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 08.11.2021