Bunăstarea animalelor - Protecția puilor destinați producției de carne

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2007/43/CE - norme minime de protecție a puilor destinați producției de carne

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Norme aplicabile tuturor exploatațiilor

Densitatea de populare*

Formarea

Inspecții

Autoritățile naționale trebuie să desfășoare inspecții periodice ale exploatațiilor pentru a asigura respectarea dispozițiilor directivei. Acestea trebuie să prezinte anual Comisiei Europene un raport cu privire la inspecțiile desfășurate și o listă cu acțiunile întreprinse în vederea soluționării eventualelor probleme de bunăstare detectate.

Monitorizarea și urmărirea în abatoare

Monitorizarea în abatoare asigură înregistrarea numărului puilor de carne morți la sosire. Semnele unor deficiențe în materie de bunăstare pot fi identificate în cursul inspecțiilor post mortem. Dacă se identifică asemenea semne, exploatația și autoritățile competente trebuie să ia măsuri adecvate.

Rapoarte

Comitetul permanent

Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale asistă Comisia la punerea în aplicare a acestei directive.

Modificare

Regulamentul (UE) 2017/625 privind punerea în aplicare a normelor UE pentru lanțul agroalimentar (a se vedea sinteza) a introdus unele modificări minore la Regulamentul (CE) nr. 1/2005. Regulamentul de modificare aduce sub aceeași umbrelă juridică controalele oficiale în toate diferitele segmente ale lanțului de aprovizionare (inclusiv bunăstarea animalelor). De asemenea, acesta prevede înființarea unor noi centre de referință ale UE pentru bunăstarea animalelor. Aceste centre vor întreprinde studii științifice și tehnice, vor organiza cursuri de formare, vor pune la dispoziție rezultatele cercetării și vor oferi consultanță științifică și tehnică statelor membre. Un act de punere în aplicare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1685 al Comisiei, a desemnat un centru de referință al UE pentru păsări de curte și alte animale de fermă mici.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 1 august 2007, iar statele membre UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 30 iunie 2010.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Stații de incubare: o clădire în care se incubează ouăle de păsări, adesea în condiții artificiale cu ajutorul incubatoarelor.
Densitatea de populare: greutatea totală în viu a puilor prezenți într-un adăpost în același timp pe metru pătrat de suprafață utilizabilă.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2007/43/CE a Consiliului din 28 iunie 2007 de stabilire a normelor minime de protecție a puilor destinați producției de carne (JO L 182, 12.7.2007, pp. 19-28).

Modificările succesive aduse Directivei 2007/43/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1685 al Comisiei din 4 octombrie 2019 de desemnare a unui centru de referință al Uniunii Europene pentru bunăstarea animalelor în ceea ce privește păsările de curte și alte animale de fermă mici (JO L 258, 9.10.2019, pp. 11-12).

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind aplicarea Directivei 2007/43/CE și influența acesteia asupra bunăstării puilor crescuți pentru producția de carne, precum și dezvoltarea indicatorilor de bunăstare [COM(2018) 181 final, 13.4.2018].

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind impactul selecției genetice asupra bunăstării puilor destinați producției de carne [COM(2016) 182 final, 7.4.2016].

Data ultimei actualizări: 09.11.2021