Ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor: perspective

În prezent, peste cinci milioane de tineri din Uniunea Europeană (UE) sunt şomeri, ceea ce înseamnă că unul din cinci tineri de pe piaţa muncii nu îşi poate găsi un loc de muncă. Această comunicare propune mai multe căi pentru a le oferi tinerilor o formare adecvată, care să le permită să aibă oportunităţi profesionale mai bune.

ACT

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor din 20 decembrie 2011 intitulată „Iniţiativa privind oportunităţile pentru tineri” [COM(2011) 933 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Această comunicare prezintă situaţia actuală a ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor în cadrul Uniunii Europene (UE) şi propune soluţii de combatere a şomajului ridicat în rândul acestei categorii de vârstă.

Situaţia actuală a ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor

Tinerii întâmpină dificultăţi în a găsi un loc de muncă, în contextul creşterii şomajului. În unele state membre ale UE, rata şomajului în rândul tinerilor poate atinge 40 %. Această comunicare indică faptul că, în total, 7,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nici nu lucrează şi nici nu urmează studii sau cursuri de formare profesională.

Deşi şomajul este ridicat, multe posturi rămân vacante. Această situaţie indică o incompatibilitate pe piaţa muncii în UE. Până în 2020, 73 de milioane de posturi vor fi libere ca urmare a unui număr semnificativ de pensionări şi vor trebui ocupate de către tineri având competenţele necesare.

Astfel, Comisia Europeană a identificat mai mulţi factori care cauzează şomajul în rândul tinerilor:

Ca răspuns la această problemă, Comisia propune analizarea politicilor şi a performanţelor naţionale. De asemenea, Comisia are în vedere susţinerea financiară a acţiunilor naţionale şi transfrontaliere.

Obiective pentru încurajarea ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor

Pentru 2012, Comisia încurajează statele membre să se concentreze pe următoarele obiective:

Acţiuni de întreprins pentru un tineret activ

Pentru îmbunătăţirea accesului tinerilor la locuri de muncă, Comisia propune mai multe căi de acţiune:

Ultima actualizare: 22.02.2012