Strategie pentru egalitatea între femei şi bărbaţi (2010-2015)

Comisia prezintă noile sale priorităţi în domeniul egalităţii între femei şi bărbaţi. Această strategie trebuie să contribuie la îmbunătăţirea poziţiei femeilor pe piaţa muncii, în societate şi în posturile decizionale, atât în Uniunea Europeană, cât şi în lume.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor din 21 septembrie 2010, Strategie pentru egalitatea între femei şi bărbaţi 2010-2015 [COM(2010) 491 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Această strategie este rezultatul Foii de parcurs 2006-2010 pentru egalitatea între femei şi bărbaţi. Aceasta reia priorităţile definite în carta femeilor, constituie programul de lucru al Comisiei şi descrie acţiunile-cheie prevăzute între 2010 şi 2015.

Această strategie constituie deopotrivă o bază pentru cooperarea între Comisie, celelalte instituţii europene, statele membre şi celelalte părţi interesate, în cadrul Pactului european pentru egalitatea între femei şi bărbaţi.

Independenţa economică a femeilor

Rata de ocupare a forţei de muncă de către femei a crescut semnificativ în ultimul deceniu. Totuşi, această creştere trebuie să continue pentru a realiza obiectivul Strategiei Europa 2020, şi anume o rată de ocupare a forţei de muncă de 75 %, şi pentru a-l extinde asupra categoriilor de femei pentru care ratele de ocupare sunt cele mai scăzute. Sunt necesare progrese pentru îmbunătăţirea calităţii locurilor de muncă şi a politicilor de reconciliere între viaţa privată şi viaţa profesională.

Comisia va adopta iniţiative care vizează:

Remuneraţia egală

Comisia subliniază că există în continuare disparităţi salariale între bărbaţi şi femei, inclusiv pentru aceeaşi muncă sau pentru prestarea unei munci echivalente. Cauzele acestor disparităţi sunt multiple şi derivă în special din segregarea în domeniul educaţiei şi pe piaţa forţei de muncă.

Pentru a contribui la eliminarea inegalităţilor salariale, Comisia intenţionează:

Egalitatea în luarea de decizii

Femeile sunt subreprezentate în procesele decizionale, atât în parlamentele şi guvernele naţionale, cât şi în consiliile de administraţie ale marilor întreprinderi. Acestea reprezintă însă jumătate din forţa de muncă şi mai mult de jumătate din noii absolvenţi universitari ai UE.

În acest context, Comisia intenţionează:

Demnitate, integritate şi încetarea violenţei bazate pe gen

Potrivit estimărilor, 20 până la 25 % din femeile care trăiesc în UE au fost victime ale violenţei fizice cel puţin o dată în viaţă, iar circa jumătate din femeile care trăiesc în Europa au fost supuse mutilării genitale.

Comisia Europeană:

Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în cadrul acţiunilor externe

Politica externă a UE va contribui la egalitatea între femei şi bărbaţi şi la emanciparea femeilor. În acest sens, Comisia intenţionează:

Aspecte transversale

Comisia se angajează să îmbunătăţească egalitatea de tratament între femei şi bărbaţi, acordând atenţie deosebită:

Ultima actualizare: 28.01.2011