Dezvoltarea parteneriatelor public-privat

Parteneriatele public-privat pot contribui la relansarea economică şi la dezvoltarea durabilă a Uniunii Europene (UE). Combinarea capacităţilor şi capitalurilor publice şi private este esenţială în contextul crizei economice. Comisia prezintă obstacolele din calea instituirii parteneriatelor public-privat şi mijloacele prin care acestea pot fi încurajate.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor din 19 noiembrie 2009 privind mobilizarea investiţiilor private şi publice în vederea relansării economice şi realizării unei transformări structurale pe termen lung: dezvoltarea parteneriatelor public-privat [COM(2009) 615 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Parteneriatele public-privat (PPP) reprezintă soluţii inovatoare de finanţare promovate de Uniunea Europeană (UE). Acestea pot contribui, în special, la:

PPP-urile în cadrul UE

Aceste parteneriate trebuie să fie compatibile cu normele UE privind:

Finanţările din partea UE pot fi folosite pentru cofinanţarea PPP-urilor. Părţile interesate din domeniile public şi privat de la nivel naţional pot beneficia:

UE propune, de asemenea, utilizarea unor instrumente destinate inovării:

PPP-urile în afara UE

PPP-urile pot fi puse în aplicare în cadrul strategiei de extindere şi al acţiunilor de cooperare externă. UE contribuie, de asemenea, la Fondul mondial pentru eficienţă energetică şi energii regenerabile, un PPP internaţional destinat investitorilor din ţările în curs de dezvoltare.

În fine, UE promovează îmbunătăţirea transparenţei şi a funcţionării PPP-urilor în cadrul relaţiilor sale comerciale internaţionale.

Obstacolele în calea instituirii PPP-urilor

Criza economică a limitat accesul la finanţare, din cauza:

De aceea, Comisia a prezentat un cadru comunitar temporar pentru măsurile de ajutor de stat, menit să faciliteze accesul la finanţare în perioada de criză economică.

Punerea în aplicare a PPP-urilor implică de multe ori:

PPP-urile din domeniul inovării tehnologice sunt esenţiale pentru competitivitatea UE. Comisia trebuie să elaboreze un cadru specific pentru:

Măsurile luate de UE

Criza economică are un impact negativ asupra finanţelor publice şi proiectelor care necesită investiţii pe termen lung. Prin urmare, în 2010, în cadrul planului de relansare economică, Comisia îşi propune să întreprindă cinci acţiuni specifice pentru a îmbunătăţi punerea în aplicare a PPP-urilor:

Comisia trebuie să evalueze, de asemenea, o serie de măsuri suplimentare înainte de sfârşitul anului 2011. Este vorba despre:

See also

Ultima actualizare: 15.04.2010