Uniunea economică și monetară a UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Articolul 119 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Articolul 140 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

CARE ESTE ROLUL ARTICOLELOR 119 ȘI 140 DIN TRATATUL PRIVIND FUNCȚIONAREA UNIUNII EUROPENE?

ASPECTE-CHEIE

Primele două etape ale UEM au fost deja finalizate pentru toate statele membre, dar a treia etapă încă nu a este finalizată. Până în prezent, numai 20 de state membre – denumite colectiv „zona euro” – au adoptat euro ca monedă proprie.

Trecerea la moneda euro

Banca Centrală Europeană;

BCE joacă un rol esențial în UEM. Aceasta stabilește în mod independent politica monetară a statelor membre din zona euro. De asemenea, aceasta deține competența de a autoriza emiterea de bancnote euro. Statele membre au dreptul de a emite monede, dar BCE trebuie să autorizeze mai întâi cantitatea anuală care va fi emisă.

Primele țări ale zonei euro

Extinderea zonei euro

Derogări

Danemarca are o clauză de neparticipare la UEM, ale cărei detalii sunt definite în Protocolul nr. 16, anexat la tratatele fondatoare ale UE. Danemarca și-a rezervat opțiunea de a-și înceta acordurile de derogare și de a adopta moneda europeană, dar nu și-a anunțat încă o asemenea intenție.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Monedă contabilă. Monedă în altă formă decât în numerar, care nu circulă deci sub formă de bancnote și monede.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VIII – Politica economică și monetară – Articolul 119 (ex-articolul 4 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 96-97).

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VIII – Politica economică și monetară – Capitolul 5 – Dispoziții tranzitorii – Articolul 140 [ex-articolul 121 alineatul (1), ex-articolul 122 alineatul (2) teza a doua și ex-articolul 123 alineatul (5) TCE] (JO C 202, 7.6.2016, pp. 108-110).

Data ultimei actualizări: 23.02.2023