Parteneriatul pentru aderarea Turciei

Parteneriatul pentru aderare urmăreşte să asiste autorităţile turce în eforturile acestora, în vederea satisfacerii criteriilor de aderare. Acesta pune accentul în special pe criteriile politice. Expune în mod detaliat priorităţile pentru procesul de pregătire a ţării pentru aderare, în special punerea în aplicare a acquis-ului, şi stabileşte un cadru de referinţă pentru orientarea asistenţei de preaderare.

ACT

Decizia 2008/157/CE a Consiliului din 18 februarie 2008 privind principiile, priorităţile şi condiţiile cuprinse în parteneriatul pentru aderarea Republicii Turcia şi de abrogare a Deciziei 2006/35/CE.

SINTEZĂ

Parteneriatul pentru aderare al a Turciei este instrumentul principal care orientează ţara în cadrul pregătirii pentru aderare. Acesta pune accentul mai ales pe strategia de preaderare.

Consiliul European de la Helsinki (decembrie 1999) a admis că Turcia este o ţară candidată la aderare pe baza unor principii echivalente cu cele ale altor ţări candidate. Negocierile în vederea aderării au fost demarate pe 3 octombrie 2005.

Strategia de preaderare reuneşte cadrele şi instrumentele procesului de aderare a unui nou stat membru. Aceasta oferă Turciei, de asemenea, un program coerent de aderare, permiţându-i în acelaşi timp să se familiarizeze cu procedurile şi politicile Uniunii Europene (UE), în special prin intermediul programelor comunitare.

OBIECTIV

Parteneriatul pentru aderare vizează înscrierea într-un cadru juridic unic:

Parteneriatul pentru aderarea Turciei a fost elaborat în anul 2001 şi a fost revizuit în trei reprize (în 2003, 2006 şi 2008). Acesta evoluează în funcţie de progresele realizate şi de eforturile care trebuie urmate de către respectiva ţară în vederea pregătirii sale pentru aderare.

În vederea îndeplinirii obiectivelor identificate în cadrul parteneriatului pentru aderare, Turcia adoptă un Program Naţional pentru Adoptarea Acquis-ului comunitar (PNAA). În cadrul acestui program, Turcia prezintă modalităţile şi un calendar specific în vederea punerii în aplicare a domeniilor prioritare.

PRIORITĂŢI

Parteneriatul pentru aderare clasează priorităţile în priorităţi pe termen scurt, care trebuie să fie aduse la îndeplinire într-un interval de unu-doi ani, şi priorităţi pe termen mediu, care trebuie să fie aduse la îndeplinire într-un interval de trei-patru ani. Acestea se bazează în principal pe capacitatea Turciei de a respecta:

Priorităţile pe termen scurt şi mediu sunt următoarele:

Evaluare

Comisia evaluează în mod regulat progresele realizate de Turcia în cadrul priorităţilor stabilite prin parteneriatul pentru aderare şi în domeniile în care ar trebui depuse eforturi suplimentare. Această evaluare analizează respectarea criteriilor de aderare, inclusiv adoptarea şi punerea efectivă în aplicare a acquis-ului. Continuarea şi analizarea punerii în aplicare a parteneriatului pentru aderare sunt asigurate în cadrul Acordului de asociere între UE şi Turcia.

CADRU FINANCIAR

Turcia beneficiază de o asistenţă financiară cu titlu de Instrument de asistenţă pentru preaderare (IAP) pentru perioada 2007-2013. Cadrul financiar indicativ multianual pentru perioada 2009-2011 (CFIP (DE) (EN) (FR)) precizează cifra totală a asistenţei prevăzute pentru Turcia cu titlu de IAP, adică aproximativ 3 037,9 milioane de euro (inclusiv pentru 2007 şi 2008).

Asistenţa comunitară se subordonează respectării unor elemente esenţiale care guvernează relaţiile bilaterale între Turcia şi UE, criteriile de la Copenhaga şi priorităţile stabilite în cadrul parteneriatului. În caz contrar, asistenţa financiară poate fi suspendată de către Consiliu.

În plus, Turcia beneficiază de finanţări din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) (DE) (EN) (FR) în cadrul mandatului de împrumut extern care cuprinde ţările vecine sud-estului Europei.

Referinţe

Act

Data intrării în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia 2008/157/CE

29.2.2008

-

JO L 51 din 26.2.2008

ACTE CONEXE

Concluziile Consiliului European de la Bruxelles din 16 şi 17 decembrie 2004 (DE) (EN) (FR).

Consiliul European a decis să înceapă negocierile de aderare cu Turcia la 3 octombrie 2005.

RELAŢII BILATERALE

Acord de asociere CEE-Turcia (1963) [Jurnalul Oficial nr. 217 din 29.12.1964].

Protocol adiţional la acordul de asociere dintre Comunitatea Economică Europeană şi Republica Turcia ca urmare a extinderii Uniunii Europene [Jurnalul Oficial L 254 din 30.9.2005].

ASISTENŢĂ FINANCIARĂ

Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului din 17 iulie 2006 de instituire a unui instrument de asistenţă pentru preaderare (IAP) [Jurnalul Oficial L 210 din 31.7.2006].

Cadru financiar indicativ multianual (CFIP) pentru:

EVALUARE

Rapoartele (EN) sunt disponibile pe site-ul de internet al Direcţiei Generale Extindere a Comisiei Europene.

Ultima actualizare: 29.05.2008