Reforma normelor UE privind ajutoarele de stat aplicabile serviciilor de interes economic general

Această comunicare are ca obiectiv lansarea dezbaterii politice cu privire la revizuirea viitoare a pachetului privind ajutoarele de stat aplicabile serviciilor de interes economic general (SIEG).

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor din 23 martie 2011 – „Reforma normelor UE privind ajutoarele de stat aplicabile serviciilor de interes economic general” [COM(2011) 146 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Context

Pachetul privind ajutoarele de stat aplicabile serviciilor de interes economic general (SIEG) urmează a fi revizuit. Pachetul actual include o serie de măsuri adoptate în 2005, în special Decizia SEIG şi Cadrul privind SIEG, prin care Comisia a clarificat aplicarea articolelor 106 şi 107 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) (privind ajutoarele de stat), în cazul compensaţiei pentru SIEG.

În comunicarea „Către un act privind piaţa unică”, Comisia s-a angajat să adopte, până în 2011, o comunicare şi o serie de măsuri referitoare la serviciile de interes general. Comisia a subliniat faptul că UE şi statele sale membre trebuie să asigure că serviciile publice sunt mai uşor de utilizat la nivelul adecvat, respectă norme clare de finanţare, sunt de cea mai înaltă calitate şi sunt accesibile tuturor. Normele UE privind concurenţa se aplică numai acelor servicii de interes general care sunt de natură „economică”.

Revizuirea normelor privind ajutoarele de stat aplicabile SIEG

Obiectivul general al reformei propuse a normelor privind ajutoarele de stat aplicabile SIEG este de a spori contribuţia pe care aceste servicii o pot aduce în cadrul mai larg al redresării economice a UE. Statele membre trebuie să garanteze accesul cetăţenilor la anumite servicii în condiţii accesibile, de exemplu, la spitale, educaţie, servicii sociale, comunicaţii şi transport.

În conformitate cu cerinţele prevăzute în Decizia SIEG şi în Cadrul privind SIEG, Comisia a organizat o consultare amplă. Aceasta a inclus invitaţia ca statele membre să prezinte rapoarte privind aplicarea pachetului actual referitor la SIEG, precum şi lansarea unei consultări publice. În general, procesul de consultare a arătat că introducerea pachetului actual privind SIEG a fost în mare parte receptată pozitiv şi că instrumentele juridice existente au avut o contribuţie benefică la obiectivul general de securitate juridică. Cu toate acestea, consultarea a arătat, de asemenea, nevoia de a aduce îmbunătăţiri; în special, este nevoie de instrumente mai clare, mai simple, mai proporţionate şi mai eficace pentru a asigura că normele sunt aplicate mai uşor. Pentru a realiza aceste obiective, Comisia ia în considerare posibilitatea ca reforma viitoare să se bazeze pe două principii-cheie: clarificarea şi abordarea diversificată şi proporţională.

Pentru a asigura claritate îmbunătăţită, Comisia ia în considerare oferirea de orientări suplimentare în privinţa unor chestiuni fundamentale în domeniul normelor privind ajutoarele de stat aplicabile SIEG. Întrucât conceptele sunt definite în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), aşa cum este el interpretat de instanţe, rolul Comisiei se limitează la oferirea de orientări cu privire la modul în care înţelege aceasta TFUE şi jurisprudenţa. Comisia ia în considerare oferirea de orientări, între altele, privind:

Actualul pachet privind SIEG face deja o diferenţiere între diferite niveluri de control. Printr-o abordare diversificată şi proporţională, Comisia intenţionează să opereze o distincţie mai clară între diferitele tipuri de servicii, în funcţie de măsura în care ajutoarele de stat în aceste sectoare economice prezintă riscuri semnificative de denaturare a concurenţei. Acest lucru ar implica:

Ultima actualizare: 18.08.2011