Învăţarea şi formarea în rândul adulţilor: nu este niciodată prea târziu pentru a învăţa

Ridicarea nivelului general de competenţe al cetăţenilor înseamnă creşterea şanselor profesionale ale acestora şi contribuie la combaterea sărăciei şi excluziunii sociale. În acest scop, prin intermediul unei comunicări care analizează tema educaţiei şi a formării profesionale ale adulţilor, Comisia încurajează statele membre să multiplice şi să consolideze oportunităţile de învăţare pentru adulţi şi să le facă accesibile tuturor cetăţenilor.

ACT

Communication of 23 October 2006 from the Commission to the Council - Adult learning [COM (2006) 614 - Not published in the Official Journal (Comunicare a Comisiei către Consiliu din 23 octombrie 2006 privind învăţarea în rândul adulţilor [COM (2006) 614 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]).

SINTEZĂ

Promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii se înscrie în cadrul Strategiei de la Lisabona, care stabileşte obiective de creştere economică, competitivitate şi incluziune socială. Chiar dacă statele membre recunosc importanţa educaţiei şi formării profesionale pe tot parcursul vieţii, numărul adulţilor care învaţă astăzi în Europa rămâne sub nivelul obiectivului pe care şi l-au fixat acestea. Prin această comunicare, Comisia încurajează statele membre să vegheze cu privire la calitatea sistemelor lor de educaţie şi de formare profesională în rândul adulţilor şi la nivelul general de competenţe al cetăţenilor.

O mai bună educaţie şi formare a adulţilor poate juca un rol-cheie în formarea profesională a cetăţenilor europeni şi în incluziunea socială a categoriilor mai puţin favorizate de pe piaţa muncii, cum sunt migranţii şi persoanele în vârstă, din ce în ce mai numeroase în Europa. Mai mult, îmbunătăţirea educaţiei şi formării profesionale în rândul adulţilor reprezintă un avantaj considerabil pe plan colectiv şi pe plan individual. Ridicarea nivelului general de competenţe al cetăţenilor contribuie la ameliorarea indicatorilor economici, ca de pildă productivitatea şi rata şomajului, şi a indicatorilor sociali, cum sunt participarea cetăţenilor, criminalitatea şi costurile îngrijirilor medicale.

Răspunsul la provocări

Comisia identifică următoarele provocări în calea demersului de consolidare a învăţării pe tot parcursul vieţii:

Îmbunătăţind oferta de formare şi educaţie profesională destinate adulţilor, statele membre pot contribui la consolidarea competenţelor lingvistice şi culturale, precum şi profesionale, ale cetăţenilor care sunt adeseori marginalizaţi pe piaţa muncii. Statele membre trebuie să pună în aplicare aceste proiecte, utilizând la maxim resursele existente. În acest scop, statele membre trebuie să dezvolte o mai bună coordonare între participanţii la proiectele respective: autorităţile politice, care iau deciziile la diferite niveluri, şi toţi partenerii care colaborează la elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor. Coordonarea poate juca un rol-cheie în identificarea priorităţilor, elaborarea politicilor şi comunicarea cu beneficiarii potenţiali ai proiectelor. Fondurile structurale europene pot contribui la îmbunătăţirea infrastructurilor şi a ofertei de programe de educaţie şi de formare profesională pentru adulţi.

Tipuri de acţiuni

Comisia identifică cinci tipuri de acţiuni care să le permită statelor membre să răspundă la provocările menţionate anterior.

Până la sfârşitul anului 2007, Comisia intenţionează să întocmească un plan de acţiune inspirat din această comunicare.

Context

În cadrul Strategiei de la Lisabona, care vizează promovarea unei societăţi a cunoaşterii, Comisia a susţinut realizarea unui spaţiu european al educaţiei şi formării profesionale pe tot parcursul vieţii, printr-o primă comunicare în 2001.

Totodată, Consiliul şi-a adus contribuţia la realizarea obiectivului Strategiei de la Lisabona printr-o rezoluţie adoptată în 2002. Până la sfârşitul anului 2007, va fi elaborat un plan de acţiune în conformitate cu prezenta comunicare care să ţină cont de experienţa dobândită în cadrul programelor Socrate şi Grundtvig.

Ultima actualizare: 17.05.2007