Eficiența și echitatea sistemelor de educație și formare ale UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea [COM(2006) 481 final] – Eficiență și echitate în sistemele europene de educație și formare profesională

Articolul 9 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)

Articolul 165 din TFUE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI ȘI AL ACESTOR ARTICOLE DIN TRATAT?

ASPECTE-CHEIE

Învățământul preșcolar:accent pe învățare la o vârstă fragedă

Învățământul primar și secundar: creșterea calității educației de bază pentru toți

Învățământul superior: creșterea calității investițiilor concomitent cu amplificarea participării

Acțiunile UE

CONTEXT

Eficiența și echitatea joacă un rol central pentru îndeplinirea obiectivelor UE în cadrul măsurilor luate de UE pentru promovarea creșterii economice și a ocupării forței de muncă, precum programul Lisabona și mai recenta strategie Europa 2020.

TERMENI-CHEIE

Eficiență: relația, în cadrul unui proces, între aporturi și rezultatele obținute. Un sistem este eficient dacă aporturile produc un rezultat maxim. În general, sistemele educaționale măsoară eficiența prin teste și examinări, iar eficiența acestor sisteme în raport cu societatea, în ansamblul său, se măsoară prin indicii de randament personal și social.
Echitate: gradul în care persoanele pot valorifica oportunitățile, accesul, tratamentul și rezultatele educației și formării profesionale. Sistemele educaționale echitabile garantează că rezultatele nu depind de contextul socioeconomic și de alți factori – precum genul, statutul de minoritate etnică, dizabilitatea și disparitățile regionale – în sensul unui dezavantaj educațional și țin cont de nevoile de învățare specifice ale persoanelor.
Determinarea traiectului („tracking”): segregarea copiilor în școli separate în funcție de capacitate înaintea vârstei de 13 ani. Deși nu implică neapărat o împărțire în traiecte academice și vocaționale, în practică se constată, în general, o asemenea împărțire. Această definiție nu include stabilirea de profiluri de învățământ („streaming”), care implică adaptarea programei la diferite grupuri de copii în funcție de capacitate, dar în cadrul aceleiași școli.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea întâi – Principiile – Titlul II – Dispoziții de aplicare generală – Articolul 9 (JO C 202, 7.6.2016, p. 53)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul XII – Educația, formarea profesională, tineretul și sportul – Articolul 165 (ex-articolul 149 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 120-121)

Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European – Eficiență și echitate în sistemele europene de educație și formare profesională [COM(2006) 481 final, 8.9.2006]

DOCUMENTE CONEXE

Raport comun pentru 2015 al Consiliului și al Comisiei privind punerea în aplicare a Cadrului strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET 2020) – Noi priorități pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (JO C 417, 15.12.2015, pp. 25-35)

Concluziile Consiliului privind educația și îngrijirea copiilor preșcolari: să oferim tuturor copiilor noștri cea mai bună pregătire pentru lumea de mâine (JO C 175, 15.6.2011, pp. 8-10)

Comunicare a Comisiei – Educația și îngrijirea copiilor preșcolari: să oferim tuturor copiilor noștri cea mai bună pregătire pentru lumea de mâine [COM(2011) 66 final, 17.2.2011]

Rezoluția Parlamentului European din 27 septembrie 2007 privind eficiența și echitatea în sistemele europene de educație și de formare (JO C 219E, 28.8.2008, pp. 300-306)

Aviz al Comitetului Regiunilor privind eficiența și echitatea în sistemele europene de învățământ și formare profesională și cadrul european al calificărilor pentru învățarea continuă (JO C 146, 30.6.2007, pp. 77-84)

Data ultimei actualizări: 22.03.2018