Egalitatea de gen pe piața muncii

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2006/54/CE privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Scopul acestei directive este consolidarea mai multor directive privind egalitatea de gen prin simplificarea, modernizarea și îmbunătățirea legislației Uniunii Europene (UE) privind egalitatea de tratament între femei și bărbați în materie de încadrare în muncă.

ASPECTE-CHEIE

Egalitatea între femei și bărbați este un principiu fundamental al dreptului UE, care se aplică mai multor domenii ale vieții sociale, inclusiv pieței muncii.

Egalitatea de tratament în încadrarea în muncă și condițiile de muncă

Această directivă interzice discriminările directe* sau indirecte* între femei și bărbați în ceea ce privește condițiile:

În plus, articolul 157 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene interzice discriminarea bazată pe sex în ceea ce privește remunerația pentru aceeași muncă sau pentru o muncă având aceeași valoare. Acest principiu se aplică, de asemenea, sistemelor de clasificare profesională utilizate la stabilirea remunerațiilor.

Cu toate acestea, în mod excepțional, o diferență de tratament între bărbați și femei poate fi justificată prin natura activităților profesionale avute în vedere, dacă măsurile luate sunt legitime și proporționate.

Statele membre ale UE trebuie să încurajeze angajatorii să combată orice discriminare (atât directă, cât și indirectă) bazată pe sex, în special hărțuirea* și hărțuirea sexuală*.

Egalitatea de tratament în protecția socială

Femeile și bărbații sunt tratați în mod egal în cadrul sistemelor profesionale de securitate socială, în special în ceea ce privește:

Acest principiu se aplică populației active în ansamblul ei, inclusiv:

Concediul de maternitate, de paternitate și de adopție

La încheierea concediului de maternitate, paternitate și/sau adopție, lucrătorii au dreptul:

Apărarea drepturilor

Statele membre trebuie să pună în aplicare căi de atac pentru lucrătorii care sunt victime ale discriminării, cum ar fi procedurile de conciliere și procedurile judiciare. Statele membre adoptă, de asemenea, măsurile necesare pentru a proteja lucrătorii și reprezentanții acestora împotriva oricărui tratament defavorabil din partea angajatorului ca reacție la o plângere formulată la nivelul întreprinderii sau la o acțiune în justiție.

Statele membre trebuie să instituie în același timp regimuri de sancțiuni, posibilități de acordare a unor măsuri reparatorii sau despăgubiri proporționale cu prejudiciul suferit.

În cazul unei acțiuni intentate în justiție, sarcina probei este împărțită între persoana care depune plângerea de discriminare și partea acuzată de discriminare. În cazul în care reclamantul prezintă instanței fapte care pot crea o prezumție de discriminare (de exemplu, toate femeile din cadrul companiei au salarii mai mici decât bărbații), atunci reclamantul trebuie să dovedească faptul că nu a existat nicio încălcare a principiului egalității de tratament (de exemplu, locurile lor de muncă sunt diferite sau se lucrează cu fracțiune de normă).

Trebuie remarcat faptul că capitolul III (Căi de atac și punere în aplicare) din Directiva (UE) 2023/970 privind normele referitoare la transparența salarială în ceea ce privește egalitatea de remunerare pentru aceeași muncă (a se vedea sinteza) se aplică procedurilor privind orice drept sau obligație referitoare la principiul egalității de remunerare prevăzut la articolul 4 din Directiva 2006/54/CE. Până în prezent, deși dreptul la egalitate de remunerare între femei și bărbați pentru aceeași muncă sau pentru o muncă având aceeași valoare este consacrat la articolul 157 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și în Directiva 2006/54/CE, principiul a fost greu de aplicat și de pus în aplicare. Normele stabilite în Directiva (UE) 2023/970 se vor aplica de la 7 iunie 2026.

Promovarea egalității de tratament

Statele membre desemnează organisme împuternicite să promoveze, să analizeze și să supravegheze principiul egalității de tratament și să asigure monitorizarea legislației și să ofere ajutor independent victimelor discriminării.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 15 august 2008.

Directiva 2006/54/CE a revizuit și înlocuit mai multe directive (75/117/CEE, 76/207/CEE, 2002/73/CE, 86/378/CEE, 96/97/CE, 97/80/CE și 98/52/CE) și modificările ulterioare ale acestora.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Discriminare directă. Situația în care o persoană este tratată într-un mod mai puțin favorabil, pe motive de sex, în comparație cu o altă persoană care este, a fost sau ar fi într-o situație comparabilă.
Discriminare indirectă. Situația în care o dispoziție, un criteriu sau o practică aparent neutră ar dezavantaja în special persoanele de un anumit sex în raport cu persoane de alt sex (în afară de cazul în care această dispoziție, acest criteriu sau această practică este justificată în mod obiectiv de un scop legitim, iar mijloacele pentru a atinge acest scop sunt corespunzătoare și necesare).
Hărțuire. Situația în care se manifestă un comportament indezirabil legat de sexul unei persoane, având ca obiect sau ca efect prejudicierea demnității unei persoane și crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.
Hărțuire sexuală. Situația în care un comportament indezirabil cu conotație sexuală se manifestă în mod fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect prejudicierea demnității unei persoane și în special crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă (reformă) (JO L 204, 26.7.2006, pp. 23-36).

DOCUMENT CONEX

Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023 de consolidare a aplicării principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei prin transparență salarială și mecanisme de asigurare a respectării legii (JO L 132, 17.5.2023, pp. 21-44).

Data ultimei actualizări: 26.05.2023