Concedierile colective: informarea și consultarea personalului

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 98/59/CE a Consiliului privind apropierea legislațiilor țărilor UE cu privire la concedierile colective

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Directiva nu se aplică în cazul:

În plus, drepturile angajaților în cazul schimbării proprietății asupra unei întreprinderi sau în cazul în care întreprinderea devine insolvabilă fac obiectul altor norme ale Uniunii Europene (UE).

Consultări

Orice angajator care ia în calcul posibilitatea unor concedieri colective trebuie să desfășoare în timp util consultări cu reprezentanții lucrătorilor pentru a ajunge la un acord. Consultările trebuie să se refere cel puțin la posibilitățile:

Comitetul european de întreprindere sporește drepturile lucrătorilor la informare și la consultare transnațională în cadrul întreprinderilor care își desfășoară activitatea la nivelul UE.

Informații pe care trebuie să le furnizeze angajatorul

Țările UE pot lua măsuri care să le permită reprezentanților lucrătorilor să apeleze la serviciile unor experți, în conformitate cu normele naționale. Angajatorul trebuie să le furnizeze reprezentanților lucrătorilor toate informațiile utile pe parcursul consultărilor și să le comunice în scris următoarele:

Procedura de concedieri colective

Angajatorul trebuie să urmeze procedura de mai jos:

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică începând cu data de 1 septembrie 1998.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

* TERMENI-CHEIE

Concediere colectivă: o situație în care un angajator adoptă o decizie de a concedia un grup de angajați.

ACTUL PRINCIPAL

Directiva 98/59/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la concedierile colective (JO L 225, 12.8.1998, pp. 16-21)

Modificările succesive aduse Directivei 98/59/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 04.12.2016