Accelerarea luptei împotriva muncii nedeclarate

Această comunicare analizează factorii care favorizează existenţa unei economii informale. Comunicarea prezintă o panoramă a politicilor de luptă împotriva muncii nedeclarate în lumina acţiunilor întreprinse de către statele membre. Aceasta sintetizează apoi posibilităţile de învăţare reciprocă pe baza practicilor de succes în domeniu. În fine, comunicarea defineşte un ansamblu de metode şi de măsuri de monitorizare la nivel european şi naţional pentru o acţiune eficace împotriva acestui fenomen.

ACT

Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor din 24 octombrie 2007 intitulată „Accelerarea luptei împotriva muncii nedeclarate” [COM(2007) 628 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Munca nedeclarată (MND) * rămâne unul dintre obstacolele majore în calea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă în Europa. În plus, aceasta reduce veniturile din impozite şi afectează finanţarea securităţii sociale. La nivelul întreprinderilor, munca nedeclarată tinde să denatureze concurenţa şi să limiteze productivitatea.

MND este una dintre cauzele dumpingului social, în măsura în care are un efect de dislocare a activităţilor ce respectă legislaţia privind condiţiile de muncă şi drepturile sociale ale lucrătorilor, precum şi legislaţia în materie de salarii şi securitate socială.

Departe de a se reduce, acest fenomen tinde chiar să se amplifice în anumite domenii de activitate şi pentru anumite tipuri de locuri de muncă.

Lupta împotriva muncii nedeclarate în centrul preocupărilor

În Cartea sa verde privind dreptul muncii, Comisia face din lupta împotriva muncii nedeclarate unul dintre aspectele-cheie ale modernizării legislaţiilor europene. Dezbaterea suscitată de această Carte verde a demonstrat voinţa tuturor părţilor (parteneri sociali, administraţii etc.) de a-şi consolida cooperarea şi de a-şi intensifica schimbul de bune practici la nivelul Uniunii Europene (UE).

De asemenea, se stabileşte în mod clar existenţa unei legături între munca nedeclarată şi imigraţia ilegală. De aceea, Comisia a propus o directivă de stabilire a sancţiunilor la adresa angajatorilor de resortisanţi din ţări terţe cu şedere ilegală.

Munca nedeclarată: date şi cifre

Mai mulţi factori recenţi par să favorizeze munca nedeclarată:

Un recent sondaj Eurobarometru (EN) (FR) a permis identificarea mai multor tendinţe:

Totuşi, rezultatele acestui sondaj ar trebui interpretate cu maximă prudenţă, dat fiind că este vorba de un sondaj-pilot pe un eşantion restrâns pe persoane.

În general, evaluarea statistică a fenomenului muncii nedeclarate la nivelul UE rămâne dificilă, dat fiind că aceasta nu este, prin definiţie, nici vizibilă, şi nici înregistrată, astfel că poate fi definită în mod diferit de la o legislaţie naţională la alta.

La nivelul statelor membre, estimările macroeconomice au fost realizate de Comisie în 2004. Prin urmare, acestea nu ţin cont de evoluţiile recente (creşterea imigraţiei şi campaniile de regularizare). La acea vreme, existau variaţii importante de la o ţară la alta, munca nedeclarată putând reprezenta până la 20 % (sau chiar mai mult) din PIB-ul unor ţări din Europa de Sud şi de Est. Anumite date rămân valabile în ansamblul lor, deşi crearea intensă de locuri de muncă observată în ultimii ani a dus la un declin al fenomenului în unele noi state membre.

Acţiunea politică împotriva muncii nedeclarate

Munca nedeclarată este un fenomen complex şi eterogen care necesită intervenţii simultane pe mai multe fronturi.

Conform metodei definite în rezoluţia Consiliului din 2003, Comisia îşi propune:

Pentru acest ansamblu de acţiuni, s-au identificat o serie de tendinţe favorabile şi experienţe de succes:

Concluzii şi monitorizare

În prezent, nimic nu pare să indice că munca nedeclarată s-ar afla în declin. Aceasta rămâne atractivă sub multe aspecte. În pofida acţiunilor întreprinse la nivel naţional, rezultatele sunt încă limitate şi lipseşte un sistem de regrupare a informaţiilor şi a experienţelor.

În acest context, Comisia reaminteşte necesitatea:

Context

În 1998, munca nedeclarată a făcut obiectul unei comunicări a Comisiei. Comunicarea a analizat cauzele şi repercusiunile acestui fenomen, precum şi politicile aplicate pentru a-i face faţă. În 2003, Comisia a adoptat, în urma unei ample dezbateri la nivel european, o abordare strategică comună tradusă prin orientările privind ocuparea forţei de muncă pentru perioada 2003-2005.

Termeni-cheie ai actului

Ultima actualizare: 23.01.2008