Accesul online la patrimoniul cultural al Europei

Această comunicare prezintă progresele realizate în dezvoltarea bibliotecii digitale europene Europeana, care va oferi publicului un punct comun de acces la patrimoniul cultural al Europei. Principalele aspecte tratate vizează digitalizarea, accesibilitatea online şi conservarea digitală a materialului cultural.

ACT

Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor din 11 august 2008 – Patrimoniul cultural al Europei la îndemână printr-un simplu clic: Progresele în domeniul digitalizării, al accesibilităţii online a materialului cultural şi al conservării digitale în UE [COM(2008) 513 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Această comunicare defineşte progresele realizate până în prezent şi măsurile care trebuie luate în viitor pentru a dezvolta Europeana, biblioteca digitală europeană. Se pune un accent deosebit pe acţiunile desfăşurate de statele membre pentru punerea în aplicare a Recomandării 2006/585/CE a Comisiei din 24 august 2006 cu privire la digitalizarea şi accesibilitatea online a materialului cultural şi conservarea digitală, susţinută în Concluziile Consiliului din 20 noiembrie 2008.

Europeana va fi un punct comun de acces la materialul european digitalizat. În 2007, dezvoltarea bibliotecii a cunoscut un nou avânt, în special prin crearea Fundaţiei pentru biblioteca digitală europeană, care reuneşte diferite sectoare culturale. Site-ul demonstrativ al Europeana a fost publicat în februarie 2008, lansarea prototipului fiind programată pentru luna noiembrie a aceluiaşi an. Se prevede trecerea de la prototip la un serviciu complet operaţional în termen de doi ani.

Printre problemele care mai trebuie rezolvate în dezvoltarea Europeana se numără:

Pe baza Recomandării menţionate mai sus, statele membre au realizat progrese în ceea ce priveşte următoarele:

Deşi statele membre au realizat progrese considerabile privind punerea la dispoziţie online a informaţiilor culturale, sunt necesare acţiuni suplimentare, în special cu privire la:

Grupul de experţi la înalt nivel privind bibliotecile digitale, înfiinţat în 2006, a oferit statelor membre asistenţă practică pentru punerea în aplicare a Recomandării de mai sus. Activitatea Grupului vizează în principal aspecte privind parteneriatele public-privat, informaţiile ştiinţifice şi drepturile de autor.

Pentru a dezvolta serviciile furnizate de Europeana, sunt necesare progrese în ceea ce priveşte aspectele tehnice, în special pentru obţinerea unor tehnici de digitalizare şi conservare mai ieftine şi de mai bună calitate. Comisia a sprijinit aceste progrese prin Programele-cadru pentru cercetare şi dezvoltare şi prin programul eContentplus . Comisia şi-a exprimat angajamentul de a oferi în continuare sprijin prin iniţiative de politică şi programe de finanţare pentru dezvoltarea proiectului Europeana şi a altor proiecte care îmbunătăţesc accesibilitatea şi conservarea materialului cultural digital.

ACTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor – „Europeana – etapele următoare” [COM(2009) 440 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]. Această comunicare prezintă provocările viitoare în ceea ce priveşte implementarea proiectului Europeana.

Rezultatele proiectului Europeana sunt pozitive, în sensul că biblioteca oferă acces la peste 4,6 milioane de cărţi digitalizate, publicaţii, clipuri video, hărţi, fotografii şi documente şi primeşte contribuţii de la peste 1.000 de instituţii culturale.

Cu toate acestea, comunicarea observă o serie de probleme legate de:

Prin urmare, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a le permite cetăţenilor să se bucure pe deplin de serviciile oferite de Europeana.

Concluziile Consiliului din 20 noiembrie 2008 privind biblioteca digitală europeană Europeana [Jurnalul Oficial C 319 din 13.12.2008]. În concluziile sale, Consiliul Uniunii Europene s-a arătat satisfăcut de constituirea treptată a bibliotecii europene Europeana şi de angajarea statelor membre în cadrul acestui proiect. Pentru ca proiectul să aibă succes, Consiliul invită statele membre:

Comisia Europeană este invitată să încurajeze dezvoltarea proiectului Europeana şi să îl promoveze în Europa şi în lume, precum şi să încurajeze înfiinţarea de parteneriate public-privat pentru dezvoltarea acestuia.

See also

Ultima actualizare: 19.11.2009