Politica socială

INTRODUCERE

Tratatul de la Lisabona consolidează dimensiunea socială a Uniunii Europene (UE). Acesta recunoaşte în tratatele fondatoare valorile sociale ale Uniunii şi include noi obiective în materie socială.

În schimb, competenţele UE în acest domeniu nu cunosc schimbări semnificative. Tratatul de la Lisabona aduce câteva inovaţii, însă elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor sociale rămân, în principal, responsabilitatea statelor membre.

RECUNOAŞTEREA PRINCIPIILOR ŞI DREPTURILOR SOCIALE

Recunoaşterea pe deplin a obiectivelor sociale în tratatele fondatoare nu are numai un caracter simbolic. Ea implică deopotrivă o mai bună integrare a obiectivelor sociale la nivelul elaborării şi punerii în aplicare a politicilor europene în general.

Mai mult, Tratatul de la Lisabona modifică trei articole din tratatele fondatoare, în scopul de a clarifica şi întări obiectivele sociale ale UE:

De asemenea, Tratatul de la Lisabona recunoaşte valoarea juridică a Cartei drepturilor fundamentale a UE. Această Cartă are acum forţă obligatorie şi poate fi invocată în justiţie. Această recunoaştere constituie un progres în materie socială, întrucât Carta garantează drepturile sociale rezidenţilor pe teritoriul UE:

PUNEREA ÎN APLICARE A POLITICII SOCIALE LA NIVEL EUROPEAN

Politica socială face parte din competenţele partajate între UE şi statele membre. Cu toate acestea, politicile sociale sunt puse în aplicare în mod mai eficient la nivelul statelor membre decât la nivel european. Astfel, şi în conformitate cu principiul subsidiarităţii, rolul UE în acest domeniu se limitează la susţinerea şi completarea acţiunii statelor membre.

Tratatul de la Lisabona păstrează acest sistem de repartizare a competenţelor. În plus, acesta menţine adoptarea textelor în conformitate cu procedura legislativă ordinară pentru majoritatea măsurilor din domeniul politicii sociale.

Dimpotrivă, pentru anumite măsuri se menţine votul în unanimitate al Consiliului, cu consultarea Parlamentului European, iar Tratatul de la Lisabona include clauza pasarelă specifică, care a fost introdusă prin Tratatul de la Nisa (articolul 153 din Tratatul privind funcţionarea UE). Această clauză pasarelă autorizează Consiliul să decidă în unanimitate aplicarea procedurii legislative ordinare în domeniile următoare:

În sfârşit, Tratatul de la Lisabona aduce două inovaţii:

Ultima actualizare: 14.04.2010