ISSN 1977-1029

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

C 483

European flag  

Ediţia în limba română

Comunicări şi informări

Anul 59
23 decembrie 2016


Informarea nr.

Cuprins

Pagina

 

IV   Informări

 

INFORMĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

 

Curtea de Justiție a Uniunii Europene

2016/C 483/01

Codul de conduită a membrilor și a foștilor membri ai Curții de Justiție a Uniunii Europene

1


RO

 


IV Informări

INFORMĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene

23.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 483/1


Codul de conduită a membrilor și a foștilor membri ai Curții de Justiție a Uniunii Europene

(2016/C 483/01)

CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 253, 254, 257 și 339;

având în vedere articolele 2, 4, 6, 8, 18 și 47 din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene, articolele 4-6 din Regulamentul de procedură al Curții de Justiție, precum și articolele 5-7 din Regulamentul de procedură al Tribunalului;

întrucât este oportun să fie precizate în cadrul unui cod de conduită obligațiile care decurg din prevederile statutare și regulamentare aplicabile membrilor și foștilor membri ai Curții de Justiție a Uniunii Europene;

adoptă prezentul Cod de conduită:

Articolul 1

Domeniu de aplicare

Codul de conduită se aplică membrilor și foștilor membri ai instanțelor care compun sau au compus Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Articolul 2

Principii

(1)   Membrii se consacră pe deplin aducerii la îndeplinire a mandatului lor.

(2)   Membrii își exercită mandatul în deplină independență, integritate, demnitate și imparțialitate și cu loialitate și discreție, cu respectarea normelor enunțate în continuare.

Articolul 3

Independență, integritate și demnitate

(1)   Membrii își exercită funcția în deplină independență și integritate, fără să țină seama de vreun interes personal sau național. Ei nu solicită și nici nu urmează vreo instrucțiune din partea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a unor organisme publice sau private.

(2)   Membrii nu acceptă cadouri, de orice natură ar fi, care ar putea pune sub semnul întrebării independența lor.

(3)   Membrii respectă demnitatea funcției lor.

(4)   Membrii veghează să nu se comporte și să nu se exprime, indiferent prin ce mijloc, într-o manieră care să aducă atingere percepției publice a independenței lor, a integrității lor și a demnității funcției lor.

Articolul 4

Imparțialitate

(1)   Membrii evită orice situație care este de natură să dea naștere unui conflict de interese personale sau care poate fi în mod rezonabil percepută astfel. Ei nu participă la examinarea unei cauze în care au un interes personal.

(2)   Membrii veghează să nu se comporte și să nu se exprime, indiferent prin ce mijloc, într-o manieră care să aducă atingere percepției publice a imparțialității lor.

Articolul 5

Informarea și declarația privind interesele personale

(1)   Membrii informează președintele instanței de care aparțin atunci când sunt chemați să facă parte din completul de judecată al unei cauze în care au un interes susceptibil să dea naștere unui conflict de interese.

(2)   La intrarea în funcție, membrii transmit președintelui instanței de care aparțin o declarație referitoare la interesele lor financiare în sensul alineatului (3).

(3)   Declarația se raportează la identificarea fiecărei entități în care membrul deține un interes financiar direct care, din cauza amplorii sale, ar putea fi în mod rezonabil perceput ca fiind susceptibil să dea naștere unui conflict de interese dacă membrul ar fi chemat să facă parte din completul de judecată al unei cauze care implică o asemenea entitate. Membrul identifică în declarația sa fiecare entitate în care deține un asemenea interes financiar, care poate lua forma unei participații financiare individualizate în capital, în special acțiuni, sau orice altă formă de participație, de exemplu obligațiuni sau certificate de investiții. Nu sunt vizate de declarație entitățile în care membrul deține participații care fac obiectul unei gestiuni discreționare de către un terț.

(4)   În cazul unei modificări referitoare la identificarea entităților vizate de declarația prevăzută la alineatul (3), o nouă declarație trebuie prezentată în cel mai scurt timp, cel târziu în două luni de la modificarea vizată.

(5)   Declarația prevăzută la alineatul (3) se transmite prin intermediul formularului care figurează în anexa la prezentul Cod de conduită.

(6)   Informațiile date și declarațiile făcute în temeiul alineatelor (1)-(3) urmăresc să permită președintelui instanței în cauză să verifice dacă un membru are un interes personal în soluționarea litigiului dintr-o anumită cauză.

Articolul 6

Loialitate

(1)   Membrii respectă obligația de loialitate față de instituție.

(2)   Membrii recurg în mod respectuos la serviciile funcționarilor și ale celorlalți agenți ai instituției, în special ale celor afectați cabinetului lor.

(3)   Membrii gestionează în mod responsabil resursele materiale ale instituției.

(4)   Membrii se abțin, în afara instituției, de la orice comentariu care ar putea dăuna reputației acesteia.

Articolul 7

Discreție

(1)   Membrii respectă secretul deliberărilor.

(2)   Membrii respectă îndatorirea de discreție în examinarea cauzelor judiciare și administrative.

(3)   Membrii respectă, prin atitudinea lor și în luările lor de poziție, rezerva pe care o implică funcția lor.

Articolul 8

Activități externe

(1)   Membrii se angajează să respecte în orice circumstanță obligația lor de disponibilitate pentru a se consacra pe deplin aducerii la îndeplinire a mandatului lor.

(2)   Membrii nu pot exercita activități externe decât dacă acestea sunt compatibile cu îndatoririle lor care decurg din articolele 2-4, 6 și 7 din prezentul Cod de conduită. Este incompatibilă cu aceste îndatoriri exercitarea oricărei alte activități profesionale decât cea care rezultă din exercitarea mandatului lor, fără să se aducă atingere derogării prevăzute la articolul 4 al doilea paragraf din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

(3)   Membrii pot fi autorizați să exercite activități care prezintă o legătură strânsă cu exercitarea mandatului lor. În acest cadru:

ei pot fi autorizați să reprezinte instituția sau instanța de care aparțin la evenimente sau la manifestații protocolare sau oficiale;

ei pot fi autorizați să participe la activități de interes european care au legătură, în special, cu difuzarea dreptului Uniunii și cu dialogul cu instanțele naționale și internaționale. Membrii pot, cu acest titlu, să fie autorizați să participe la o activitate de învățământ, la o conferință, la un seminar sau la un colocviu.

Numai participările la o activitate de învățământ pot fi remunerate în conformitate cu reglementarea instituției de învățământ vizate.

Activitățile membrilor, care au fost autorizate de instanța de care aparțin, sunt publicate pe site-ul internet al instituției după ce activitatea s-a încheiat.

(4)   Pe de altă parte, membrii pot fi autorizați să exercite funcții neremunerate în fundații sau organisme similare din domeniul juridic, cultural, artistic, social, sportiv sau caritabil, precum și în instituții de învățământ sau de cercetare. În acest scop, ei se angajează să nu exercite activități de administrare de natură să le compromită independența sau disponibilitatea ori care să dea naștere unui conflict de interese. Prin fundații sau organisme similare se înțeleg instituțiile sau asociațiile fără scop lucrativ, care desfășoară activități de utilitate publică în domeniile menționate.

(5)   Atunci când doresc să participe la o activitate prevăzută la alineatele (3) și (4), membrii solicită, printr-un formular specific, autorizarea prealabilă a instanței de care aparțin.

(6)   Publicațiile, precum și redevențele aferente acestora primite cu titlu de drepturi de autor sunt admise fără autorizare prealabilă.

Articolul 9

Obligații ale membrilor după încetarea funcției lor

(1)   După încetarea funcției lor, membrii continuă să fie ținuți de îndatoririle de integritate, de demnitate, de loialitate și de discreție.

(2)   Membrii se angajează să nu participe, după încetarea funcției lor:

în niciun mod, la cauze care erau pendinte la instanța de care aparțineau în momentul încetării funcției lor;

în niciun mod, la cauze care au o legătură directă și evidentă cu cauze, chiar soluționate, la care au participat în calitate de judecător sau de avocat general;

și, pe o perioadă de trei ani începând de la acea dată, ca reprezentanți ai părților, fie în scris, fie prin pledoarie orală, în cauze care sunt pledate la instanțele care compun Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

(3)   În alte cauze decât cele prevăzute la cele trei liniuțe ale alineatului (2), foștii membri pot să intervină ca agent, consilier sau expert, să dea avize juridice sau să exercite funcția de arbitru, cu condiția însă a respectării obligațiilor care decurg din alineatul (1).

(4)   În cazul în care are îndoieli cu privire la aplicarea prezentului articol, fostul membru se poate adresa președintelui Curții de Justiție, care decide după ce obține avizul comitetului prevăzut la articolul 10.

Articolul 10

Aplicarea codului

(1)   Președintele Curții de Justiție, asistat de un comitet consultativ, veghează la buna aplicare a prezentului Cod de conduită.

Comitetul este compus din cei trei membri ai Curții de Justiție cu vechimea cea mai mare în funcție, precum și din vicepreședintele Curții de Justiție, atunci când acesta nu figurează printre membrii menționați.

În cazul în care un membru sau un fost membru al Tribunalului este în discuție, președintele, vicepreședintele și un alt membru al Tribunalului participă la deliberările comitetului.

Comitetul este asistat de grefierul Curții de Justiție.

(2)   Comitetul poate, într-un caz individual, fără să se aducă atingere dispozițiilor Statutului Curții de Justiție a Uniunii Europene, să își facă cunoscut avizul membrului sau fostului membru vizat după ce acesta a fost ascultat.

Articolul 11

Intrarea în vigoare

(1)   Prezentul Cod de conduită abrogă și înlocuiește precedentul Cod de conduită (JO 2007, C 223, p. 1). El intră în vigoare la 1 ianuarie 2017.

(2)   Declarațiile de interese financiare ale membrilor în funcție la data intrării în vigoare a prezentului Cod de conduită trebuie să fie transmise președintelui instanței de care aparțin aceștia cel târziu într-o lună de la data menționată.


ANEXĂ

Image

Textul imaginii