Cooperarea transfrontalieră 2007-2013

Cooperarea transfrontalieră cu ţările vecine ale Uniunii Europene (UE) vizează promovarea unei abordări coerente şi integrate a dezvoltării regionale, tratând provocările comune, garantând eficienţa şi securitatea la graniţele externe şi încurajând cooperarea la nivel local. Documentul de strategie pentru perioada 2007-2013 şi programul indicativ regional pentru perioada 2007-2013 stabilesc detaliile implementării (programele, beneficiarii, alocările financiare).

ACT

Instrumentul european de vecinătate şi de parteneriat - Documentul de strategie privind cooperarea transfrontalieră 2007-2013, Program indicativ 2007-2010 (DE) (EN) (FR).

SINTEZĂ

Cooperarea transfrontalieră este o prioritate a Politicii Europene de Vecinătate (PEV) (DE) (EN) (FR) şi a parteneriatului strategic cu Rusia. Aceasta se concentrează asupra statelor membre şi asupra ţărilor care beneficiază de pe urma Instrumentului european de vecinătate şi de parteneriat (IEVP). Cooperarea vizează atât frontierele terestre, cât şi cele maritime, chiar dacă eligibilitatea geografică este definită de către IEVP.

Cooperarea transfrontalieră vizează Europa de Est, sudul Caucazului şi sudul Mediteranei, în special Algeria, Armenia, Autoritatea Palestiniană, Azerbaidjan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordan, Liban, Libia, Maroc, Moldova, Siria, Tunisia, Ucraina şi Rusia.

Obiective şi programe

În ciuda diferenţelor şi disparităţilor socio-economice, regiunile de frontieră se confruntă cu o serie de provocări comune. Acestea constituie priorităţile şi obiectivele-cheie ale cooperării transfrontaliere, şi anume:

Cooperarea transfrontalieră acoperă două categorii de programe, adică programele privind:

Iniţiativele pot fi bazate pe infrastructuri existente, cum ar fi comitetele interguvernamentale de cooperare transfrontalieră (Finlanda şi Rusia organizează periodic astfel de reuniuni, după cum fac şi Polonia şi Ucraina), organismele interguvernamentale de cooperare regională (Consiliul statelor de la Marea Baltică (EN), Cooperarea economică de la Marea Neagră (EN) etc.) sau alte asociaţii şi reţele create în vederea promovării cooperării regionale sau la frontieră (Eurocities (Euro-oraşe) (EN), Euroregions (Euroregiuni) (EN) etc.).

Regimuri

Partenerii elaborează programe comune la nivel local, regional şi naţional pe care le propun Comisiei. Aceştia sunt responsabili nu doar pentru programarea detaliată, dar şi pentru gestionarea şi punerea în aplicare a acestor programe. Disponibilitatea politică şi instituţională de a atinge şi de a adopta obiectivele este, prin urmare, esenţială în vederea garantării eficienţei cooperării transfrontaliere. Implicarea şi participarea societăţii civile la aceste programe este, de asemenea, de o importanţă fundamentală.

Finanţarea este asigurată de IEVP pentru ţările beneficiare şi de către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Finanţarea pentru perioada 2007-2010 se ridică la 583,28 milioane (IEVP-FEDR). Pentru perioada 2011-2013, aceasta se ridică la 535,15 milioane. O evaluare intermediară, programată pentru 2010, a permis adaptarea şi reevaluarea resurselor, după caz.

Sunt preconizate următoarele trei tipuri de rezultate:

Pentru a măsura impactul, partenerii vor stabili indicatori privind elaborarea programelor. Indicatorii sunt specifici fiecărui program în parte pentru fiecare dintre obiective referitor la comerţul regional, dezvoltarea socială, statisticile sau operaţiunile la frontieră sau oportunităţile de cooperare create. Alţi indicatori sunt generali, cum ar fi numărul de parteneri, numărul de proiecte de cooperare transfrontalieră implementate cu succes etc.

Context

Cooperarea transfrontalieră urmăreşte programele de cooperare lansate în cadrul programelor anterioare (Tacis, MEDA, Phare, Interreg). Pe baza învăţămintelor desprinse în urma derulării acestor programe, cooperarea transfrontalieră, în cadrul IEVP, deleagă o mai mare responsabilitate actorilor implicaţi prin descentralizarea programării, a gestionării şi a implementării. Astfel, cooperarea transfrontalieră completează atingerea obiectivelor PEV la nivel bilateral.

ACTE CONEXE

Regulamentul nr. 951/2007 al Comisiei din 9 august 2007 de stabilire a normelor de aplicare a programelor de cooperare transfrontalieră finanţate în cadrul Regulamentului (CE) nr. 1638/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a dispoziţiilor generale privind instituirea unui instrument european de vecinătate şi de parteneriat [Jurnalul Oficial L 210 din 10.8.2007]. Regulamentul prevede detaliile domeniului de aplicare, conţinutului, structurii şi a gestionării financiare şi a evaluării programelor de cooperare transfrontalieră.

Ultima actualizare: 21.12.2007