Orientările UE în ceea ce privește tortura și alte tratamente crude

SINTEZĂ PRIVIND:

Orientările politicii UE față de țările din afara UE în ceea ce privește tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTOR ORIENTĂRI?

Orientările creează un instrument operațional în scopul utilizării de către Uniunea Europeană (UE) în contactele cu țările din afara UE în vederea combaterii torturii și a altor pedepse cu cruzime, inumane sau degradante (de ex. bătaia pe perioada arestului).

ASPECTE-CHEIE

UE combate tortura și maltratarea prin susținerea instrumentelor internaționale (de exemplu, Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convențiile de la Geneva, Statutul Tribunalului Penal Internațional etc.) și prin măsuri în cadrul politicii sale externe și de securitate comună (PESC), precum regulamentul privind comerțul cu echipamente de tortură.

Acțiunile UE de combatere a torturii și a maltratării în relațiile cu țările din afara UE constau în următoarele:

Conform acestor orientări, UE îndeamnă țările din afara UE să ia următoarele măsuri:

CONTEXT

Respectarea drepturilor omului este una dintre prioritățile-cheie în relațiile externe ale UE. Combaterea torturii și a maltratării este o parte necesară a acestei activități, în ciuda existenței unui număr mare de instrumente internaționale care interzic acest tip de încălcare gravă a demnității umane.

Acțiunile UE, sprijinite ferm de toate țările sale membre, vizează prevenirea și eliminarea torturii și a maltratării și combaterea impunității persoanelor responsabile. Această activitate completează acțiunea UE de combatere a pedepsei cu moartea.

ACT

Orientările politicii UE față de țările terțe în ceea ce privește tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante – O actualizare a Orientărilor 6129/1/12 REV1, 20 martie 2012

Data ultimei actualizări: 08.03.2016