Responsabilitatea socială a întreprinderilor: o contribuţie a întreprinderilor la dezvoltarea durabilă

Punerea în aplicare a acestei strategii europene ar trebui să fie folositoare pentru întreprinderile europene, părţile interesate şi dezvoltării durabile a Uniunii Europene (UE). Într-adevăr, succesul economic al întreprinderilor nu mai depinde exclusiv de strategiile de maximizare a profiturilor pe termen scurt, ci de luarea în considerare a obiectivelor sociale şi de mediu, inclusiv în beneficiul consumatorilor.

ACT

Communication from the Commission concerning Corporate Social Responsibility: A business contribution to Sustainable Development [COM(2002) 347 final – Not published in the Official Journal] (Comunicarea Comisiei din 2 iulie 2002 privind responsabilitatea socială a întreprinderilor: O contribuţie a întreprinderilor la dezvoltarea durabilă) [COM(2002) 347 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]).

SINTEZĂ

Comisia prezintă o strategie europeană în favoarea responsabilităţii sociale a întreprinderilor (RSI). RSI reprezintă integrarea voluntară de către întreprinderi a obiectivelor sociale şi de mediu în activităţile lor comerciale şi în relaţiile lor cu părţile interesate.

Comisia subliniază că programele de RSI contribuie la dezvoltarea durabilă a Uniunii Europene (UE). În plus, acestea au un impact pozitiv asupra gestionării şi competitivităţii întreprinderilor, luând în considerare în special:

Principiile strategiei europene

Strategia de promovare a RSI propusă de Comisie se bazează pe un set de principii:

Acţiunile-cheie ale strategiei europene

În primul rând, Comisia încurajează dezvoltarea cunoştinţelor cu privire la impactul RSI asupra performanţelor economice ale întreprinderilor. Aceasta propune, de asemenea, să lanseze studii, activităţi de sensibilizare şi de diseminare a informaţiei.

Schimburile de bune practici între întreprinderi şi între statele membre trebuie, de asemenea, să fie încurajate prin crearea de reţele şi prin coordonarea actorilor.

Capacităţile întreprinderilor trebuie să fie sprijinite, în special prin folosirea finanţărilor europene pentru formarea profesională a lucrătorilor. În plus, principiile RSI trebuie să fie integrate în programele de formare în gestionarea afacerilor.

Capacitatea de acţiune a IMM-urilor trebuie consolidată, ţinând cont de specificităţile lor şi de resursele lor limitate. Comisia încurajează, prin urmare, schimbul şi diseminarea de bune practici, asociaţiile de IMM-uri, cooperarea între întreprinderile mari şi întreprinderile mici şi acţiunile de sensibilizare.

Transparenţa practicilor şi instrumentelor de RSI trebuie să fie garantată. Astfel, Comisia încurajează adoptarea de:

Crearea unui forum european poate aduce beneficii tuturor părţilor implicate în activităţile de RSI. Acesta trebuie să fie, într-adevăr, un spaţiu consacrat schimbului de experienţă, cooperării şi identificării domeniilor în care acţiunea europeană este necesară. Comisia invită forumul să se ocupe în principal de:

În cele din urmă, Comisia propune integrarea obiectivelor de RSI în ansamblul politicilor europene. Într-adevăr, în conformitate cu strategia sa în favoarea dezvoltării durabile, UE s-a angajat să integreze în politicile sale consideraţii de ordin economic, social şi de mediu. În plus, principiile RSI sunt deosebit de importante în cadrul politicilor europene:

Context

Această comunicare este o consecinţă a Cărţii verzi privind RSI publicată în 2001.

Ultima actualizare: 17.08.2011