Normele UE privind contractele derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

ASPECTE-CHEIE

Derogări

Responsabilitățile Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe

Competențe

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 16 august 2012.

CONTEXT

Instrumentele financiare derivate extrabursiere sunt negociate, în general, în regim privat. În consecință, informațiile referitoare la acestea sunt disponibile numai pentru părțile contractante, fapt ce poate face dificilă identificarea naturii și a amplorii riscurilor implicate.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Instrumente financiare derivate extrabursiere. Instrumentele financiare derivate reprezintă un contract financiar cu privire la valoarea sau statutul viitor al entității aflat la baza sa, cum ar fi un activ, un index sau o rată de dobândă. Un instrument financiar derivat extrabursier este un instrument financiar derivat care nu a fost tranzacționat într-un schimb sau pe o piață echivalentă din afara UE, ci este în schimb negociat privat între două contrapărți, de exemplu, o bancă și un producător.
Contraparte centrală (CPC). O entitate care intervine între două contrapărți ale unei tranzacții, devenind cumpărătorul pentru fiecare vânzător și vânzătorul pentru fiecare cumpărător. Principalul obiectiv al CPC este de a gestiona riscul care poate apărea în cazul în care o contraparte nu poate efectua plățile necesare la data scadentă și nu își îndeplinește obligațiile de plată.
Registre centrale de tranzacții. Un centru central de date în care se raportează detaliile tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate. Registrele centrale sunt societăți comerciale. Există registre centrale globale pentru instrumentele financiare derivate extrabursiere de credit, pe rata dobânzii și de capital (o anumită clasă de instrumente financiare derivate, cum ar fi opțiunile sau contractele futures).
Riscul de contraparte. Riscul ca o contraparte, adică cealaltă parte a unei tranzacții financiare, să nu își respecte obligațiile de plată.
Compensare. Toate activitățile din momentul angajamentului luat pentru o tranzacție până la finalizare.
Riscul operațional. Un risc de pierdere care rezultă în urma unor procese interne inadecvate sau eșuate sau a unor evenimente externe, de exemplu, fraudă, eroare umană sau terorism.
Mark-to-market. Atribuirea unei valori unui activ egale cu prețul curent de piață al activului sau cu o valoare calculată pe baza activelor standardizate aferente pentru care există o piață.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, pp. 1-59).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 648/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2022/2554 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2022 privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 909/2014 și (UE) 2016/1011 (JO L 333, 27.12.2022, pp. 1-79).

Data ultimei actualizări: 25.10.2023