Marca Uniunii Europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2017/1001 privind marca Uniunii Europene

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește norme și condiții la nivelul UE pentru acordarea unei mărci a UE.

Acesta codifică și înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului și numeroasele modificări succesive ale sale.

ASPECTE-CHEIE

Marca UE

Prin înregistrare, orice persoană fizică sau juridică, inclusiv entități de drept public, poate fi titularul unei mărci UE.

Pot constitui mărci toate semnele, în special cuvintele (inclusiv numele de persoane), desenele, literele, cifrele și forma produsului sau a ambalajului său, cu condiția ca astfel de semne să fie în măsură:

Drepturile titularului

Marca conferă titularului drepturi exclusive, care interzic terților să utilizeze oricare dintre următoarele în scopuri comerciale:

Cu toate acestea, titularul mărcii UE nu poate interzice terților utilizarea următoarelor în scopuri comerciale:

Modalitatea de aplicare

Solicitanții trebuie să depună o cerere pentru înregistrarea unei mărci UE la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Cererea trebuie să conțină următoarele informații:

Solicitanții trebuie, de asemenea, să achite o taxă de depunere. Taxa de depunere trebuie achitată în termen de o lună de la data depunerii – data la care sunt depuse documentele la EUIPO.

Înregistrarea

Durata și reînnoirea

Renunțarea, decăderea și nulitatea

Marca UE poate face obiectul unei renunțări pentru toate sau pentru o parte dintre produsele sau serviciile pentru care este înregistrată. De asemenea, titularul poate fi decăzut din drepturi dacă:

Regulamentul stabilește, de asemenea, cauzele de nulitate a mărcii. Cauzele de nulitate includ, de exemplu, cazurile în care solicitantul era de rea-credință în momentul depunerii cererii de înregistrare a mărcii.

Mărcile UE colective

La depunerea unei cereri de înregistrare este posibil să se desemneze o marcă UE ca fiind colectivă. Categoriile de mai jos sunt autorizate să depună mărci UE colective – asociațiile de:

Mărci UE de certificare

Este posibil, de asemenea, să se desemneze o marcă a UE ca fiind o marcă de certificare. Titularii unei astfel de mărci certifică materialul, modalitatea de fabricare a bunurilor sau de furnizare a serviciilor, calitatea, acuratețea sau alte caracteristici (excluzând originea geografică) ale bunurilor și ale serviciilor certificate.

Acțiuni în justiție

Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 se aplică procedurilor referitoare la mărcile UE și cererile pentru înregistrarea mărcilor UE, precum și acțiunilor simultane și succesive introduse cu privire la mărci ale UE și mărci naționale.

Țările UE trebuie să desemneze „instanțe competente în domeniul mărcilor UE”. Aceste instanțe au competență exclusivă în toate disputele referitoare la încălcarea și validitatea mărcilor UE.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 octombrie 2017.

CONTEXT

EUIPO înlocuiește Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne de la 23 martie 2016 în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2424, care a modificat Regulamentul (CE) nr. 207/2009, ambele fiind înlocuite de Regulamentul (UE) 2017/1001.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Utilizare cu bună-credință: dacă o companie înregistrează o marcă a UE, o utilizează o perioadă de timp, iar apoi nu o mai utilizează pe o perioadă neîntreruptă de cinci ani, titularul poate fi decăzut din drepturi. Acest lucru se datorează faptului că nu se justifică acordarea protecției unor mărci comerciale dacă acestea nu sunt utilizate și nu există niciun interes în ceea ce privește împiedicarea utilizării mărcii de către o altă companie, care ar putea dori în mod legitim să o utilizeze.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2017/1001 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind marca Uniunii Europene (JO L 154, 16.6.2017, pp. 1-99)

Data ultimei actualizări: 13.02.2018