Mecanismul resurselor proprii

Chestiunea resurselor proprii este foarte importantă sub aspect politic: originea resurselor determină raportul între cetăţeni, statele membre şi instituţiile comunitare, implicând, în acelaşi timp, chestiunea autonomiei financiare a Comunităţilor. Dezbaterea privind resursele proprii ale Comunităţii este legată de dezbaterea mai amplă privind viitorul integrării europene şi, astfel, de confruntarea între cele două viziuni, şi anume federalismul şi inter-guvernamentalismul.

Decizia din 1970 privind resursele proprii face distincția între Comunităţi şi alte organizaţii internaţionale a căror finanţare se bazează pe contribuţiile statelor membre.

Spre o autonomie financiară a UE: de la contribuţiile naţionale la resursele proprii

În ceea ce priveşte finanţarea Comunităţii Economice Europene, Tratatul de la Roma din 25 martie 1957 a prevăzut o perioadă de tranziţie pentru contribuţiile naţionale, înainte de a se face trecerea la un sistem de resurse proprii. Principiul resurselor proprii era deja stabilit la articolul 201 din tratat: „Bugetul este finanţat integral din resurse proprii, fără a aduce atingere altor venituri”. Resursele proprii pot fi definite ca mijloace de finanţare proprii şi independente de statele membre. Este vorba de venituri atribuite definitiv Comunităţii pentru finanţarea bugetului său şi care îi revin de drept, fără a mai fi necesară vreo decizie ulterioară a autorităţilor naţionale. Statele membre sunt astfel obligate să pună la dispoziţia Comunităţii aceste venituri pentru a finanţa bugetul comunitar.

O primă tentativă de a transfera resursele proprii „tradiţionale”, şi anume taxele vamale şi prelevările agricole rezultate din politicile comunitare (uniunea vamală şi politica agricolă comună), a eşuat în 1965 din cauza opoziţiei Franţei, care a dus la Compromisul de la Luxemburg. Perioada de tranziţie, care ar fi trebuit să preceadă trecerea în 1966 la o finanţare menită să garanteze un anumit nivel de autonomie Comunităţii, nu a fost respectată. Decizia privind această trecere a fost luată de şefii de stat şi de guvern de abia cu ocazia summitului de la Haga din 1969, într-un efort de relansare a Comunităţii după o perioadă mai dificilă. Ulterior, Consiliul a adoptat o decizie prin care s-au atribuit Comunităţilor (rezultate din Tratatul de Fuziune din 8 aprilie 1965) resurse proprii destinate să acopere toate cheltuielile acestora. Decizia din 21 aprilie 1970 a marcat astfel trecerea de la contribuţiile statelor, prin care acestea puteau exercita o anumită presiune asupra politicilor comunitare, la o finanţare autonomă din resurse proprii „tradiţionale” (prelevări agricole, taxe vamale) şi o resursă bazată pe taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Provenienţa resurselor proprii

Resursele proprii tradiţionale (RPT) sunt considerate ca resurse proprii „prin natura lor”, fiind vorba de venituri colectate în cadrul politicilor comunitare, şi nu venituri obţinute de la statele membre cu titlu de contribuţii naţionale. Resursele proprii actuale provin din taxe vamale, taxe agricole, cotizaţii pentru zahăr, o cotă aplicată bazei armonizate a taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi o cotă prelevată din venitul naţional brut (VNB).

La acestea, se adaugă cotizaţiile pentru producţia de zahăr, de izoglucoză şi de sirop de inulină. Aceste cotizaţii sunt percepute producătorilor de zahăr din cadrul Comunităţii, spre deosebire de taxele aplicate asupra importurilor agricole. În prezent, Decizia din 2000 privind sistemul de resurse proprii permite statelor membre să reţină 25 % din resursele proprii tradiţionale ale Comunităţii cu titlu de costuri de colectare.

Decizia din 1970 a limitat cota maximă de colectare din resursa TVA la 1 % dintr-o bază determinată. A doua decizie privind resursele proprii din 7 mai 1985 a crescut această cotă la 1,4 % începând cu 1 ianuarie 1986, moment care a coincis cu extinderea iberică. Această creştere era menită să finanţeze costurile extinderii. A patra decizie privind resursele proprii din 31 octombrie 2004 a organizat revenirea treptată la limita de 1 % între 1995 şi 1999, îndeosebi din considerente de echitate. În sfârşit, decizia din 2000 privind resursele proprii, în prezent în vigoare, a redus cota maximă la nivelul său actual de 0,5 % din baza TVA armonizată şi plafonată.

Resursa VNB se obţine din aplicarea unei cote stabilite anual în cadrul procedurii bugetare asupra unei baze reprezentând suma veniturilor naţionale brute la preţurile pieţei. Resursa se calculează ca diferenţa între cheltuieli şi suma tuturor celorlalte resurse bugetare. Aceasta este o resursă-cheie; care nu numai că finanţează cea mai mare parte a bugetului, ci determină şi plafonul bazei TVA, repartizarea finanţării aferente compensării britanice şi plafonul resurselor totale de care poate beneficia Comunitatea.

Resursele proprii sunt puse lunar la dispoziţia Uniunii de către statele membre, fiind transferate într-un cont de „resurse proprii” deschis de Comisie, în mod normal, la băncile centrale naţionale. Resursele proprii tradiţionale sunt transferate lunar, pe măsură ce sunt colectate. În ceea ce priveşte resursele TVA şi VNB, acestea sunt puse la dispoziţia Comisiei în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, în cuantum de 1/12 din suma estimată în bugetul comunitar. Având în vedere nevoile specifice ale cheltuielilor agricole, Comisia poate solicita, totuşi, statelor membre să efectueze transferul anticipat al sumelor ce reprezintă resurse bazate pe VNB şi/sau TVA cu o lună sau cu două luni înainte în primul trimestru al anului.

Alte venituri. Bugetul UE nu este finanţat integral din resurse proprii, ci şi din impozite şi prelevări asupra veniturilor personalului, din dobânzi bancare, din contribuţiile ţărilor terţe la anumite programe comunitare (de exemplu, în domeniul cercetării), din rambursarea ajutoarelor comunitare neutilizate, din dobânzile de întârziere, precum şi din soldul exerciţiului financiar precedent.

Excepţia britanică

Consiliul de la Fontainebleau din 1984 a decis introducerea compensației britanice. Acest mecanism oferă Regatului Unit o compensaţie echivalentă cu 0,66 % din soldul său net negativ. Finanţarea compensaţiei în favoarea Regatului Unit se repartizează între celelalte state membre în funcţie de ponderarea lor în VNB-ul UE, cu excepţia Germaniei, Austriei, Ţărilor de Jos şi Suediei, a căror contribuţie a fost redusă cu trei pătrimi. Această sarcină este redistribuită între celelalte douăzeci şi două de state membre.

See also

Pentru mai multe informaţii cu privire la resursele proprii, a se consulta site-urile:

Ultima actualizare: 04.09.2007