Arme chimice

Consiliul European din 12 şi 13 decembrie 2003 a adoptat strategia împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, care se referă în special la lupta împotriva armelor chimice. Această acţiune comună este o continuare a angajamentului Uniunii Europene (UE) de sprijinire a activităţilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi identifică şapte proiecte prioritare.

ACT

Acţiunea comună 2007/185/PESC a Consiliului din 19 martie 2007 privind sprijinul acordat activităţilor OIAC în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă [Jurnalul Oficial L 85 din 19.3.2007].

SINTEZĂ

Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CIAC) (EN) (ES) (FR) şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice [OIAC (EN) (ES) (FR)] joacă un rol determinant în favoarea creării unei lumi fără arme chimice.

În capitolul III din strategia Uniunii Europene (UE) împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, Uniunea recunoaşte importanţa rolului OIAC şi se angajează în favoarea aderării universale la Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CIAC).

Acţiunea comună stabileşte patru obiective:

Proiectele OIAC care corespund priorităţilor UE vizează:

În anexă, acţiunea comună detaliază cele şapte proiecte care vor fi finanţate integral de UE (costul total: 1 700 000 EUR) şi puse în practică de OIAC pe o perioadă de 18 luni.

Beneficiarii activităţilor de promovare a aderării universale sunt state care nu au aderat la CIAC (state semnatare şi state nesemnatare); beneficiarii activităţilor legate de punerea în aplicare sunt state semnatare ale CIAC care nu sunt membre UE.

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Acţiunea comună 2007/185/PESC

19.3.2007

-

JO L 85 din 27.3.2007

Ultima actualizare: 22.06.2007