Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (Reţeaua ECC sau ECC-Net)

Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC) îşi propune următoarele obiective, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor:

Toate statele membre dispun de un punct naţional de contact care aparţine reţelei ECC. Islanda şi Norvegia, care fac parte din Spaţiul Economic European, dispun şi ele de câte un punct naţional de contact.

Funcţionare

Bugetul ECC este prevăzut în cadrul programului de acţiune comunitară în domeniul politicii de protecţie a consumatorilor. Unul dintre obiectivele programului este de a sprijini cooperarea între statele membre, în ceea ce priveşte informarea, consultanţa şi căile de atac în materie de protecţie a consumatorilor.

Colaborarea cu alte reţele

Reţeaua ECC colaborează cu alte reţele europene, în special cu reţeaua FIN-NET (DE) (EN) (FR) (aspecte financiare), SOLVIT (piaţa internă) şi Reţeaua Judiciară Europeană în materie civilă şi comercială.

Context

Reţeaua ECC este rezultatul fuziunii, în 2005, a două reţele existente în materie de protecţie a consumatorilor: Reţeaua pentru soluţionarea extrajudiciară a litigiilor de consum (EEJ-Net) şi Reţeaua de Euroghişee.

Reţeaua EEJ-Net a fost creată în urma unei rezoluţii a Consiliului din 25 mai 2000. Obiectivul acesteia era de a permite tratarea plângerilor în mod amiabil. Cât despre Euroghişee, acestea au fost create la începutul anilor ’90, plecând de la o iniţiativă a Comisiei de a oferi informaţii cu privire la posibilităţile pieţei interne şi drepturile consumatorilor.

See also

Ultima actualizare: 04.02.2011