Publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2006/114/CE privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Obiectivul directivei este de a proteja comercianții împotriva publicității înșelătoare a altor întreprinderi (adică B2B), care este asimilată unei practici comerciale neloiale. În acest context, directiva stabilește totodată condițiile în care poate fi autorizată publicitatea comparativă.

ASPECTE-CHEIE

Publicitatea înșelătoare

Publicitatea care înșală sau poate înșela persoanele cărora li se adresează este interzisă. Caracterul înșelător al acesteia poate afecta comportamentul economic al consumatorilor și al comercianților sau poate aduce un prejudiciu unui concurent.

Caracterul înșelător al publicității depinde de o serie de criterii:

Publicitatea comparativă

Publicitatea comparativă se referă la un concurent sau la bunuri și servicii concurente, în mod explicit sau implicit.

Acest tip de publicitate este autorizat doar dacă nu este înșelător. Dacă îndeplinește această condiție, publicitatea comparativă poate fi un mijloc legitim de informare a consumatorilor cu privire la interesul lor. Astfel, comparațiile trebuie în principal:

Căi de atac

Țările din Uniunea Europeană (UE) trebuie să asigure că persoanele sau organizațiile care au un interes legitim pot demara o acțiune în justiție sau o acțiune administrativă împotriva publicității ilicite.

Astfel, tribunalele sau organele administrative ale țărilor UE trebuie să poată:

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică începând cu data de 12 decembrie 2007. Această directivă codifică și abrogă Directiva 84/450/CEE, pe care țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 1 octombrie 1986.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

ACTUL PRINCIPAL

Directiva 2006/114/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind publicitatea înșelătoare și comparativă (versiune codificată) (JO L 376, 27.12.2006, pp. 21-27)

Data ultimei actualizări: 24.10.2016