Eliminarea dublei impuneri (arbitraj)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Convenția privind eliminarea dublei impuneri – ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate

CARE ESTE ROLUL ACESTEI CONVENȚII?

Această convenție interguvernamentală, denumită și convenția de arbitraj, introduce o procedură de eliminare a dublei impuneri în anumite situații. De exemplu, în cazul în care sucursalele întreprinderilor multinaționale (întreprinderi asociate) situate în țări ale UE diferite sunt impozitate de mai mult de o țară ca urmare a unei ajustări ascendente a profiturilor sale într-o altă țară a UE.

ASPECTE-CHEIE

Când se produce dubla impunere, întreprinderea afectată își prezintă cazul în fața autorităților fiscale vizate; dacă respectivele autorități nu pot rezolva problema în mod satisfăcător, acestea încearcă să ajungă la un acord comun cu autoritățile din țara UE în care este impozitată întreprinderea asociată.

Dacă autoritățile din cele două țări ale UE nu reușesc să ajungă la un acord, acestea prezintă cazul unei comisii consultative, care propune o modalitate de soluționare a litigiului.

Deși autoritățile fiscale pot adopta ulterior, prin acord comun, o soluție diferită de cea sugerată de către comisia consultativă, ele sunt obligate să adopte recomandarea comisiei dacă nu ajung la un acord. Comisia este alcătuită dintr-un președinte, doi reprezentanți ai autorităților fiscale vizate și un număr par de membri independenți.

Convenția a fost semnată la 23 iulie 1990 și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 1995 până la 31 decembrie 1999 (o perioadă de cinci ani). La 25 mai 1999, Consiliul a adoptat un protocol de modificare a convenției, prelungindu-i valabilitatea cu perioade de câte cinci ani.

Codul de conduită

Forumul comun pentru prețurile de transfer (JTPF) a elaborat un cod de conduită pentru punerea în practică eficientă a convenției, codul fiind adoptat în 2006. JTPF, înființat în 2002, oferă asistență și consultanță Comisiei Europene cu privire la aspectele care țin de prețurile de transfer*. În 2009 a fost adoptat un cod de conduită revizuit. Codul de conduită clarifică diferite aspecte, inclusiv:

Extinderea convenției la noi țări ale UE

Treptat, pe măsură ce la UE au aderat noi țări, convenția a fost extinsă la acestea prin intermediul următoarelor instrumente juridice:

Directiva (UE) 2017/1852 a Consiliului

În octombrie 2017, Consiliul a adoptat Directiva (UE) 2017/1852 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în UE, care are la bază convenția de arbitraj. Domeniul de aplicare al directivei este mai larg decât al convenției, directiva urmând a se aplica tuturor contribuabililor care datorează impozite pe venit și pe capital vizate de tratatele fiscale bilaterale și de convenția de arbitraj. Cu timpul, utilizarea convenției de arbitraj se poate reduce, date fiind avantajele directivei care dispune eliminarea dublei impuneri.

DE CÂND SE APLICĂ CONVENȚIA?

Se aplică de la 1 ianuarie 1995.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Preț de transfer: un preț, utilizat în scopuri contabile, care stabilește valoarea tranzacțiilor dintre întreprinderile afiliate aflate sub aceeași conducere la un nivel crescut sau scăzut în mod artificial, pentru a efectua o plată de venit nespecificat sau un transfer de capital între întreprinderile respective.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Convenție privind eliminarea dublei impuneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate (JO L 225, 20.8.1990, pp. 10-24)

Modificările succesive aduse convenției au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Directiva (UE) 2017/1852 a Consiliului din 10 octombrie 2017 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană (JO L 265, 14.10.2017, pp. 1-14)

Cod de conduită revizuit pentru punerea în aplicare efectivă a Convenției privind eliminarea dublei impuneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate (JO C 322, 30.12.2009, pp. 1-10)

Comunicare a Comisiei către Consiliu, către Parlamentul European și către Comitetul Economic și Social European privind activitățile Forumului mixt al UE pentru prețurile de transfer în domeniul procedurilor de evitare și soluționare a conflictelor și privind orientările pentru acordurile prealabile referitoare la prețuri în cadrul UE [COM(2007) 71 final, 26.2.2007]

Rezoluție a Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 27 iunie 2006, privind un cod de conduită referitor la documentația prețurilor de transfer pentru întreprinderile asociate în Uniunea Europeană (DPT UE) (JO C 176, 28.7.2006, pp. 1-7)

Cod de conduită pentru punerea în aplicare a Convenției privind eliminarea dublei impuneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate (JO C 176, 28.7.2006, pp. 8-12)

Comunicare a Comisiei către Consiliu, Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European privind activitatea Forumului comun al UE pentru prețurile de transfer în domeniul documentației prețurilor de transfer pentru întreprinderile asociate în UE [COM(2005) 543 final, 7.11.2005]

Comunicare a Comisiei către Consiliu, Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European privind activitatea Forumului comun al UE pentru prețurile de transfer în domeniul impozitării întreprinderilor din octombrie 2002 până în decembrie 2003 și privind o propunere de cod de conduită pentru punerea în aplicare eficientă a Convenției de arbitraj (90/436/CEE din 23 iulie 1990) [COM(2004) 297 final, 23.4.2004]

Data ultimei actualizări: 14.12.2017