Regimul fiscal comun care se aplică societăţilor-mamă şi filialelor acestora

Uniunea Europeană instaurează, pentru grupurile de societăţi din state membre diferite, reguli fiscale neutre din punct de vedere al concurenţei. Aceasta suprimă dubla impunere a beneficiilor distribuite sub formă de dividende de către o filială situată într-un stat membru către societatea-mamă situată într-un altul.

ACT

Directiva 90/435/CEE a Consiliului din 23 iulie 1990 privind regimul fiscal comun care se aplică societăţilor-mamă şi filialelor acestora din diferite state membre [A se vedea actele de modificare].

SINTEZĂ

Prezenta directivă, modificată prin Directiva 2003/123/CE, este aplicată de fiecare stat membru:

Prezenta directivă nu împiedică aplicarea dispoziţiilor naţionale sau a celor bazate pe acorduri, necesare pentru prevenirea fraudei sau abuzului.

În scopul aplicării directivei, termenul „societate dintr-un stat membru” desemnează orice societate care:

Termenii „sediu permanent” înseamnă orice „sediu de afaceri stabil” (situat într-un stat membru) prin care:

Statutul de „societate-mamă” se acordă cel puţin unei „societăţi comerciale dintr-un stat membru” care deţine minimum 20 % din capitalul unei societăţi comerciale aflate într-un alt stat membru, care îndeplineşte aceleaşi condiţii.

Acest statut poate fi acordat, în aceleaşi condiţii, şi unei „societăţi comerciale dintr-un stat membru” care deţine cel puţin 20 % din capitalul unei societăţi comerciale din acelaşi stat membru, participare deţinută integral sau parţial de un „sediu permanent” al primei societăţi comerciale, situat în alt stat membru.

De la 1 ianuarie 2007, nivelul minim de participare este de 15 %.

De la 1 ianuarie 2009, nivelul minim de participare este de 10 %.

„Filială” înseamnă o societate al cărei capital include participarea minimă de 20 %.

Statele membre pot:

Până la data instituirii efective a unui sistem comun de impozitare a societăţilor comerciale, statele membre aplică regulile următoare.

Atunci când, în temeiul asocierii dintre societatea-mamă şi filială, o societate-mamă sau sediul său permanent primeşte profituri repartizate altfel decât cu ocazia lichidării acesteia din urmă, statul în care este situată societatea-mamă şi statul în care se află sediul său permanent trebuie:

Mai mult, directiva prevede determinarea impozitului deductibil de către societatea-mamă în totalitatea sa (inclusiv impozitele plătite de sub-filiale) în scopul eliminării complete a dublei impuneri. Astfel, chiar şi în absenţa unui sistem comun privind dubla impunere, directiva include în impozitul deductibil din profiturile societăţii-mamă toate impozitele vărsate de filiale în diferitele state membre.

Statele membre îşi rezervă dreptul de a dispune ca orice impozite aferente participaţiei şi profitului ce rezultă din repartizarea profiturilor filialei să nu fie deductibile din profitul impozabil al societăţii-mamă.

Profiturile repartizate de filială societăţii-mamă sunt scutite de taxa reţinută la sursă.

Statul membru de care aparţine societatea-mamă nu poate percepe taxa reţinută la sursă pe profiturile pe care această societate le primeşte de la filială.

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Directiva 90/435/CEE

30.7.1990

1.1.1992

JO L 225 din 20.8.1990

Act(e) de modificare

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Directiva 2003/123/CE

2.2.2004

1.1.2005

JO L 7 din 13.1.2004

Directiva 2006/98/CE

1.1.2007

1.1.2007

JO L 363 din 20.12.2006

ACTE CONEXE

Communication from the Commission to the Council, the European Parliament and the Economic and Social Committee Tax policy in the European Union - Priorities for the years ahead [COM(2001) 260 - Official Journal C 284 of 10.10.2001] (Comunicare a Comisiei către Consiliu, Parlamentul European şi Comitetul Economic şi Social European din 23 mai 2001 - Politica fiscală a Uniunii Europene – Priorităţi pentru anii următori [COM(2001) 260]).

Ultima actualizare: 03.04.2007