Infrastructura feroviară: contracte multianuale

Pentru a optimiza calitatea infrastructurilor de transport comunitare, Comisia susţine utilizarea contractelor multianuale ca modalitate de finanţare pe termen lung.

ACT

Comunicare a Comisiei către Consiliu şi către Parlamentul European - Contracte multianuale pentru calitatea infrastructurii feroviare [COM(2008) 54 final - Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Comisia preconizează generalizarea sistemului de contracte multianuale între stat şi administratorii de infrastructuri feroviare în vederea îmbunătăţirii calităţii şi a întreţinerii infrastructurilor din acest sector.

Cadrul juridic şi cerinţele juridice privind infrastructura feroviară

Legislaţia actuală a Uniunii Europene (UE) prevede definirea unor măsuri pentru diminuarea costurilor punerii la dispoziţie a infrastructurilor, precum şi a cheltuielilor de utilizare a acestora, ţinând cont totodată de siguranţă şi menţinând calitatea serviciului de infrastructură. Cu toate acestea, nu există nicio obligaţie la nivel european în ceea ce priveşte controlul serviciului de infrastructură.

Statele membre pot alege să se achite de această obligaţie prin măsuri de reglementare şi/sau contracte denumite contracte multianuale, încheiate pe o perioadă de cel puţin trei ani. Situaţia contractelor multianuale variază semnificativ de la un stat membru la altul. Într-adevăr, jumătate dintre aceste state nu le utilizează şi nici nu iau în considerare această opţiune.

În afară de aceste norme, directivele europene în domeniul feroviar prevăd dispoziţii utile din punctul de vedere al punerii în aplicare, şi anume:

Alte dispoziţii specifice se aplică în ceea ce priveşte eligibilitatea şi transparenţa transferurilor de fonduri publice, ţinând seama de cerinţa independenţei în administrare impusă administratorului de infrastructură şi de natura economică a activităţilor acestuia.

Rolul contractelor multianuale

Disponibilitatea şi calitatea infrastructurii influenţează în mare măsură competitivitatea sectorului feroviar. Cu toate acestea, întreţinerea infrastructurii nu beneficiază mereu de mijloacele necesare aşteptate de operatorii feroviari pentru a putea concura cu alte moduri de transport. Aproape o treime din administratori declară că fondurile disponibile nu sunt suficiente pentru întreţinerea reţelelor lor.

Dacă este negociat şi întocmit în mod convenabil, un contract multianual oferă avantaje diverse. Mai precis, el are rolul de a:

Statele membre şi administratorii de infrastructură ai acestora trebuie să încheie contracte multianuale care să fie coerente cu planurile strategice naţionale privind transporturile şi cu planurile de afaceri ale administratorilor de infrastructură. Statul trebuie să consulte părţile interesate cu privire la orice propunere de contract multianual înainte de încheierea unui nou contract sau de renegocierea dispoziţiilor existente.

Administratorii de infrastructură trebuie să verifice starea căilor ferate cel puţin o dată pe an pe toate liniile lor şi mai frecvent pe liniile principale şi trebuie să semnaleze cazurile în care calitatea infrastructurii este considerată a fi în scădere.

Context

La câţiva ani după adoptarea pachetului privind infrastructura feroviară, consultările desfăşurate de Comisie au revelat preocupări în domeniul finanţării durabile a infrastructurii existente, al calităţii serviciului de infrastructură şi al mijloacelor care permit îmbunătăţirea performanţelor administratorilor.

Ultima actualizare: 21.04.2008