MEDIA 2007: program de sprijin pentru sectorul audiovizual european

MEDIA 2007 este noul program de sprijin pentru sectorul audiovizual european. Acesta este succesorul programelor MEDIA Plus şi MEDIA Formare. MEDIA 2007 este conceput ca un program unic, care grupează cele două secţiuni existente (dezvoltare, distribuţie, promovare/formare). Dispunând de un buget de aproape 755 de milioane de euro, acesta acoperă perioada 2007-2013.

ACT

Decizia nr. 1718/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 noiembrie 2006 privind punerea în aplicare a unui program de sprijin pentru sectorul audiovizual european (MEDIA 2007).

SINTEZĂ

Sectorul audiovizual este un vector esenţial pentru transmiterea şi dezvoltarea valorilor culturale europene. Acesta joacă un rol primordial în construirea unei identităţi culturale europene şi în exprimarea cetăţeniei europene. Circulaţia operelor audiovizuale europene (filme şi programe de televiziune) contribuie la intensificarea dialogului intercultural şi îmbunătăţirea înţelegerii şi cunoaşterii reciproce a culturilor europene. Sprijinul comunitar vizează, astfel, să permită sectorului audiovizual să îndeplinească în totalitate acest rol de liant al cetăţeniei şi culturii europene.

În afară de aspectul cultural, sectorul audiovizual european posedă, de asemenea, un mare potenţial social şi economic. Astfel, sprijinul comunitar pentru sectorul audiovizual se integrează, în egală măsură, în contextul Strategiei de la Lisabona, care are ca scop să transforme UE în economia cea mai competitivă şi mai dinamică din lume.

În cadrul programului MEDIA 2007, Comisia doreşte să continue acţiunea comunitară întreprinsă prin intermediul programelor MEDIA I, MEDIA II, MEDIA Plus şi MEDIA Formare, care au încurajat dezvoltarea industriei audiovizuale europene începând din 1991.

OBIECTIVE GENERALE

Programul MEDIA 2007 este stabilit pe o perioadă începând de pe 1 ianuarie 2007 şi până la 31 decembrie 2013. Acesta urmăreşte, ca obiective generale:

Pentru realizarea acestor obiective, MEDIA 2007 intervine:

În domeniile sale de intervenţie, programul se bazează pe următoarele priorităţi:

BUGET

Programul dispune de un buget de aproximativ 755 de milioane de euro.

OBIECTIVE ŞI INTERVENŢII SPECIFICE

Pre-producţie

Premergător producţiei audiovizuale, obiectivele programului sunt următoarele:

Post-producţie

Ulterior producţiei audiovizuale, obiectivele programului sunt următoarele:

Proiecte-pilot

Programul încurajează inovaţia prin intermediul proiectelor-pilot, în special în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor. Proiectele-pilot permit asigurarea adaptării programului la evoluţiile tehnologice.

MODALITĂŢI DE PUNERE ÎN APLICARE

Dispoziţii privind ţările terţe

Sub rezerva îndeplinirii condiţiilor necesare şi pentru vărsarea de credite suplimentare, programul este deschis participării ţărilor următoare:

Beneficiari şi dispoziţii financiare

Beneficiarii programului pot fi persoane fizice. În funcţie de natura acţiunii, ajutoarele financiare vor putea lua forma subvenţiilor sau burselor.

Ajutoarele financiare acordate în cadrul programului nu pot depăşi 50 % din costurile acţiunilor susţinute. În anumite cazuri specifice, ajutoarele pot atinge până la 75 % din costuri.

Punere în aplicare

Comisia, asistată de un comitet, este responsabilă cu punerea în aplicare a programului.

Organismul de execuţie este reprezentat de reţeaua europeană de MEDIA desks (EN) (FR). Aceasta asigură răspândirea informaţiilor cu privire la program la nivel naţional, în special cu privire la proiectele transfrontaliere.

Referinţe

Act

Data intrării în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia nr. 1718/2006/CE [adoptare: codecizia COD/2004/0151]

25.11.2006

-

JO L 327 din 24.11.2006

See also

Ultima actualizare: 04.01.2007