Reziduuri de pesticide în produsele de alimentație umană sau animală

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Toate alimentele destinate consumului uman sau animal în Uniunea Europeană (UE) se supun unui conținut maxim aplicabil reziduurilor (CMR) de pesticide în vederea protejării sănătății animale și umane. Legislația UE reglementează ce CMR-uri se aplică diferitelor produse și stabilește o CMR implicită în cazul în care nu a fost stabilită o CMR specifică.

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 stabilește cantitățile maxime de reziduuri de pesticide permise în produsele de origine animală sau vegetală destinate consumului uman sau animal. Aceste CMR-uri, care sunt stabilite de Comisia Europeană, includ:

ASPECTE-CHEIE

CMR-urile privind recoltele și pesticidele sunt enumerate în baza de date a Comisiei privind pesticidele din UE.

Alimentele vizate

Legislația acoperă ansamblul produselor destinate alimentației umane sau animale enumerate în anexa I.

Regulamentul nu se aplică produselor de origine animală sau vegetală, în cazul în care acestea sunt destinate:

Excepții

Anumite substanțe enumerate de Comisie (anexa VII) pot fi autorizate de autoritățile naționale chiar dacă depășesc CMR-ul stabilit pentru acestea, dacă îndeplinesc condițiile următoare:

Evaluarea siguranței

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este responsabilă pentru evaluarea siguranței noilor cereri depuse pentru CMR-uri și pentru revizuirea de CMR-uri existente. Evaluarea se realizează pe baza toxicității fiecărei substanțe, a nivelurilor maxime preconizate în alimente și în regimul alimentar al consumatorilor. Pe baza avizului EFSA, Comisia emite un Regulament care stabilește o nouă CMR sau care modifică sau anulează o CMR existentă.

Controlul reziduurilor de pesticide în alimente

UE dispune de un program de control multianual coordonat care, în fiecare an, solicită statelor membre să preleveze probe, să analizeze și să testeze o gamă prestabilită de produse (relevante în alimentație) pentru o gamă prestabilită de pesticide. Acest lucru are ca scop asigurarea conformității acestor CMR-uri pentru pesticide și evaluarea expunerii consumatorilor. EFSA reunește aceste rezultate și le publică anual. Pe lângă programul coordonat al UE, statele membre au propriile lor programe naționale bazate pe riscuri.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul a intrat în vigoare la 5 aprilie 2005 și a devenit aplicabil integral în septembrie 2008.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE (JO L 70, 16.3.2005, pp. 1-16).

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 396/2005 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/585 al Comisiei din 27 aprilie 2020 privind un program de control multianual coordonat al Uniunii pentru 2021, 2022 și 2023 vizând asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide și evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din și de pe alimentele de origine vegetală și animală (JO L 135, 29.4.2020, pp. 1-12).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 21.10.2023