Îngrășăminte sigure și eficiente pe piața UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 privind îngrășămintele

CARE ESTE OBIECTIVUL REGULAMENTULUI?

ASPECTE-CHEIE

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică începând cu 11 decembrie 2003, cu excepția articolului 8 și a articolului 26 alineatul (3) care se referă la aspecte privind trasabilitatea și care se aplică de la 11 iunie 2005.

CONTEXT

În martie 2016, Comisia a adoptat o propunere care vizează simplificarea legislației existente, îmbunătățirea modalității de funcționare a pieței UE a îngrășămintelor și extinderea normelor la produsele nearmonizate, adică la acele îngrășăminte reglementate de legislațiile naționale ale țărilor UE. În vederea pregătirii pentru această inițiativă, Comisia a desfășurat mai multe studii în domenii precum ingredientele îngrășămintelor și știința biostimulentelor pentru plante.

Pentru informații suplimentare, consultați:

* TERMENI-CHEIE

Nutrient principal: un nutrient care conține exclusiv azot, fosfor și potasiu.

Nutrient secundar: un nutrient care conține calciu, magneziu, sodiu și sulf.

Îngrășământ anorganic: un îngrășământ ai cărui nutrienți declarați se găsesc sub formă de minerale obținute prin extracție sau prin procedee industriale fizice și/sau chimice.

Oligoelemente: care conțin bor, cobalt, cupru, fier, mangan, molibden și zinc, esențiale pentru creșterea plantelor, dar în cantități reduse față de cantitățile de nutrienți principali și secundari.

Nitrificare: un proces natural în mediul înconjurător prin care bacteriile specializate convertesc amoniacul din sol în nitriți și în nitrați.

ACTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 octombrie 2003 privind îngrășămintele (JO L 304, 21.11.2003, pp. 1-194)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 2003/2003 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 12.09.2016