Transparența deciziilor care reglementează stabilirea prețurilor și rambursarea medicamentelor în statele membre ale Uniunii Europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 89/105/CEE privind transparența măsurilor care reglementează stabilirea prețurilor medicamentelor de uz uman și includerea acestora în domeniul de aplicare al sistemelor naționale de asigurări de sănătate

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Odată ce un medicament este autorizat, autoritățile naționale ale statelor membre trebuie:

Un comitet consultativ, cunoscut sub numele de Comitetul pentru transparență, alcătuit din reprezentanți naționali și prezidat de către Comisie, este responsabil pentru analizarea și discutarea oricăror probleme legate de punerea în aplicare a directivei.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 31 decembrie 1989.

CONTEXT

După realizarea unei analize a legislației, Comisia a propus o nouă directivă în martie 2012. Aceasta a vizat simplificarea procedurilor și reducerea timpului de care au nevoie autoritățile naționale pentru a lua decizii privind stabilirea prețurilor și rambursarea medicamentelor. Propunerea legislativă a avut ca scop simplificarea procedurilor și îmbunătățirea clarității și certitudinii juridice pentru toate părțile interesate. Propunerea a fost ulterior retrasă de Comisie în martie 2015.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat mai multe hotărâri cu privire la interpretarea și la punerea în aplicare a legislației privind transparența.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 89/105/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 privind transparența măsurilor care reglementează stabilirea prețurilor medicamentelor de uz uman și includerea acestora în domeniul de aplicare al sistemelor naționale de asigurări de sănătate (JO L 40, 11.2.1989, pp. 8-11).

Data ultimei actualizări: 19.01.2024