Tranzitul între Kaliningrad şi teritoriul principal al Rusiei: propuneri şi implementare

Această comunicare trece în revistă discuţiile purtate între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia cu privire la tranzitul persoanelor şi al bunurilor spre şi dinspre regiunea Kaliningrad. De asemenea, documentul conţine un set de recomandări privind poziţia UE faţă de acest subiect.

ACT

Communication from the Commission to the Council of 18 September 2002 - Kaliningrad: Transit [COM(2002) 510 final - Not published in the Official Journal] (Comunicare a Comisiei către Consiliu din 18 septembrie 2002 – Kaliningrad: Tranzit [COM (2002) 510 final - Nepublicată în Jurnalul Oficial]).

SINTEZĂ

Această comunicare trece în revistă discuţiile purtate între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia cu privire la tranzitul persoanelor şi al bunurilor spre şi dinspre regiunea Kaliningrad. Comunicarea nu acoperă micul trafic de frontieră, deoarece acest aspect nu este specific situaţiei Kaliningradului.

Evaluare

În ceea ce priveşte aspectul politic cheie, adică circulaţia persoanelor, acquis-ul Schengen se bazează pe principiul că securitatea UE poate fi protejată cel mai bine dacă persoanele care tranzitează teritoriul statelor membre ale UE prezintă documente adecvate. Cerinţa de viză pentru cetăţenii Rusiei se va păstra atât timp cât Rusia figurează pe lista ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină vize când traversează frontierele externe ale statelor membre ale UE.

În plus faţă de măsurile flexibile definite în „Linia comună” * (vize de tranzit ieftine sau gratuite pentru intrări multiple), Comisia consideră că trebuie luată în calcul emiterea unui document de tranzit special („document de facilitare a tranzitului”). Documentul ar fi considerat ca fiind echivalent cu o viză de tranzit cu intrări multiple pentru persoanele de bună-credinţă care sunt cetăţeni ai Rusiei şi care călătoresc frecvent şi direct între Kaliningrad şi teritoriul principal al Rusiei. Autorităţile ruse ar putea furniza în prealabil liste ale călătorilor frecvenţi. Documentul ar fi emis astfel la cost redus sau gratuit de către consulatele ţărilor candidate în cauză.

Comisia este dispusă să analizeze în continuare fezabilitatea scutirii de viză a pasagerilor de trenuri fără opriri. Pentru a întruni cerinţele de securitate, aceste trenuri ar trebui să călătorească la o viteză suficient de ridicată, iar vagoanele să fie astfel construite încât pasagerii să nu poată părăsi trenul fără permisiunea autorităţilor lituaniene.

Introducerea documentului de facilitare a tranzitului ar necesita:

UE ar trebui să le garanteze ţărilor candidate că acceptul şi punerea în aplicare de către acestea a măsurilor flexibile de mai sus nu ar crea, în sine, niciun risc de întârziere a renunţării la controalele la frontierele interne, adică a integrării depline în zona Schengen.

Comisia recomandă ca poziţia UE să se bazeze pe următorul pachet de măsuri, în plus faţă de cele definite deja în Linia comună din 13 mai 2001:

Context

Consiliul European de la Sevilia a invitat Comisia să înainteze un studiu suplimentar privind posibilităţile de a găsi o soluţie la tranzitul persoanelor şi al bunurilor spre şi dinspre Kaliningrad. Această comunicare reprezintă răspunsul Comisiei privind acest aspect.

Termeni-cheie ai actului

ACTE CONEXE

Raportul Comisiei din 22 decembrie 2006 privind funcţionarea tranzitului facilitat al persoanelor între regiunea Kaliningrad şi restul Federaţiei Ruse [COM (2006) 840 final – Nepublicat în Jurnalul Oficial].

Comisia constată cu plăcere că, la trei ani după intrarea în vigoare, sistemul de facilitare a tranzitului se derulează fără probleme, iar ambii parteneri sunt mulţumiţi de implementare. Sistemul FTD/FRTD * pare să îndeplinească şi cerinţele acquis-ului Schengen, având în vedere că nu s-a constatat niciun caz de imigrare ilegală în cadrul acestui sistem.

Prin urmare, Comisia nu consideră că este necesară modificarea sistemului. Pe termen lung, regimul de facilitare a tranzitului va depinde de evoluţia viitoare a acordurilor dintre UE şi Rusia privind politica de acordare a vizelor.

Comisia va continua să sprijine financiar sistemul de tranzit prin Fondul pentru frontierele externe.

Rămân două puncte care necesită o analiză mai îndeaproape:

Ultima actualizare: 22.05.2007