Programul specific „Capacităţi”

Acest program specific are ca obiectiv consolidarea infrastructurilor de cercetare în Europa. Diferitele acţiuni puse în aplicare vor viza, pe de-o parte, apropierea IMM-urilor, a regiunilor, a societăţii civile şi a ţărilor terţe de comunitatea ştiinţifică, iar pe de altă parte, consolidarea potenţialului de cercetare al diverşilor actori şi a coerenţei între politici. Acest document oferă o prezentare detaliată a programului specific „Capacităţi” (obiective specifice, caracteristici, abordări, domenii de activitate etc.)

ACT

Decizia Consiliului 2006/974/CE din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Capacităţi” de punere în aplicare a celui de-al şaptelea Program-cadru al Comunităţii Europene pentru activităţi de cercetare, de dezvoltare tehnologică şi demonstrative (2007-2013).

SINTEZĂ

În continuarea acţiunilor derulate anterior, programul specific „Capacităţi” vizează, în principal, crearea de noi infrastructuri de cercetare şi inovare în întreaga Europă.

În acest scop, programul prevede o abordare strategică în două faze: o fază premergătoare şi o fază de construcţie. Abordarea se referă la următoarele domenii:

În termeni bugetari, fondurile necesare estimate pentru execuţia acestui program specific se ridică la 4 097 de milioane de euro pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2013.

CARACTERISTICI ŞI OBIECTIVE GENERALE

Toate resursele financiare mobilizate de program corespund unor obiective specifice fiecărui domeniu:

Trebuie precizat că punerea în aplicare a celui de al şaptelea program-cadru, inclusiv a diferitelor programe specifice şi a tuturor activităţilor de cercetare rezultate, trebuie să respecte principiile etice fundamentale şi să ţină seama de aspectele sociale, juridice, socioeconomice, culturale şi vizând egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

TEME: OBIECTIVE, ABORDĂRI, ACTIVITĂŢI

Pentru fiecare din temele abordate de programul specific, trebuie definite:

Infrastructurile de cercetare

Programul specific vizează să optimizeze utilizarea şi dezvoltarea infrastructurilor de cercetare europene *, dar şi să susţină crearea sau modernizarea lor. De asemenea, pot fi avute în vedere măsuri de sprijin pentru a răspunde ulterior unor eventuale nevoi emergente. Mai general, este vorba de consolidarea know-how-ului tehnologic european pentru a-l pune în slujba unei economii bazate pe cunoaştere mai competitive şi mai dinamice.

Acţiunile care vizează infrastructurile de cercetare (existente sau nou create), precum şi emergenţa noilor nevoi constau în:

Bugetul alocat acestui domeniu de cercetare se va ridica la 1 715 de milioane de euro.

Cercetarea în beneficiul IMM-urilor

Pentru a permite IMM-urilor şi asociaţiilor de IMM-uri să valorifice mai bine progresele în domeniul cercetării, în beneficiul creşterii, know-how-ului şi capacităţii lor de inovare, s-au prevăzut două scheme de finanţare specifice:

Aceste scheme vor beneficia de o finanţare care se ridică la 1 336 de milioane de euro.

Regiuni ale cunoaşterii

Consolidarea potenţialului de cercetare al regiunilor europene reprezintă principalul obiectiv al programului specific în acest domeniu. În acest sens, se va acorda prioritate sprijinirii dezvoltării, în întreaga Europă, a „grupurilor regionale” care reunesc autorităţi regionale, universităţi, centre de cercetare, întreprinderi şi alte părţi interesate. Printre priorităţile programului, se numără şi o mai bună coordonare între politica regională şi politicile relaţionate cu cercetarea.

Diferitele proiecte ale acestei secţiuni vizează următoarele activităţi:

Bugetul alocat regiunilor cunoaşterii va fi de 126 de milioane de euro.

Potenţialul de cercetare

Acţiunea programului ar trebuie să se concentreze asupra regiunilor mai puţin avansate ale Uniunii Europene (UE) şi asupra regiunilor ultraperiferice, pentru ca acestea să îşi poată exploata la maxim capacităţile în materie de cercetare. Pe termen lung, aceasta ar trebui să permită decuplarea potenţialului de cercetare (consolidarea cunoştinţelor, dezvoltarea de noi competenţe, sporirea vizibilităţii) al Uniunii extinse.

În ceea ce priveşte activităţile concrete, se va pune accentul pe încurajarea parteneriatelor strategice, inclusiv a înfrăţirilor, între grupurile de cercetare (atât din sectorul public, cât şi din cel privat) din aceste regiuni şi grupurile de cercetare proeminente din alte regiuni ale Europei. Aceste parteneriate şi înfrăţiri vor permite grupurilor de cercetare selectate (în funcţie de calitatea şi potenţialul lor) din regiunile cele mai puţin avansate să beneficieze de pe urma:

Dezvoltarea potenţialului de cercetare va beneficia de fonduri în valoare de 340 de milioane de euro.

Ştiinţa în societate

Construirea unei societăţi europene bazate pe cunoaştere eficiente şi democratice implică, inevitabil, integrarea dimensiunii ştiinţifice în cadrul social european.

Deşi este motorul inovaţiei şi al creşterii, al bunăstării şi al dezvoltării durabile, cercetarea ştiinţifică rămâne, în general, slab integrată în societate. Pot fi identificate mai multe cauze:

Apar şi alte surse de ambiguitate, pe de-o parte, din dorinţa permanentă şi crescândă de a împinge înainte cercetarea ca răspuns la marile provocări ale societăţii (boli, poluare, epidemii, şomaj, schimbări climatice, îmbătrânirea demografică etc.), iar pe de altă parte, dintr-un sentiment din ce în ce mai prezent de neîncredere legat de posibilele derive ale ştiinţei.

De aceea, în faţa riscului unei sciziuni a ştiinţei în cadrul societăţii, este esenţial ca:

Punerea în aplicare a acestor aspecte va urma trei mari linii de acţiune:

În ceea ce priveşte sistemul ştiinţific european, agenda cuprinde trei aspecte:

În ceea ce priveşte anticiparea şi clarificarea problemelor politice, etice şi societale, se au în vedere două aspecte:

Pentru a îmbunătăţi înţelegerea locului deţinut de ştiinţă şi tehnologie în societate, programul promovează formarea de reţele universitare specializate. Acestea ar avea sarcina de a evidenţia rolul efectiv al ştiinţei în construirea unei societăţi şi a unei identităţi europene. În acest sens, ar trebui evidenţiate mai multe aspecte:

În ceea ce priveşte evoluţia rolului universităţilor, se va pune accentul pe:

Se va institui şi un cadru de acţiuni pentru a consolida rolul femeilor şi dimensiunea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în domeniul cercetării ştiinţifice.

De asemenea, activităţile destinate tinerilor se vor axa pe:

În sfârşit, în ceea ce priveşte comunicarea ştiinţifică, eforturile se vor axa în jurul următoarelor aspecte:

Bugetul alocat acestui domeniu tematic se va ridica la 330 de milioane de euro.

Cooperarea internaţională

Pentru a dezvolta o politică internaţională de prim plan în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, UE îşi propune:

Cooperarea cu ţările terţe va viza, în principal, ţările candidate, ţările mediteraneene partenere (MPC), ţările din Balcanii de Vest (WBC), ţările din Europa de Est, Asia Centrală şi Caucaz (EECAC), ţările în curs de dezvoltare, precum şi economiile emergente.

Această cooperare se va baza pe:

Se va aloca un buget de 180 de milioane de euro pentru activităţile de cooperare internaţională.

Coerenţa politicilor de cercetare

Pe lângă consolidarea eficienţei şi a coerenţei politicilor de cercetare naţionale şi comunitare, UE are ca obiectiv şi:

În acest sens, se vor urmări două linii de acţiune:

Aceste activităţi vor beneficia de o finanţare de 70 de milioane de euro din partea programului.

Context

Începând cu 1984, UE duce o politică de cercetare şi de dezvoltare tehnologică bazată pe programele-cadru multianuale. Al şaptelea program-cadru este al doilea program de acest tip de la lansarea Strategiei de la Lisabona în 2000. Acesta deţine un rol primordial în ceea ce priveşte creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa, în anii ce vor urma.

Termeni-cheie ai actului

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare – Data expirării

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia Consiliului 2006/974/CE

1.1.2007-31.12.2013

-

JO L 400 din 30.12.2006

ACTE CONEXE

Comunicarea Comisiei către Consiliu, către Parlamentul European, către Comitetul Economic şi Social European şi către Comitetul Regiunilor din 29 aprilie 2009 privind progresele înregistrate în cadrul celui de-al şaptelea Program-cadru pentru cercetare [COM(2009) 209 – Nepublicată în Jurnalul Oficial]. Există o cerere foarte mare pentru toate acţiunile din cadrul programului „Capacităţi”, în special pentru cele care susţin cercetarea pentru IMM-uri şi asociaţiile de IMM-uri.

Realizarea celor 44 de proiecte de infrastructură prioritare de interes strategic european identificate de Forumul Strategic European privind Infrastructurile de Cercetare (ESFRI) este îngrădită de lipsa de resurse comunitare şi naţionale. Totuşi, adoptarea noului cadru juridic pentru infrastructurile europene de cercetare în 2009 ar trebui să constituie un impuls şi să ofere siguranţă pentru o planificare financiară care să integreze şi alte instrumente financiare (BEI, fonduri structurale).

Activităţile aferente „Potenţialului de cercetare” şi „Regiunilor cunoaşterii”, care reunesc capacităţile ştiinţifice între regiuni, nu au produs efectele scontate (în special, în regiunile de convergenţă), deoarece duc şi acestea lipsă de resurse. O utilizare mai eficientă şi mai bine direcţionată a fondurilor structurale ar permite consolidarea nivelului excelenţei ştiinţifice şi tehnologice în UE.

Noul sistem de finanţare încurajează mai mult crearea unui parteneriat european între cercetare şi societate.

Decizia nr. 743/2008/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 iulie 2008 privind participarea Comunităţii la un program de cercetare şi dezvoltare derulat de mai multe state membre, destinat să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activităţi de cercetare şi dezvoltare [Jurnalul Oficial L 201 din 30.7.2008].

Programul Eurostars sprijină IMM-urile care desfăşoară activităţi de cercetare şi dezvoltare (C-D). Programul se bazează pe articolul 169 din Tratatul CE privind participarea Comunităţii la programele C-D derulate în comun de mai multe state membre. Obiectivul Eurostars este alinierea şi sincronizarea programelor naţionale de cercetare şi inovare pentru a stabili un program comun integrat în domeniul ştiinţific, administrativ şi financiar, precum şi de a contribui la realizarea Spaţiului european de cercetare (SEC).

Eurostars este un program comun între Eureka şi al şaptelea program-cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (Capacităţi).

Acesta este cofinanţat de statele membre, de celelalte ţări terţe participante şi de Comunitate. Contribuţia financiară a Comunităţii se va ridica la 100 de milioane de euro, în timp ce statele membre ale UE şi cele 5 ţări asociate la al 7-lea PCCD vor oferi împreună o finanţare suplimentară de 300 de milioane de euro. Finanţarea din partea sectorului privat se va ridica la 400 de milioane de euro. Astfel, fondurile totale în beneficiul IMM-urilor europene care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării vor fi de 800 de milioane de euro pentru o perioadă de şase ani.

Ultima actualizare: 30.05.2010