Producția ecologică și etichetarea produselor ecologice (până în 2021)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește un nou cadru juridic pentru produsele ecologice. Acesta conține obiectivele de bază și principiile generale ale agriculturii ecologice și ilustrează normele privind producția, etichetarea, controalele și comerțul cu țările din afara Uniunii Europene (UE).

Prin armonizarea normelor privind producția, etichetarea și controlul produselor ecologice, se urmărește să se asigure că există:

Regulamentul (CE) nr. 834/2007 a fost abrogat și înlocuit de Regulamentul (UE) 2018/848 (a se vedea sinteza) începând cu 1 ianuarie 2022. Cu toate acestea, va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2026 pentru a finaliza examinarea cererilor în curs de examinare din partea țărilor din afara UE.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Cadrul se referă la:

Obiective și principii

Obiectivele vizează agricultura durabilă și calitatea producției, care trebuie să corespundă nevoilor consumatorilor.

Principiile generale privesc, de exemplu, metodele de producție specifice, utilizarea resurselor naturale și limitarea strictă a utilizării materiilor prime chimice de sinteză.

De asemenea, regulamentul introduce principii specifice care se referă la agricultură, procesarea alimentelor ecologice și a hranei ecologice pentru animale.

Norme aplicabile producției

Potrivit normelor generale pentru producția ecologică, organismele modificate genetic sunt interzise în toate formele lor. Normele privind etichetarea alimentelor le permit operatorilor să se asigure că respectă această interdicție. Tratarea cu radiații ionizante este, de asemenea, interzisă.

Cei care doresc să exploateze atât producția agricolă ecologică, cât și cea neecologică trebuie să se asigure că animalele și terenurile pentru aceste două tipuri de agricultură sunt separate.

Producția vegetală ecologică trebuie să respecte unele reguli care privesc:

Plantele sălbatice colectate în anumite zone sunt, de asemenea, clasificate ca produse ecologice dacă îndeplinesc anumite condiții legate de recoltă și de locul de origine (de exemplu, locul în care au fost culese nu a fost tratat cu produse neautorizate timp de cel puțin trei ani). Algele marine pot, la rândul lor, să fie considerate produse ecologice, atât timp cât zona lor de producție și metoda de recoltare îndeplinesc anumite condiții.

Producția animalieră ecologică trebuie să respecte anumite norme care privesc:

Norme specifice analoge se aplică animalelor de acvacultură.

Comisia autorizează utilizarea unui număr limitat de produse și substanțe în agricultura ecologică. Acestea pot fi destinate îngrijirii plantelor, hranei animalelor și curățirii instalațiilor utilizate pentru producția animală și vegetală. Comisia poate stabili, de asemenea, anumite limite și condiții privind aplicarea acestor produse.

Exploatațiile care încep o nouă activitate agricolă ecologică trebuie să respecte o perioadă de conversie – o fază de tranziție în timpul căreia trebuie respectate practicile ecologice. Regulamentul stabilește norme care reglementează această perioadă de conversie.

Hrana ecologică procesată pentru animale trebuie să conțină materii prime ecologice și nu poate fi procesată cu ajutorul solvenților de sinteză. Alimentele procesate trebuie să conțină în principal ingrediente de proveniență agricolă. Alte ingrediente sunt permise dacă au fost autorizate de Comisie. Drojdia ecologică trebuie să fie produsă pe baza unor substraturi ecologice și a altor ingrediente autorizate.

Comisia poate să prevadă derogări de la dispozițiile privind obiectivele, normele de producție și etichetarea. Aceste derogări trebuie să fie limitate în timp și la anumite cazuri particulare.

Etichetare

Etichetarea, publicitatea sau documentele comerciale pot folosi termeni precum „eco” și „bio” pentru a descrie un produs ecologic, ingredientele sau materiile prime ale acestuia.

Etichetarea unui produs ecologic trebuie să fie ușor vizibilă pe ambalaj și să conțină o referință la organismul de control care certifică produsul în cauză.

De la 1 iulie 2010, utilizarea logo-ului UE pe produsele alimentare ecologice este obligatorie, împreună cu indicarea originii materiilor prime utilizate în produs. Această indicație va trebui să figureze în același câmp vizual cu sigla UE.

Controale

Respectarea dispozițiilor prevăzute în acest regulament este garantată printr-un sistem de control care funcționează pe baza Regulamentului (CE) nr. 882/2004 și a măsurilor de precauție și de control stabilite de Comisie. Acest sistem garantează trasabilitatea alimentelor conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002.

O evaluare a riscului de încălcare determină natura și frecvența controalelor. Acestea vor fi organizate de autoritățile desemnate de statele membre ale UE. În anumite condiții, autoritățile în cauză pot delega unele sarcini de control către organisme acreditate, dar ele rămân responsabile cu supravegherea controalelor efectuate și acordarea delegațiilor. Statele membre trebuie să notifice periodic Comisia cu privire la lista autorităților și organismelor de control.

Autoritățile trebuie, de asemenea, să controleze activitățile fiecărui operator implicat în comercializarea unui produs ecologic înaintea introducerii acestuia pe piață.

În urma acestui control, operatorul primește o certificare privind respectarea dispozițiilor acestui regulament. Atunci când se constată nereguli, autoritatea trebuie să se asigure că etichetarea produselor în cauză nu conține nicio referință la modul de producție ecologic.

Comerțul cu țările din afara UE

Produsele provenite din țările din afara UE pot, de asemenea, să fie comercializate pe piața UE ca produse ecologice în măsura în care respectă dispozițiile acestui regulament și au fost supuse unui control. Acest control poate fi efectuat fie de un organism recunoscut de UE, fie de un organism de control acreditat.

Comercializarea și supravegherea statistică

Comercializarea unui produs ecologic nu poate fi împiedicată în niciun fel de nicio autoritate a unui stat membru, alta decât cea care a inspectat produsul.

Comisia desfășoară activități de supraveghere statistică pe baza datelor furnizate de statele membre. Comitetul de reglementare privind producția ecologică asistă Comisia la definirea politicilor privind agricultura ecologică.

Abrogare

Regulamentul (UE) 2018/848 abrogă și înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 834/2007 cu efect de la 1 ianuarie 2022, deși acest din urmă regulament va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2026 pentru a finaliza examinarea cererilor pendinte din țările din afara UE.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2009.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (JO L 189, 20.7.2007, pp. 1-23).

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 834/2007 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, pp. 1-92).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (JO L 250, 18.9.2008, pp. 1-84).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 07.11.2022