Acordul privind Spațiul Economic European

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 94/1/CE, CECO privind încheierea Acordului privind Spațiul Economic European

Acordul privind Spațiul Economic European

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD?

ASPECTE-CHEIE

Domeniu de aplicare

Organisme mixte

Acordul a creat mai multe organisme mixte ale SEE, care reflectă în cea mai mare parte instituțiile UE:

În plus:

Cum devine legislația UE o legislație pentru SEE?

Participarea la programele și agențiile UE

Aspecte financiare

În temeiul acordului, membrii AELS contribuie la reducerea disparităților economice și sociale dintre regiunile SEE – 16 țări beneficiază în prezent de acest lucru. Aceste granturi ale SEE sunt cofinanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, fiecare contribuind proporțional cu dimensiunea și bogăția fiecărei țări.

În plus față de contribuțiile celor trei țări ale AELS la costurile operaționale ale programului UE, acestea contribuie și la costurile administrative ale Comisiei (de exemplu, spații de birouri, întruniri etc.).

CONTEXT

Acordul SEE a fost semnat în 1992 de către cele 12 țări care făceau parte din UE la momentul respectiv și șase țări ale AELS: Austria, Finlanda, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Suedia și Elveția, deși Elveția a ales ulterior să respingă acordul. Acesta a intrat în vigoare în 1994. În 1995, trei din țările AELS (Austria, Finlanda și Suedia) s-au alăturat UE. Acordul a fost adaptat progresiv pentru a lua în considerare aderarea a zece țări la UE în 2004, a încă două țări în 2007 și, în cele din urmă, a Croației, în 2013.

Pentru mai multe informații, consultați:

ACT

Decizia 94/1/CE, CECO a Consiliului și a Comisiei din 13 decembrie 1993 privind încheierea Acordului privind Spațiul Economic European între Comunitățile Europene, statele membre ale acestora și Republica Austria, Republica Finlanda, Republica Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei și Confederația Elvețiană (JO L 1, 3.1.1994, p. 1)

Acord privind Spațiul Economic European – Actul final – Declarații comune – Declarații ale guvernelor statelor membre ale Comunității și ale statelor AELS – Aranjamente – Procese-verbale agreate – Declarații făcute de una sau mai multe părți contractante ale Acordului privind Spațiul Economic European (JO L 1, 3.1.1994, pp. 3-522)

Modificările succesive aduse acordului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 24.05.2016