Strategia UE pentru tineret

Această comunicare propune o nouă strategie pentru politica UE în domeniul tineretului. Comunicarea adoptă o abordare intersectorială a politicii în ceea ce priveşte aspectele legate de tineret şi încurajează cooperarea în domeniul elaborării de politici la toate nivelurile.

ACT

Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor din 27 aprilie 2009 – O strategie a UE pentru tineret: Investiţie şi mobilizare – O metodă deschisă de coordonare reînnoită pentru abordarea provocărilor şi oportunităţilor tineretului [COM(2009) 200 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Comunicarea prevede o strategie pentru viitoarele politici în domeniul tineretului. Comunicarea vizează stabilirea unei abordări intersectoriale pentru a mobiliza tinerii din Europa să facă faţă mai multor provocări din prezent, în special în ceea ce priveşte educaţia, ocuparea forţei de muncă, incluziunea socială şi sănătatea. Tinerilor trebuie să li se ofere resursele şi oportunităţile de care au nevoie pentru a deveni independenţi.

Cadrul de cooperare curent, care va expira în 2009, a introdus o dimensiune a tineretului în alte domenii ale politicii şi a contribuit la influenţarea elaborării de politici la nivel naţional. Cu toate acestea, este necesară o continuare a dezvoltării cadrului, atât în ceea ce priveşte coordonarea acestuia, cât şi impactul acestuia asupra altor domenii ale politicii. Domeniul de aplicare al cadrului trebuie să fie extins şi el, pentru a putea fi relevant pentru tinerii care beneficiază de mai puţine oportunităţi.

Viziunea UE pentru tineri se bazează pe două abordări: investiţia în tineret şi mobilizarea tinerilor. Noua strategie propusă acordă o atenţie deosebită tinerilor cu mai puţine oportunităţi. Se va îmbunătăţi cooperarea între politicile pentru tineret şi alte domenii politice, precum şi elaborarea concertată a politicilor prin metoda deschisă de coordonare (MDC) reînnoită. În contextul acesteia din urmă, tinerii vor putea, de asemenea, să se exprime în cadrul unui dialog structurat.

Noua strategie pe termen lung constă din trei obiective generale şi interconectate, aflate în strânsă legătură cu obiectivele agendei sociale reînnoite, în cadrul fiecărui obiectiv fiind propuse mai multe domenii de acţiune. Fiecare domeniu de acţiune constă dintr-un obiectiv pe termen scurt şi acţiuni specifice care urmează a fi întreprinse de statele membre şi Comisie, pe baza domeniilor lor de competenţă respective. Acestea vor fi evaluate o dată la trei ani.

În cadrul obiectivului de creare a unui număr mai mare de oportunităţi în domeniile educaţiei şi ocupării forţei de muncă pentru tineri, se propun următoarele domenii de acţiune:

Sunt propuse următoarele domenii de acţiune în cadrul obiectivului de îmbunătăţire a accesului şi a participării depline a tinerilor în societate:

Obiectivul de cultivare a solidarităţii reciproce între tineri şi societate cuprinde următoarele domenii de acţiune:

Activitatea pentru tineret poate aduce o valoare adăugată luptei împotriva şomajului, a eşecului şcolar şi a excluziunii sociale. Activităţii pentru tineret trebuie deci să i se acorde mai mult sprijin şi recunoaştere; de asemenea, această activitate ar trebui să devină tot mai profesionistă. În acest scop, statele membre şi Comisia sunt invitate să promoveze finanţarea şi calitatea activităţii pentru tineret, precum şi aptitudinile şi mobilitatea lucrătorilor de tineret. Comisia se angajează să examineze mai îndeaproape contribuţia economică şi socială a activităţii pentru tineret.

Pentru noul cadru de cooperare integrată în domeniul tineretului, este necesară dezvoltarea unor abordări politice intersectoriale la toate nivelurile. Pentru monitorizarea implementării cadrului, ar trebui instituit un dialog permanent şi regulat la nivelul UE şi între statele membre şi tineret. În vederea îmbunătăţirii elaborării de politici, sunt propuse exerciţii de învăţare reciprocă sub forma unor seminare la nivel înalt pentru cooperarea politică şi a unor grupuri specializate pentru expertiză tehnică, în cadrul acestora fiind implicate, de asemenea, părţile interesate relevante. Elaborarea politicilor ar trebui, de asemenea, să se bazeze pe date concrete. În acest scop, ar trebui utilizate şi dezvoltate în continuare instrumentele actuale pentru dobândirea de cunoştinţe privind domeniul tineretului. Comisia propune, de asemenea, continuarea dezvoltării altor instrumente de identificare a dovezilor, cum ar fi studiile şi sondajele Eurobarometru. Mai mult, programele şi fondurile existente ale UE, în special programul Tineret în acţiune, ar trebui utilizate pentru a sprijini politica în domeniul tineretului şi pentru a oferi oportunităţi tinerilor; de asemenea, ar trebui luate măsuri pentru a asigura disponibilitatea la scară largă a informaţiilor cu privire la aceste oportunităţi.

Ultima actualizare: 09.10.2009