Mecanismul european de stabilizare financiară

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 407/2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește condițiile și procedurile în temeiul cărora Uniunea Europeană (UE) acordă asistență financiară unui stat membru al UE care, din cauza unor evenimente care nu se află sub controlul său, se confruntă sau riscă să se confrunte cu perturbări economice sau financiare grave.

ASPECTE-CHEIE

Asistență financiară

Asistența se acordă sub forma unui împrumut sau a unei linii de credit* pentru statul membru în cauză. În acest scop, Comisia Europeană poate contracta, în numele UE, împrumuturi de pe piețele de capital sau de la instituțiile financiare, în conformitate cu o decizie adoptată de către Consiliul Uniunii Europene hotărând cu majoritate calificată.

Procedura

Împreună cu Comisia și în colaborare cu Banca Centrală Europeană, statul membru care solicită ajutorul întocmește o evaluare a propriilor nevoi financiare. Ulterior, acesta prezintă Comisiei un proiect de program pentru redresare economică și financiară.

Decizia de acordare a unei linii de credit conține următoarele informații:

Comisia verifică la intervale regulate dacă politica economică a statului membru beneficiar corespunde programului de ajustare al acesteia și condițiilor stabilite de Consiliu pentru a continua să primească ajutorul financiar, care este acordat în tranșe.

Compatibilitatea cu alte mecanisme de sprijin financiar

Mecanismul european de stabilizare financiară (MESF) este compatibil cu mecanismul de asistență financiară pe termen mediu pentru balanțele de plăți. Mai mult, acesta nu exclude utilizarea de fonduri din afara UE, cum ar fi de la Fondul Monetar Internațional.

Bugetul MESF

MESF este finanțat de la bugetul UE. Comisia este autorizată să împrumute în total până la 60 de miliarde EUR pe piețele financiare din partea UE. Împrumuturile sunt garantate de bugetul UE.

MESF a fost activat pentru Irlanda și Portugalia pentru o sumă totală de 46,8 miliarde EUR [22,5 miliarde EUR pentru Irlanda și 24,3 miliarde EUR pentru Portugalia), pusă la dispoziție pe o perioadă de trei ani (2011-2014)].

În iulie 2015, MESF a fost utilizat pentru a acorda Greciei asistență pe termen scurt (credit-punte) de 7,16 miliarde EUR.

În ceea ce privește expunerea țărilor din afara zonei euro, sunt în vigoare regimuri speciale.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 13 mai 2010.

CONTEXT

Mecanismul european de stabilitate (MES) are la bază activitatea derulată în cadrul MESF și al Fondului european de stabilitate financiară, cele două instrumente care au fost instituite temporar ca urmare a crizei datoriilor suverane și cu care coexistă în prezent.

MES este principalul mecanism de sprijin pentru țările din zona euro care se confruntă cu dificultăți temporare cu privire la obținerea de împrumuturi de pe piețele financiare din cauza nivelurilor datoriilor lor. Capacitatea inițială maximă de creditare a acestuia a fost de 500 de miliarde EUR pe baza unui capital de 704,8 miliarde EUR. MES este finanțat de țările UE conform cheii de contribuție la capitalul Băncii Centrale Europene*.

Împrumuturile sunt finanțate de împrumuturile MES de pe piețele financiare și sunt garantate de către părțile sale interesate (țările din zona euro). Împrumuturile se acordă pe baza unor condiții stricte, printre care și revenirea finanțelor publice la niveluri sustenabile.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Linie de credit. O autorizație dată de Consiliu, la propunerea Comisiei, unui stat membru al UE pentru a retrage fonduri de la MESF până la un plafon specificat, pentru o perioadă de timp dată.
Cheia de contribuție la capitalul Băncii Centrale Europene. Această cheie este calculată pentru a reflecta cota statului membru respectiv din populația totală și din produsul intern brut al UE. Acești doi determinanți au o pondere egală.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului din 11 mai 2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară (JO L 118, 12.5.2010, pp. 1-4).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 407/2010 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 02.06.2022