Drepturile consumatorilor

Comisia propune o armonizare completă a dispoziţiilor în materie de protecţia consumatorilor în contractele de consum, în vederea favorizării ofertei concurenţiale în cadrul pieţei interne, asigurând totodată un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor.

ACT

Propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 octombrie 2008 privind drepturile consumatorilor.

SINTEZĂ

Prezenta propunere vizează să armonizeze dispoziţiile privind protecţia consumatorilor în cadrul contractelor de vânzare de bunuri mobile şi a contractelor de prestări servicii încheiate între consumatori * şi comercianţi *. O armonizare completă a acestor dispoziţii trebuie să permită îmbunătăţirea funcţionării pieţei interne şi asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor.

Obligaţia de informare şi dreptul de retractare

Comerciantul este obligat să furnizeze anumite informaţii consumatorilor în etapa precontractuală. Aceste informaţii fac apoi parte integrantă a contractului. Ele includ mai ales:

Contractele încheiate prin intermediari * care acţionează în numele consumatorilor/vânzătorilor (de exemplu, un magazin de comercializare de bunuri de ocazie) nu intră în domeniul de acoperire a directivei, fiind considerate ca încheiate între doi consumatori, cu excepţia celor pentru care intermediarii se abţin de la menţionarea faptului că acţionează în contul unui consumator/vânzător.

Pentru contractele la distanţă *, precum contractele încheiate prin internet, sau contractele negociate în afara spaţiilor comerciale *, precum contractele încheiate la domiciliul consumatorului, sunt prevăzute modalităţi speciale de informare precontractuală. În plus, pentru aceste două tipuri de contract, consumatorii dispun de un drept de retractare de paisprezece zile fără a fi obligaţi să îşi motiveze decizia.

Obligaţiile producătorului în cadrul contractelor de vânzare de bunuri mobile

Producătorul are obligaţia de a livra bunurile, într-un interval de treizeci de zile de la data încheierii contractului. În caz contrar, consumatorul poate solicita rambursarea sumelor plătite, într-un interval de şapte zile după data de livrare prevăzută.

Responsabilitatea pentru riscul de pierdere sau deteriorare a bunurilor este transferat de la comerciant la consumator sau la o terţă parte stabilită, alta decât persoana care efectuează transportul, în momentul luării în posesie materială sau a livrării bunului.

Comerciantul este obligat să livreze bunuri în conformitate cu clauzele contractuale. Astfel, acestea trebuie să corespundă descrierii oferite de către comerciant, utilizării speciale dorite de consumator, dacă această condiţie a făcut obiectul unui acord, utilizării curente a bunului, calităţilor şi funcţiilor normale ale unui bun de acelaşi tip. În caz de neconformitate majoră, consumatorul poate pretinde mai întâi de toate repararea sau înlocuirea bunului şi, ulterior, o reducere de preţ sau rezilierea contractului. Garanţia de conformitate a bunului este asigurată de comerciant pe o perioadă de doi ani începând din momentul transferului de risc la consumator.

Clauze contractuale

Propunerea de directivă prevede dispoziţii speciale de protecţie a consumatorilor cu privire la clauzele contractuale preredactate, pe care consumatorul nu are posibilitatea de a le negocia (de exemplu, clauzele-tip din condiţiile generale de vânzare).

Consumatorul trebuie să aibă posibilitatea de a lua la cunoştinţă clauzele respective înainte de încheierea contractului şi de a-şi exprima consimţământul cu privire la stabilirea taxelor suplimentare (de exemplu, căsuţele prebifate de către comerciant pentru opţiuni suplimentare sunt interzise).

Anexa II stabileşte o listă de clauze abuzive interzise în orice circumstanţe, iar Anexa III stabileşte lista clauzelor presupuse a fi abuzive, în funcţie de obiectul sau de efectul acestora. În cazul în care există îndoieli cu privire la sensul unei clauze, interpretarea cea mai favorabilă consumatorului prevalează.

Sancţiuni

În caz de nerespectare a acestor obligaţii, statele membre trebuie să stabilească un regim de sancţiuni în conformitate cu sistemul lor juridic. Organismele publice, organizaţiile de consumatori şi organizaţiile profesionale care au un interes legitim, au dreptul de recurs în faţa tribunalelor şi organelor administrative competente.

Context

Prezenta propunere rezultă din revizuirea acquis-ului comunitar în materie de protecţie a consumatorilor, publicat în 2004, cu scopul de a simplifica legislaţia şi de a crea condiţiile unei pieţe interne mai performante pentru consumatori.

Propunerea prevede înlocuirea Directivelor privind contractele negociate în afara spaţiilor comerciale, clauzele abuzive, contractele la distanţă şi vânzarea şi garanţiile bunurilor de consum.

Termeni-cheie ai actului

Referinţe şi procedură

Propunere

Jurnalul Oficial

Procedura

COM(2008) 614

-

Codecizia COD/2008/0196

Ultima actualizare: 26.01.2009