Promovarea multilingvismului în UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicare [COM(2005) 596 final] – Un nou cadru strategic pentru multilingvism

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Comunicarea subliniază strategia Comisiei Europene pentru promovarea multilingvismului în Uniunea Europeană (UE) și propune un număr de acțiuni specifice.

ASPECTE-CHEIE

Conceptul de multilingvism se referă atât la capacitatea unei persoane de a utiliza mai multe limbi, cât și la coexistența mai multor comunități într-o zonă geografică dată.

Politica Comisiei în domeniul multilingvismului își propune trei obiective:

Comunicarea prezintă diversele acțiuni menite să promoveze învățarea limbilor străine și diversitatea lingvistică:

Comisia invită țările UE:

Economia multilingvă

Comisia propune următoarele acțiuni pentru dezvoltarea economiei multilingve:

Traducere și interpretare

Multilingvismul și cetățenii UE

Comisia a lansat mai multe inițiative multilingve menite să ajute cetățenii să își înțeleagă drepturile și în ce fel îi afectează legislația europeană. Comisia și-a propus:

Comisia a instituit un grup la nivel înalt pentru multilingvism, compus din experți independenți, care au elaborat primul lor raport final în 2007. La începutul lui 2008 s-a organizat o conferință ministerială privind multilingvismul care a permis țărilor UE să își împărtășească progresele realizate și să planifice viitoarele activități. Ulterior, în cursul aceluiași an, Comisia a prezentat o nouă comunicare prin care se propunea o abordare globală a multilingvismului în Uniunea Europeană.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

ACTUL PRINCIPAL

Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Un nou cadru strategic pentru multilingvism [COM(2005) 596 final, 22.11.2005]

ACTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Multilingvismul: un avantaj pentru Europa și un angajament comun [COM(2008) 566 final, 18.9.2008]

Data ultimei actualizări: 14.11.2016