Plan de acţiune în materie de competenţe şi mobilitate

Piaţa europeană a muncii nu poate funcţiona în mod corespunzător decât dacă cetăţenii europeni posedă dreptul de liberă trecere de la un loc de muncă la altul, de la o activitate desfăşurată la alta, dintr-o ţară sau o regiune în alta. Revine Comisiei obligaţia de a asigura că această liberă circulaţie a muncitorilor între statele membre, menţionată în cadrul tratatelor, este garantată şi efectivă. Acţiunile care vizează favorizarea dezvoltării competenţelor, în vederea eliminării lacunelor din punct de vedere al competenţelor şi celor de delimitare care frânează economia europeană, sunt o parte integrantă a procesului de mobilitate profesională. Prezentul plan de acţiune este menit să garanteze că pieţele europene muncii vor fi deschise şi accesibile tuturor începând din anul 2005.

ACT

Comunicarea Comisiei din 13 februarie 2002 către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor – Plan de acţiune al Comisiei în materie de competenţe şi mobilitate [COM(2002) 72 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Planul de acţiune răspunde exigenţelor privind creşterea nivelului de mobilitate profesională (adică de schimbare a locului de muncă) a lucrătorilor din regiunile cele mai sărace în regiunile cele mai prospere ale Uniunii Europene. În prezent, numai 0,1 % din populaţia Uniunii Europene şi-a stabilit rezidenţa oficială într-o altă ţară în anul 2000 şi numai 1,2 % a ales să locuiască într-o altă regiune în anul 1999. Acest nivel scăzut de mobilitate geografică este deosebit de grav, deoarece limitează mobilitatea profesională a locuitorilor din regiunile mai puţin dezvoltate.

Planul de acţiune nu identifică numai cele trei provocări majore deja existente, reprezentate de lipsa mobilităţii profesionale, niveluri scăzute de mobilitate geografică şi accesul limitat la informaţii cu privire la mobilitate. Acesta elaborează, de asemenea, acţiunile prioritare care trebuie întreprinse.

Acţiuni prioritare

Comisia ia în considerare, în vederea respectării principiului subsidiarităţii, întreprinderea unor acţiuni prioritare care vor oferi, în acelaşi timp, răspunsuri la provocările majore ale mobilităţii profesionale, mobilităţile geografice şi lipsei de informaţii.

În vederea realizării de progrese considerabile în domeniul mobilităţii lucrătorilor europeni începând din anul 2005, Comisia propune următoarele acţiuni prioritare:

Consolidarea mobilităţii profesionale şi dezvoltarea de competenţe implică:

Facilitarea mobilităţii geografice implică:

Îmbunătăţirea nivelului de informare şi transparenţă cu privire la posibilităţile de angajare implică:

Comisia va evalua anual punerea în aplicare a prezentului plan de acţiune cu ocazia reuniunii Consiliului European de primăvară.

Context

Obiectivele stabilite la Lisabona în martie 2000, şi anume ameliorarea cantitativă şi calitativă a locurilor de muncă, consolidarea coeziunii sociale şi crearea unui spaţiu european al cunoaşterii, necesită prezenţa unei mâini de lucru calificate şi flexibile, pe pieţe europene ale muncii mai deschise şi accesibile. Prezentul plan de acţiune mobilizează statele membre, întreprinderile şi chiar lucrătorii în vederea reacţionării mai fiabile la noile exigenţe din cadrul pieţei muncii şi lansează, de asemenea, la adresa guvernelor europene, un obiectiv concret pe termen scurt: crearea unui card european de asigurări de sănătate.

Ca urmare a comunicării cu privire la noile pieţe europene ale muncii, care are meritul de a fi lansat dezbaterea cu privire la mobilitate în cadrul Consiliului European de la Stockholm în martie 2001, Comisia a însărcinat un grup operativ la nivel înalt cu redactarea unui raport, care constituie fundamentul prezentului plan de acţiune.

Prezentul document introduce, de asemenea, noi iniţiative europene menite să realizeze un spaţiu european de educaţie şi formare pe tot parcursul vieţii şi să contribuie la mobilitatea cetăţenilor (a se vedea în special recomandarea Consiliului şi Parlamentului European cu privire la mobilitate şi planul de acţiune corespunzător, aprobat de statele membre).

În vederea creării unor pieţe ale muncii mai deschise şi accesibile în cadrul UE începând din anul 2005, Comisia îşi propune să vegheze la luarea în considerare a prezentului plan de acţiune în cadrul următoarei revizuiri a strategiei europene de ocupare a forţei de muncă şi a oricărei iniţiative de stabilire a unui spaţiu european de educaţie şi formare pe tot parcursul vieţii.

ACTE CONEXE

Raportul Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor din 25 ianuarie 2007, intitulat „Raport final privind punerea în aplicare a planului de acţiune al Comisiei în materie de competenţe şi de mobilitate” [COM(2007) 24 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]. Comisia evaluează punerea în aplicare a planului de acţiune, în special în lumina raportului din 2004, anumite acţiuni din cadrul acestuia fiind recent transpuse în practică, şi a noilor orientări integrate pentru creştere şi ocuparea forţei de muncă 2005-2008.

Planul de acţiune contribuie la progresul către crearea de pieţe europene ale muncii deschise şi accesibile tuturor, în contextul:

Totuşi, un anumit număr de provocări trebuie să facă subiectul unei reacţii adecvate, în vederea consolidării punerii în aplicare a planului de acţiune şi a garantării faptului că cetăţenii europeni sunt informaţi corespunzător cu privire la modificările pe plan profesional şi geografic, în special cu privire la drepturile lor şi oportunităţile existente. În plus, principalele provocări se referă la:

Recomandarea (CE) nr. 2006/961 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind mobilitatea transnaţională în cadrul Comunităţii în scopul învăţământului şi formării profesionale: Carta Europeană a Calităţii pentru Mobilitate [Jurnalul Oficial L 394 din 30.12.2006].

Comunicarea Comisiei din 6 februarie 2004 către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor, „Raport privind punerea în aplicare a planului de acţiune al Comisiei în materie de competenţe şi mobilitate” [COM(2004) 66 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]. Într-un context economic global care tinde spre încetinirea activităţii economice (în 2002, nivelul de creştere a PIB în UE se situa în jurul cifrei de 1 %, în timp ce în 2003, nivelul de creştere preconizat este de 0,8 %), reducerea ofertei de locuri de muncă care rezultă este de natură să diminueze înclinaţia de a pendula de la un loc de muncă la altul şi poate, aşadar, să aibă un efect negativ asupra nivelurilor globale ale mobilităţii. Astfel, în 2002, procentajul muncitorilor care au fost angajaţi mai puţin de un an la acelaşi angajator (16,4 %) a fost mai scăzut decât cel calculat pentru anul 2000 (17,5 %).

Totuşi, acest raport, făcând un bilanţ al aspectelor pozitive şi negative existente până în prezent, ne aduce aminte că mobilitatea profesională a beneficiat de o serie de măsuri de referinţă adoptate de către Consiliu şi care trebuie să fie îndeplinite până în 2010, precum şi de un cadru Europass, în vederea susţinerii transparenţei şi transferabilităţii calificărilor. În ciuda întârzierilor înregistrate de proiectul directivei privind armonizarea recunoaşterii calificărilor profesionale şi de proiectul privind imigraţia în scopuri profesionale, condiţiile favorabile mobilităţii geografice au evoluat, în special datorită cardului european de asigurări de sănătate şi unei coordonări mai bune a drepturilor de securitate socială. Printre altele, informarea şi transparenţa ofertelor pe piaţa muncii au fost încurajate prin măsuri pozitive, precum crearea unui portal european (EN) privind mobilitatea pe piaţa muncii, lansarea campaniei de informare privind mobilitatea sau chiar modernizarea EURES.

Pe de altă parte, Comisia subliniază importanţa tot mai mare acordată punctelor de discuţie menţionate în orientările actuale pentru piaţa muncii, precum şi lucrările aferente din cadrul programului 2010 privind educaţia şi formarea profesională. Noua Strategie europeană privind ocuparea forţei de muncă, adoptată de către Consiliu în 22 iulie 2003, invită, printre altele, statele membre să amelioreze recunoaşterea şi transparenţa calificărilor şi competenţelor, transferabilitatea drepturilor de securitate socială şi dreptului la pensie, să ofere stimulente adecvate în sistemele socio-fiscale, precum şi să ţină cont de aspectele privitoare la imigraţie care sunt relevante pentru piaţa muncii. Strategia atrage atenţia şi asupra faptului că, începând din anul 2005, solicitanţii de locuri de muncă din întreaga UE pot consulta totalitatea ofertelor de muncă propuse de către serviciile de ocupare a forţei de muncă din statele membre. Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să pună în aplicare strategii de învăţare pe tot parcursul vieţii, în strânsă legătură cu obiectivele viitoare ale sistemelor educaţionale şi de formare.

În final, Comisia prezintă domeniile în cadrul cărora urmează să fie promovate acţiuni noi, şi anume:

Este necesar, totuşi, să se continue pe linia înlăturării obstacolelor în domeniul mobilităţii profesionale şi geografice.

Rezoluţia Consiliului din 3 iunie 2002 privind competenţele şi mobilitatea [Jurnalul Oficial C 162 din 6.7.2002].

Ultima actualizare: 28.06.2007