26.1.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 26/8


CERERE DE PROPUNERI – EACEA/04/2017

în cadrul programului Erasmus+

AC 2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici

Alianțele competențelor sectoriale

(2017/C 26/06)

1.   Obiective și descriere

Alianțele competențelor sectoriale vizează abordarea deficitelor în materie de competențe prezente la nivelul unuia sau a mai multor profiluri profesionale dintr-un anumit sector. Acest demers presupune identificarea necesităților existente sau emergente de pe piața muncii specifice unui sector (cererea) și creșterea gradului de receptivitate a sistemelor de VET inițial și continuu, la toate nivelurile, la nevoile pieței muncii (oferta). Pornind de la date faptice privind necesitățile în materie de competențe, alianțele competențelor sectoriale sprijină conceperea și livrarea de conținut de formare profesională transnațională, precum și metodologii didactice și de formare pentru profiluri profesionale europene esențiale.

Alianțele competențelor sectoriale pentru cooperare sectorială strategică în materie de competențe identifică și dezvoltă acțiuni concrete care să coreleze cererea și oferta de competențe, pentru a sprijini strategia globală de creștere sectorială.

Proiectele pot realiza aceste obiective înscriindu-se într-unul dintre următoarele „loturi”:

Lotul 1 – Alianțele competențelor sectoriale pentru identificarea necesităților în materie de competențe

Au ca scop identificarea și furnizarea de dovezi detaliate cu privire la nevoile în materie de competențe și la lacunele dintr-un anumit sector economic. Acest lucru ar face posibilă abordarea acestor lacune prin furnizarea de formare, fie că este bazată pe VET, fie în orice alt sector al educației și formării profesionale.

Identificarea și definirea nevoilor viitoare în materie de competențe ar trebui sprijinite de studii asupra necesităților pieței forței de muncă în sector. Necesitățile în materie de competențe ar trebui identificate pentru profilurile profesionale relevante ale sectorului, bazându-se, în funcție de disponibilitate, pe clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO). După caz, acestea ar trebui să recurgă la informațiile referitoare la competențe culese de „Consiliile europene pentru competențe sectoriale” și la studiile deja existente în materie de competențe sectoriale, inclusiv la rezultatele precedentelor alianțe ale competențelor sectoriale. Panorama competențelor în UE oferă o multitudine de informații privind competențele, analize și studii privind profesiile (ocupațiile) și sectoarele: http://skillspanorama.cedefop.europa.eu/en

Ar trebui organizată o colaborare între actorii publici și privați de pe piața muncii (cum ar fi ministerele muncii, partenerii sociali, furnizorii de educație și formare, entitățile responsabile cu culegerea de informații de pe piața forței de muncă, întreprinderi, inclusiv IMM-uri, camere de comerț, servicii publice și private de ocupare a forței de muncă și institute naționale de statistică), care să identifice și să anticipeze lipsurile și neconcordanțele persistente în materie de competențe la nivel sectorial, pentru un set de profiluri ocupaționale. Este importantă exploatarea la maximum a sinergiilor cu alte inițiative sectoriale.

Lotul 2 – Alianțele competențelor sectoriale pentru proiectarea și implementarea VET

Scopul lor este să răspundă lacunelor și necesităților în materie de competențe identificate într-un anumit sector economic, prin elaborarea de programe de învățământ, precum și prin metodologii de asigurare a învățării și formării. Programele de învățământ și metodologiile de formare ar trebui să includă o componentă puternică de învățare la locul de muncă și să încurajeze mobilitatea transnațională a cursanților.

La implementarea programelor de educație și formare profesională sau elaborarea standardelor în materie de calificări, partenerii vor trebui să interpreteze rezultatele de cercetare existente privind necesitățile în materie de competențe specifice anumitor profesii, pe baza profilurilor profesionale, bazându-se pe clasificarea ESCO, în măsura în care este disponibilă. După caz, acestea ar trebui să se bazeze pe informațiile referitoare la competențe culese de „Consiliile europene pentru competențe sectoriale” și pe studiile deja existente în materie de competențe sectoriale, inclusiv rezultatele precedentelor alianțe ale competențelor sectoriale. Panorama competențelor în UE oferă o multitudine de informații privind competențele, de analize și studii privind profesiile (ocupațiile) și sectoarele: http://skillspanorama.cedefop.europa.eu/en

Elaborarea și aplicarea programelor de învățământ profesional ar trebui să urmeze următoarele principii: (i) asigurarea calității, inclusiv sisteme eficace de urmărire a cursanților și bucle de feedback; (ii) programe școlare și calificări care să fie orientate către rezultate; (iii) caracterul modular în toate fazele acestora; (iv) includerea de perioade semnificative de învățare la locul de muncă; (v) integrarea experienței internaționale (mobilitatea cursanților, precum și a profesorilor și formatorilor).

Partenerii alianței ar trebui să demonstreze în cadrul propunerii ce măsuri vor lua în țările și în sectorul vizat pentru recunoașterea formală a programelor de învățământ și a calificărilor noi sau adaptate și sub ce formă vor continua rezultatele proiectelor după încetarea finanțării UE. Se preconizează că alianțele competențelor sectoriale vor realiza activitățile propuse într-o manieră care să maximizeze impactul asupra uneia sau a mai multor meserii conexe dintr-un sector dat.

Lotul 3 – Alianțele competențelor sectoriale pentru implementarea unei noi abordări strategice („plan”) pentru cooperare sectorială în materie de competențe

Planul de cooperare sectorială în materie de competențe reprezintă una dintre cele zece acțiuni ale Noii agende pentru competențe în Europa (1). Acesta urmărește să îmbunătățească informațiile în materie de competențe și să ofere o strategie clară și instrumente care să abordeze deficitele de competențe în sectoare economice specifice. A fost deja experimentat în șase sectoare: automobile, apărare, tehnologie maritimă, informații geospațiale, textile-îmbrăcăminte-pielărie-încălțăminte și turism.

Alianțele din cadrul lotului 3 vor sprijini punerea sa în aplicare prin elaborarea unor strategii pentru competențe sectoriale. O strategie sectorială trebuie să conducă la un impact sistemic și structural asupra reducerii deficitului de competențe, precum și la asigurarea calității și a nivelurilor de competențe adecvate pentru a sprijini creșterea, inovarea și competitivitatea în sector. Aceasta trebuie să includă un set clar de activități, repere și realizări bine definite, în scopul de a corela cererea și oferta de competențe pentru a sprijini strategia globală de creștere sectorială.

Strategia privind competențele sectoriale va contribui la consolidarea rezervei de talente și va sprijini adaptarea forței de muncă la cerințele evoluțiilor industriale și ale pieței în sector, contribuind astfel la competitivitatea sa pe termen lung. O atenție deosebită va fi acordată noilor evoluții tehnologice (de exemplu, tehnologia digitală și tehnologia generică esențială).

Obiectivele lotului 1 (previziuni asupra cererii de competențe) și ale lotului 2 (soluții la necesitățile în materie de competențe identificate prin proiectarea și implementarea VET) trebuie să fie incluse în strategia privind competențele sectoriale.

Partenerii sunt obligați să înființeze o alianță la nivelul UE pentru un sector de cooperare în materie de competențe și pentru punerea în aplicare de acțiuni concrete bazate pe cerere. Alianța va fi promovată de sector și va include și alte părți interesate, cum ar fi furnizori de educație și formare, parteneri sociali, clustere și rețele, institute de cercetare, organisme statistice, servicii de ocupare a forței de muncă și autorități responsabile în materie de calificări profesionale (ori de câte ori este posibil).

2.   Criterii de eligibilitate

Lotul 1:

Alianța competențelor sectoriale trebuie să acopere cel puțin 12 țări participante la program și să includă cel puțin 2 organizații, dintre care cel puțin una să reprezinte sectorul și cel puțin una să reprezinte furnizorii de educație și formare.

Organizațiile participante eligibile sunt:

parteneri sociali naționali și/sau europeni;

ministere ale muncii sau organisme conexe (agenții sau consilii);

servicii publice sau private de ocupare a forței de muncă;

institute de cercetare privind piața muncii, institute naționale de statistică;

întreprinderi mici, mijlocii sau mari, publice sau private (inclusiv întreprinderi sociale);

agenții pentru dezvoltare economică;

camere de comerț, de industrie sau de muncă;

asociații sectoriale sau profesionale ale angajatorilor și angajaților; camere de meserii;

organizații-umbrelă sectoriale naționale sau europene;

furnizori de educație și formare la nivel local, regional sau național;

institute de cercetare sectorială;

organisme care oferă orientare și consiliere profesională și servicii de informare;

autorități publice responsabile cu educația și formarea la nivel regional sau național.

Lotul 2:

Alianța competențelor sectoriale trebuie să acopere cel puțin 4 țări participante la program și să includă cel puțin 8 organizații, dintre care cel puțin 3 să fie întreprinderi, reprezentanți ai industriei sau sectorului (de exemplu, camere sau organisme profesionale) și cel puțin 3 să fie furnizori de educație și formare.

Organizațiile participante eligibile sunt:

întreprinderi publice sau private (inclusiv întreprinderi sociale), în special cele cu departament propriu de formare, cele care oferă ucenicii și cele care oferă formare comună (formare în colaborare);

organizații naționale sau ale UE care reprezintă sectorul, întreprinderi mici și mijlocii, organizații sectoriale relevante;

furnizori de VET publici sau privați, inclusiv centre de formare între companii și instituții de învățământ superior care oferă VET;

rețele de furnizori de VET și organizații europene sau naționale care le reprezintă;

autorități din domeniul educației și formării de la nivel regional sau național și ministere;

organizații sau rețele – la nivel național sau al UE – care reprezintă parteneri sociali, sectorul, organizații sectoriale, profesii și părți interesate din domeniul educației și formării, inclusiv organizații de tineret;

camere de comerț, de industrie, de meserii sau de muncă, precum și alte organisme intermediare;

consilii pentru competențe sectoriale;

agenții de dezvoltare economică, organisme statistice și institute de cercetare;

organisme culturale și/sau creative;

organisme care oferă orientare și consiliere profesională și servicii de informare și servicii de ocupare a forței de muncă;

organisme de acreditare, certificare, recunoaștere sau calificare (organisme cu „funcție de reglementare”).

Lotul 3:

Alianța competențelor sectoriale trebuie să acopere cel puțin 6 țări participante la program și să includă cel puțin 12 organizații, dintre care cel puțin 5 să fie întreprinderi, reprezentanți ai industriei sau sectorului (de exemplu, camere sau organisme profesionale) și cel puțin 5 să fie furnizori de educație și formare.

Organizațiile participante eligibile sunt:

întreprinderi publice sau private active în sectoarele-pilot selectate, în special cele cu departament propriu de formare, cele care oferă ucenicii și cele care oferă formare comună (formare în colaborare);

organizații naționale sau ale UE care reprezintă sectorul, întreprinderi mici și mijlocii, organizații sectoriale relevante;

furnizori de educație sau formare publici sau privați, inclusiv centre de formare și instituții de învățământ superior (și academii militare din sectorul apărării);

rețele de furnizori de educație și formare și organizații europene sau naționale care le reprezintă;

autorități responsabile cu educația și formarea profesională sau ocuparea forței de muncă, la nivel regional sau național, și ministerele conexe;

organizații sau rețele – la nivel național sau al UE – care reprezintă parteneri sociali, industria, organizații sectoriale, profesii și părți interesate din domeniul educației și formării, inclusiv organizații de tineret;

camere de comerț, de industrie, de muncă și alte organisme intermediare sectoriale relevante;

consilii pentru competențe sectoriale;

agenții de dezvoltare economică, organisme statistice și institute de cercetare;

organisme care oferă orientare și consiliere profesională și servicii de informare și servicii de ocupare a forței de muncă;

organisme de acreditare, certificare, recunoaștere sau calificare (organisme cu „funcție de reglementare”);

organisme care reprezintă autorități relevante de la nivel regional și național.

Țările eligibile sunt:

Țările participante la programul Erasmus+:

cele 28 de state membre ale Uniunii Europene;

țări participante la program din afara UE: fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Turcia.

3.   Activități eligibile

Propunerea vizează un set coerent și cuprinzător de activități și rezultate descrise mai jos pentru fiecare lot și relevante pentru sectorul în cauză.

Pentru toate cele trei loturi, o atenție deosebită trebuie acordată competențelor digitale, întrucât acestea sunt din ce în ce mai importante în toate profilurile profesionale la nivelul pieței muncii în ansamblul său. Acest lucru ar trebui efectuat în sinergie cu noua coaliție pentru competențe și locuri de muncă digitale și cu eforturile de promovare a competențelor pentru tehnologii generice esențiale (TGE). În plus, tranziția către o economie circulară trebuie sprijinită prin modificări aduse calificărilor și programelor de învățământ naționale, în scopul de a răspunde necesităților profesionale emergente reprezentate de „competențele ecologice”.

Lotul 1 – Alianțele competențelor sectoriale pentru identificarea necesităților în materie de competențe

Definirea necesităților în materie de competențe și formare într-un sector economic specific:

colectarea și interpretarea datelor factuale privind necesitățile în materie de competențe pe piața forței de muncă într-un anumit sector economic, inclusiv pe baza Panoramei competențelor (de exemplu, previziuni ale Cedefop în domeniul competențelor, diverse date de anchetă, constatări analitice) și, dacă este cazul, pe baza activității Consiliilor europene pentru competențe sectoriale sau a precedentelor alianțe ale competențelor sectoriale;

analizarea tendințelor și provocărilor care modelează sectorul și piața muncii, cu accent pe vectorii schimbării, care pot influența cererea și oferta de competențe în sector (de exemplu, automatizare, demografie);

pe baza activităților de mai sus, efectuarea unei evaluări detaliate a deficitelor, decalajelor și neconcordanțelor actuale și anticipate în materie de competențe în sector (atât competențe specializate, cât și non-tehnice), precum și a necesității revizuirii profilurilor profesionale, indicând prioritatea cu care ar trebui abordate acestea, pe baza, între altele, a impactului acestora asupra potențialului de creștere și de competitivitate în sector și asupra ocupării forței de muncă (de exemplu, posibile pierderi de locuri de muncă, posturi vacante greu de ocupat);

analizarea impactului potențial al acestor necesități în materie de competențe asupra creșterii și a ocupării forței de muncă în sector;

analizarea tendințelor majore care afectează sectoare strâns legate între ele, pentru a limita potențiale efecte de propagare;

identificarea nevoilor în ceea ce privește furnizarea de formare, pe baza profilurilor profesionale ale clasificării ESCO, dacă sunt disponibile;

furnizarea tuturor datelor calitative și cantitative relevante la nivelul UE și/sau la nivel de țară privind competențele, ocuparea forței de muncă și performanța economică a sectorului, în format electronic, în format de date deschise legate, astfel încât acestea să poată alimenta Panorama competențelor (http://skillspanorama.cedefop.europa.eu/en).

Lotul 2 – Alianțele competențelor sectoriale pentru proiectarea și implementarea VET

Elaborarea de programe de învățământ profesional sectoriale transnaționale:

pe baza necesităților în materie de competențe identificate pentru anumite profiluri profesionale într-un sector economic dat, identificarea și elaborarea programelor de învățământ VET sau a standardelor în materie de calificări (în conformitate cu CEC și pe baza ESCO), pentru a răspunde acestor necesități;

transpunerea necesităților în materie de competențe în programe și/sau calificări VET modulare, inovatoare, orientate către rezultatele învățării (aplicând SECEFP pentru conceperea de calificări compuse din unități de rezultate ale învățării), pentru a facilita transparența și comparabilitatea, ținând seama și de necesitatea validării învățării anterioare (de exemplu, învățarea non-formală sau informală);

aplicarea unui sistem de management al calității în cazul noului conținut al formării, fie prin aplicarea principiilor EQAVET de asigurare a calității, fie prin utilizarea sistemelor de asigurare a calității deja existente, care, totuși, ar trebui aliniate la EQAVET;

integrarea perioadelor de învățare la locul de muncă în noul conținut al formării, incluzând oportunități de a aplica cunoștințele în situații practice, concrete la locul de muncă, precum și integrarea experienței de învățare transnațională ori de câte ori este posibil;

proiectarea furnizării VET concentrată atât pe competențe specifice postului, cât și pe competențe-cheie, pe competențe non-tehnice și pe discipline STIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), oferind totodată oportunități efective de a dobândi sau dezvolta aceste competențe, mai ales în contexte de formare la locul de muncă;

promovarea calificărilor VET sectoriale relevante (inclusiv prin programe transnaționale comune atribuite de către mai mulți furnizori de VET) și a unui acord de sprijin pentru recunoașterea lor, prin implementarea principiilor SECEFP, și corelarea calificărilor cu CNC și CEC, precum și cu alte instrumente și mecanisme europene relevante pentru sectorul în cauză;

creșterea gradului de recunoaștere a calificărilor la nivel european și național în cadrul unui sector, prin promovarea și stabilirea de comun acord a calificărilor sectoriale, prin facilitarea certificării transfrontaliere și consolidarea încrederii reciproce, contribuind la intensificarea mobilității profesionale a cursanților în sector;

identificarea, documentarea și promovarea bunelor practici și a proiectelor de succes asociate competențelor sau calificărilor, precum și a celor care stimulează parteneriate multipartite, inclusiv cu părți interesate din alte sectoare sau din afara Europei, și formularea de propuneri detaliate pentru reproducerea sau amplificarea acestora, după caz;

dacă este cazul, asigurarea faptului că rezultatele proiectului sunt disponibile în format de date deschise, astfel încât acestea să poată fi integrate în Panorama competențelor și în ESCO.

Implementarea programelor de învățământ profesional:

identificarea celor mai adecvate metodologii de implementare pentru programele școlare, utilizând abordări inovatoare de predare și învățare, precum și o utilizare strategică și integrată a TIC (de exemplu, învățare mixtă, simulatoare etc.) și resurse educaționale deschise (de exemplu, MOOC și VOOC);

identificarea modalităților de implementare a unor metode de învățare și predare VET inovatoare care să răspundă nevoilor grupurilor-țintă specifice ale cursanților; și prin furnizarea de învățare la locul de muncă;

derularea de acțiuni care să faciliteze transferul între generații a cunoștințelor din cadrul VET;

descrierea modalităților prin care metodologiile și procedurile de evaluare pot încorpora toate formele de învățare, inclusiv învățarea la locul de muncă, facilitând validarea aptitudinilor și competențelor dobândite înainte de formare;

identificarea măsurilor adecvate pentru monitorizarea cursanților după finalizarea formării, în scopul de a oferi „bucle de feedback”. Aceste sisteme de monitorizare și de feedback se pot baza pe informații provenite de la întreprinderi, cursanți/angajați, precum și pe resursele de informare a publicului și pe informațiile furnizate de părțile interesate de pe piața muncii;

propunerea de măsuri adecvate pentru recunoașterea formală a programelor de învățământ profesional și a calificărilor noi sau adaptate în țările participante și în sectorul/sectoarele vizat(e);

planificarea aplicării progresive a rezultatelor proiectului care conduc la un impact sistemic.

Lotul 3 – Alianțele competențelor sectoriale pentru implementarea unei noi abordări strategice („plan”) pentru cooperare sectorială în materie de competențe

Alianțele competențelor sectoriale în cadrul acestui lot instituie o cooperare durabilă pentru dezvoltarea de competențe între actorii-cheie dintr-un anumit sector, furnizorii de educație și formare și autoritățile publice.

Alianțele elaborează o strategie pentru competențe sectoriale în scopul de a sprijini obiectivele strategiei de creștere stabilite pentru respectivul sector. Această strategie ar trebui să fie prima realizare-cheie a proiectului, care să identifice acțiuni concrete și să indice un set clar de activități, repere și rezultate bine definite, pentru a sugera modalități de corelare a cererii și ofertei de competențe.

Strategia ar trebui să detalieze modul în care tendințele majore, cum ar fi evoluțiile globale, societale și tehnologice din sector, sunt susceptibile să afecteze necesitățile în materie de competențe și locuri de muncă. Aceasta ar trebui să descrie calendarul preconizat și să acorde o atenție deosebită impactului tehnologiilor digitale și generice esențiale.

Alianțele din acest lot acoperă activitățile lotului 1 (dacă sunt adecvate pentru sector) și ale lotului 2. Mai exact, acestea acoperă următoarele activități:

efectuarea unei evaluări detaliate a deficitelor, decalajelor și neconcordanțelor actuale și anticipate în materie de competențe în sector, precum și a necesității revizuirii profilurilor profesionale, indicând prioritatea cu care ar trebui abordate acestea, pe baza, între altele, a impactului acestora asupra potențialului de creștere și de competitivitate în sector și asupra ocupării forței de muncă (de exemplu, posibile pierderi de locuri de muncă, posturi vacante greu de ocupat);

elaborarea unei metodologii comune pentru evaluarea situației actuale și anticiparea nevoilor viitoare, precum și monitorizarea (anuală) a progresului și evoluției la nivelul cererii și ofertei de competențe pe baza unor scenarii de previziune credibile;

identificarea profilurilor profesionale, care trebuie revizuite sau create, și a necesităților corespunzătoare în materie de competențe, precum și a nivelului de competență necesar, bazându-se pe profilurile ocupaționale ale ESCO și pe cadrele existente în materie de competențe, în măsura în care sunt disponibile; dacă este cazul, poate fi avută în vedere elaborarea unor cadre pentru competențe sectoriale;

identificarea, descrierea și indicarea priorităților pentru revizuirea sau stabilirea unor noi calificări pe baza profilurilor profesionale relevante;

promovarea elaborării unor soluții concrete pentru furnizarea de VET (inclusiv VET superior), precum și încurajarea parteneriatelor între actorii din învățământ, cercetare și mediul de afaceri;

dezvoltarea de soluții concrete pentru promovarea în Europa a mobilității studenților, a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a stagiarilor absolvenți de învățământ profesional în sector, valorificând instrumentele UE existente (de exemplu, Erasmus+, EURES, Drop’Pin, Alianța europeană pentru ucenicii);

derularea de acțiuni pentru a promova atractivitatea sectorului ca alegere în carieră, mai ales în rândul tinerilor, urmărind totodată realizarea unui echilibru de gen în sector;

proiectarea unui plan de acțiune pe termen lung promovat de industrie pentru implementarea progresivă a rezultatelor de proiect după finalizarea proiectului. Acest plan se va baza pe parteneriate susținute între furnizorii de educație și formare și actorii-cheie din industrie, la nivelul corespunzător. Acesta ar trebui să includă identificarea structurilor de guvernanță corespunzătoare, precum și a planurilor de scalabilitate și viabilitate financiară. El ar trebui să asigure, de asemenea, vizibilitatea totală și diseminarea la scară largă a activității Alianței, inclusiv la nivelul politic național și al UE, și să includă detalii cu privire la modul în care vor fi implementate acțiunile la nivel național și/sau regional împreună cu autoritățile guvernamentale și sectoriale relevante;

Planul de acțiune va trebui să indice totodată modul în care oportunitățile de finanțare ale UE (de exemplu, fondurile structurale europene, Fondul european pentru investiții strategice, Erasmus+, COSME, programele sectoriale), precum și fondurile naționale și regionale, pot sprijini strategii în materie de competențe. Ar trebui incluse aici strategiile de specializare inteligentă de la nivel național și regional. Modelele pot fi dezvoltate pe baza unor exemple de succes pentru a promova utilizarea dedicată a acestor finanțări, inclusiv pentru creșterea nivelului de calificare a angajaților;

furnizarea tuturor datelor calitative și cantitative relevante la nivelul UE și/sau la nivel de țară, în conformitate cu formatul de date deschise legate.

4.   Criterii de atribuire

Propunerile eligibile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

1.

Relevanța proiectului (maximum 25 de puncte – prag minim: 13 puncte)

2.

Calitatea conceperii și implementării proiectului (maximum 30 de puncte – prag minim: 16 puncte)

3.

Calitatea echipei care propune proiectul și a acordurilor de cooperare (maximum 25 de puncte – prag minim: 13 puncte)

4.

Impactul și diseminarea (maximum 20 de puncte – prag minim: 11 puncte)

Pragul minim pentru propunerile care urmează să fie prezentate comitetului de evaluare este de 70 de puncte (din totalul de 100 de puncte).

5.   Buget

Bugetul total alocat pentru cofinanțarea proiectelor este estimat la 28 de milioane EUR (1 milion EUR pentru lotul 1, 3 milioane EUR pentru lotul 2 și 24 de milioane EUR pentru lotul 3).

Pentru lotul 1, valoarea fiecărei finanțări va fi între 330 000 și 500 000 EUR. Agenția preconizează că va finanța aproximativ 3 propuneri.

Pentru lotul 2, valoarea fiecărei finanțări va fi între 700 000 și 1 000 000 EUR. Agenția preconizează că va finanța aproximativ 4 propuneri.

Pentru lotul 3, valoarea fiecărei finanțări va de maximum 4 000 000 EUR. Agenția preconizează că va finanța aproximativ 6 propuneri. Poate fi selectată numai 1 propunere per sector pilot.

Agenția își rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile.

6.   Termenul pentru depunerea candidaturilor

Candidaturile trebuie depuse până la data de 2 mai 2017, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului).

7.   Detalii complete

Ghidul și formularul electronic de candidatură sunt disponibile la următoarea adresă de internet:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/sector-skills-alliances-2017_en

Candidaturile trebuie să îndeplinească toate cerințele ghidului.


(1)  http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=8848